Idei de cadouri: trei jocuri potrivite pentru copii

Autor: Cosmin Aionita | 21.12.2021
Idei de cadouri: trei jocuri potrivite pentru copii

Ca pasionat de jocuri video, în pragul sărbătorilor de iarnă, ești pus în fața unei dileme: ce cadouri s-ar potrivi oare pentru cel mic? Nici vorba despre o consolă noua: stocurile de PlayStation 5 și Xbox Series X sunt foarte reduse, iar, atunci când sunt disponibile, se regăsesc doar în cadrul unor bundle-uri sau pe piața gri, la prețuri puțin spus piperate. Din fericire, publisher-ul Microids vine în întâmpinarea unei asemenea probleme, oferind nu mai puțin de trei jocuri noi, potrivite pentru a fi oferite drept cadouri unor gameri de vârste fragede.

Este vorba despre Asterix & Obelix: Slap them All!, The Smurfs: Mission Vileaf și Marsupilami: Hoobadventure, toate realizate pe baza unor licențe familiare și iubite de copii și, foarte important pentru părinți, toate disponibile pe consolele deja existente (PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch), la prețuri foarte accesibile (având în vedere că discutăm despre jocuri recent lansate).

Așadar, hai să aruncăm o privire asupra acestor trei jocuri, potențiale cadouri atât pentru cei mici, cât și pentru cei mai în vârsta, care păstrează însă inimile de copil.

Asterix & Obelix: Slap them All!

După cum lasă de înțeles și titlul, avem de-a face cu un joc bazat pe îndrăgita serie de benzi desenate concepute inițial de René Goscinny și Albert Uderzo. De-a lungul anilor, Asterix și Obelix s-au dovedit atât de populari încât au făcut trecerea către filme de animație, adaptări cinematografice și, acum, jocuri video. Iar Asterix & Obelix: Slap them All! reprezintă probabil cea mai fidelă adaptare a benzilor desenate și desenelor animate într-un joc, păstrând câteva dintre elementele de bază ale materialului-sursă: grafica desenată de mână, ce reproduce absolut perfect look-ul din comics, precum și multiplele aventuri prin care au trecut, de-a lungul timpului, cei doi eroi.

Astfel, Asterix & Obelix: Slap them All! trece printr-un soi de „best of” al seriei, reluând câteva dintre cele mai de succes povestiri ale vitejilor gali, cum ar fi Asterix în Britania sau Asterix și Cleopatra, firul narativ fiind redat tot în maniera benzilor desenate, cu cadre mari, lizibile și amuzante.

Cât despre gameplay, Slap them All! nu-și trădează numele, propunând o rețetă simplă, dar eficientă: cei doi eroi avansează mereu spre dreapta și trebuie să doboare legiuni de romani, tâlhari, pirați etc., având la dispoziție numeroase tipuri de atacuri, precum în jocurile specifice cabinetelor arcade de la începuturile anilor ’90. Rutina este câteodată întreruptă de momente mai speciale, cum ar fi cursele cu porci mistreți sau bătăliile cu anumiți boși.

Mai mult, puteți alege cu ce erou doriți să începeți aventura, puteți comuta oricând între Asterix și Obelix (fiecare cu propriile lovituri) sau aveți posibilitatea de a juca în co-op cu ambii eroi, dacă dețineți două controllere.

The Smurfs: Mission Vileaf

Ștrumfii se întorc într-o nouă aventură, și de această dată bunul mers al lucrurilor din satul ștrumfesc fiind amenințat de un alt plan malefic gândit de Gargamel. Mai exact, vegetația din pădurea ștrumfilor este infectată, dând naștere unor plante folosite drept capcane pentru a captura micile făpturi albastre.

Din fericire, ștrumfii au o soluție și pentru această problemă, dezvoltând un aparat cu ajutorul căruia iarba și plantele din pădure pot fi vindecate, iar responsabilitatea de a îndeplini aceste sarcini cade pe umerii jucătorilor. Astfel, pe parcursul aventurii, veți avea ocazia de a întruchipa mai mulți ștrumfi cunoscuți, toți echipați cu acest aparat, în încercarea de a curăța pădurea de plantele infectate.

Avem parte și de secvențe cinematice drăguțe, realizate sub forma unor cărți de povești în versuri, acompaniate de ilustrații amuzante, precum și de dialoguri extinse între ștrumfi, cu limbajul lor specific. Dintre toate cele trei jocuri propuse drept cadouri, The Smurfs: Mission Vileaf include, de departe, cele mai multe replici vorbite și scrise, fiind potrivit, din acest punct de vedere, și pentru deprinderea unei limbi străine de către cei mici.

Jocul în sine este un platformer 3D, cu un mediu de joc interconectat, în sensul în care, prin intermediul hărții din meniu, te poți întoarce mereu în nivelurile precedente pentru a curăța orice urmă de infecție sau pentru a descoperi toate secretele. Ștrumfii răspund bine la comenzi, pot sări și folosesc Smurfizer-ul (aparatul de care aminteam mai devreme) pentru a vindeca vegetația, pentru a se apăra de amenințări sau, de ce nu, pentru a rezolva puzzle-uri și descoperi rute noi. Își fac apariția și elemente familiare jocurilor de acest tip, precum posibilitatea de a sări în capul unor inamici pentru a-i incapacita.

De-a lungul aventurii, Smurfizer-ul va primi upgrade-uri, iar părinții își pot ajuta copiii să progreseze, în cazul în care cei mici se blochează. Și asta pentru că The Smurfs: Mission Vileaf oferă și posibilitatea de a fi abordat într-un soi de mod co-op limitat, în care cel de-al doilea jucător întruchipează un soi de roboțel-ștrumf zburător, ce poate oferi indicii și ajutor.

Marsupilami: Hoobadventure

Pentru publicul din România, Marsupilami este probabil cea mai puțin cunoscută licență dintre cele trei prezentate astăzi, fiind bazată pe un o specie de animale fictive, creată de artistul belgian de benzi desenate André Franquin în 1952. În contrast însă cu relativa lipsă de notorietate, Marsupilami: Hoobadventure este cel mai finisat dintre toate cele trei jocuri pe care vi le propunem drept cadouri.

Avem parte de un platformer bidimensional (realizat însă cu grafică complet 3D), neașteptat de bine pus la punct, cu personaje ce răspund la comenzi foarte prompt și beneficiază de o gamă cuprinzătoare de mișcări. Pe măsura ce joci Marsupilami: Hoobadventure, regăsești elemente caracteristice altor titluri populare, precum Sonic, Rayman sau Crash Bandicoot, toate implementate însă într-o manieră care nu copiază direct, ci mai degrabă le adaptează acestui univers.

Jucând Marsupilami: Hoobadventure, în anumite situații m-am simțit precum în vechile platformere de la Disney (precum Lion King sau Jungle Book), iar alteori am avut senzația că am în față un concurent demn de excelentul Donkey Kong Country: Tropical Freeze. Comparațiile cu asemenea jocuri nu fac decât să demonstreze că avem de-a face cu un titlu de calitate, mult mai accesibil însă pentru copii grație nivelului mai scăzut de dificultate.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News