Discurile pierd teren: vânzările de jocuri digitale pentru console au crescut masiv

Autor: Cosmin Aionita | 11.03.2021
Discurile pierd teren: vânzările de jocuri digitale pentru console au crescut masiv

Tranziția către formatul digital pare de neoprit în ceea ce privește metoda prin care jocurile video ajung în mâinile utilizatorilor finali. În cazul jocurilor pentru PC, acest trend este mai mult decât evident de foarte mulți ani, majoritatea pasionaților alegând să-și achiziționeze jocurile preferate prin intermediul diferitelor platforme de distribuție digitală (Steam, Epic Games Store, Ubisoft Connect, GOG, Origin, Battle.net etc.). Anumiți publisheri au renunțat deja la comercializarea exemplarelor fizice ale jocurilor pentru PC, iar, cei care o mai fac, oferă în pachet doar un cod de activare prin intermediul căruia poate fi revendicată o licență digitală.

Un ultim bastion al jocurilor comercializate în format fizic erau titlurile dedicate consolelor, mulți colecționari preferând să dețină discurile fizice cu jocurile preferate. Totuși, chiar și această nișă a fost foarte afectată de pandemia de COVID-19, ce a împiedicat mulți pasionați să mai iasă din case pentru a-și putea achiziționa jocurile preferate. Astfel, conform celor de la Sony, nu mai puțin de 63% din vânzările de jocuri complete pentru PlayStation din anul calendaristic 2020 s-au înregistrat în format digital, în dauna discurilor convenționale.

Consolele încep să renunțe la unitățile optice

Avem parte de o creștere masivă față de anul fiscal 2018 al celor de la Sony, atunci când vânzările digitale reprezentau doar 43% din total, dar și față de anul fiscal 2019, când acestea urcaseră până la 55% din total. Creșterea achizițiilor digitale se datorează și noului model digital de consolă PlayStation 5, căruia îi lipsește unitatea optică. Vânzările ediției digitale de PlayStation 5 reprezintă aproximativ un sfert din cantitatea totală de console PS5 comercializate de Sony la nivel global.

De altfel, Sony a dezvăluit numărul oficial de console PlayStation 5 vândute până la finalul anului trecut. Din ziua lansării consolei PS5 (12 noiembrie 2020) și până la sfârșitul lunii decembrie 2020, gigantul japonez vânduse, la nive global, nu mai puțin de 4,5 milioane de exemplare de PlayStation 5.

Sursa: Ars Technica

Urmărește Go4Games.ro pe Google News