Experimentul care ar putea revoluționa industria jocurilor video: cum arată un joc cu grafica generată de inteligența artificială

Autor: Cosmin Aionita | 10.01.2023
Experimentul care ar putea revoluționa industria jocurilor video: cum arată un joc cu grafica generată de inteligența artificială
Foto: Jussi-Petteri Kemppainen

Jussi-Petteri Kemppainen, un dezvoltator de jocuri cu experiență din Finlanda, a publicat primele demo-uri ale unui joc realizat cu ajutorul AI-ului (inteligența artificială). Mai exact, este vorba despre un joc adventure point and click 2.5D (cu fundaluri bidimensionale și personaje tridimensionale), pentru care asset-urile folosite pentru grafică și artwork-uri au fost generate de algoritmii Midjourney și Stable Diffusion, capabile să genereze imagini pe baza unor cuvinte descriptive.

Acest proiect demonstrează la ce rezultate poate un ajunge un dezvoltator ce lucrează de unul singur, cu resurse limitate, dacă folosește astfel de soluții, caracterizate drept “lipsite de etică” de către unii artiști consacrați.

De altfel, în postarea de pe blogul personal în care prezinta acest proiect, Kemppainen descrie inițiativa drept un experiment menit să testeze cât de departe se poate merge în dezvoltarea unui prototip de joc video folosind astfel de unelte bazate pe inteligență artificială. Tocmai din acest motiv a optat pentru joc de aventură 2.5D, pentru a genera cu ușurință fundaluri 2D, dar și pentru a experimenta cu transformarea artwork-urile generate de AI în texturi pentru modelele 3D.

Autorul a folosit uneltele AI pentru a genera mai multe artwork-uri conceptuale pentru personaje, de genul celora pe care le întâlniți în cărțile ce însoțesc edițiile de colecție ale anumitor jocuri. Până la urmă, a ales un bătrân excentric generat de algoritmul Stable Diffusion, pe care l-a recreat manual în 3D, folosind artwork-urile generate de AI pentru a-l textura.

Foto: Jussi-Petteri Kemppainen

În privința fundalurilor, Kemppainen le-a completat cu date de coliziune modelate în populara aplicația Blender, pe care le-a suprapus peste imaginile 2D generate de AI, iluminând și redând întreaga scenă prin intermediul motorului grafic Unity. În ciuda unor inexactități specifice imaginilor generate de astfel de algoritmi de machine learning, autorul s-a declarat mulțumit de rezultate.

De-a lungul anilor, Jussi-Petteri Kemppainen a lucrat la jocuri cum ar fi Quantum Break sau seria Angry Birds, alături de studiouri cu experiență precum Remedy Entertainment sau Rovio.

Sursa: PC Gamer

Urmărește Go4Games.ro pe Google News