Jocurile anului 2016 – recomandările Go4games (partea a II-a)

Autor: Cosmin Aionita | 27.12.2016
Jocurile anului 2016 - recomandările Go4games (partea a II-a)

În prima parte a recomandărilor noastre de jocuri din 2016, ne-am oprit asupra celor mai bune RPG-uri, jocuri cu maşini şi strategii. Astăzi, am decis să dăm verdictul final pentru alte patru genuri importante: shooter, acţiune, aventură şi simulator sportiv.

În ceea ce priveşte unele dintre aceste categorii, cum ar fi shooterele, am avut parte de un an extrem de bogat şi variat, cu numeroase apariţii de calitate, pentru toate gusturile. Pe de altă parte, genul adventure pare să fi făcut un pas înapoi, prioritate, în această categorie, fiind jocurile „hibrid”, care au combinat elementele ale altor genuri (cum ar fi platforming-ul) cu puzzle-urile specifice aventurilor.

În aria simulatoarelor sportive, lucrurile s-au întors la o oarecare normalitate, cei doi mari rivali ai ultimilor ani disputându-şi din nou supremaţia, iar seria FIFA reuşind o revenire spectaculoasă.


SHOOTER

DOOM
(id Software/Bethesda)
PS4/Xbox One/PC

De departe cel mai mare succes proiect al anului ce se încheie, atunci când vorbim de shootere, este DOOM, jocul ce a reuşit să continue tradiţia uneia dintre cele mai iubite serii din istorie. Noul DOOM a demonstrat ca gameplay-ul dinamic, pur, poate triumfa oricând în detrimentul unor scenarii SF sau istorice, iar studioul producător – id Software – a renăscut ca proverbialul phoenix, fără aportul vedetelor fondatoare, însă graţie sufletului pus de o nouă generaţie de producători. A ajutat extrem de mult şi latura tehnologică, noul motor grafic id Tech 6 reuşind imposibilul: un nivel vizual de invidiat, la un framerate constant de cel puţin 60 de cadre pe secundă pe fiecare dintre cele trei platforme pe care DOOM şi-a făcut apariţia.

OVERWATCH
(Blizzard Entertainment)
PS4/Xbox One/PC

Primul pas făcut de renumitul studio Blizzard Entertainment în domeniul shooter-elor s-a dovedit a fi un veritabil succes: Overwatch s-a instalat pe primul loc în topul preferinţelor majorităţii amatorilor de jocuri multiplayer, creaţia Blizzard fiind adoptată atât de jucătorii de vârste fragede, cât şi de utilizatorii cu experienţă în domeniu. Şi, cine ştie, dacă Blizzard Entertainment investea şi în ceva conţinut single player pentru Overwatch, ar fi existat destule şanse ca jocul lor să aspire şi către un metal mai preţios decât argintul din 2016.

Menţiuni: TITANFALL 2, BATTLEFIELD 1, SHADOW WARRIOR 2, GEARS OF WAR 4


ACTION (JOCURI DE ACŢIUNE)

UNCHARTED 4: A THIEF’S END
(Naughty Dog/Sony Interactive Entertainment)
PlayStation 4

Uncharted 4: A Thief’s End este una dintre cele mai impresionante apariţii din domeniul jocurilor video din 2016. Lăsând la o parte aspectul grafic de invidiat sau povestea emoţionantă, despre care vom vorbi la timpul lor, cel de-al patrulea joc numerotat al seriei Uncharted a adus numeroase elemente noi de gameplay, precum funia cu ajutorul căreia Drake poate executa unele dintre cele mai spectaculoase manevre din istoria seriei, natura mult mai deschisă a nivelurilor şi luptele mai variate, în care stealth-ul poate juca un rol important. De asemenea, pe lângă o campanie single player consistentă, Uncharted 4 beneficiază şi de o componentă multiplayer foarte distractivă.

DISHONORED 2
(Arkane Studios/Bethesda)
PS4/Xbox One/PC

Jocurile de acţiune nu trebuie să fie neapărat liniare, cu un mod prestabilit în care se desfăşoară acţiunea, lucru demonstrat cum nu se poate mai bine de Dishonored 2. Corvo Attano şi fiica sa Emily Kaldwin se întorc într-o aventură de proporţii epice, în care level design-ul de excepţie scoate în evidenţă unul dintre atuurile seriei: posibilitatea ca utilizatorul să abordeze situaţiile din joc în funcţie de propriul stil de joc, Dishonored 2 fiind, în acelaşi timp, un shooter, un joc de acţiune sau un titlu stealth.

Menţiuni: RATCHET & CLANK, FAR CRY PRIMAL, WATCH DOGS 2


ADVENTURE (AVENTURĂ)

INSIDE
(Playdead)
PS4/Xbox One/PC

După cum am amintit mai devreme, în 2016 genul adventure a stat sub semnul hibridizării cu alte categorii de jocuri, Inside al celor de la Playdead fiind un exemplu perfect în acest sens. Chiar dacă nu folosim mouse-ul într-un mod clasic de tip point and click, obiectivul rămâne acelaşi: rezolvarea de puzzle-uri pentru a progresa, de această dată prin intermediul unei scheme de control caracteristice titlurilor platform. Inside s-a impus şi graţie stilului artistic deosebit, animaţiilor de excepţie, dar şi abordării abstracte a naraţiunii din joc.

BATMAN: THE TELLTALE SERIES
(Telltale Games/Warner Bros.)
PS4/PS3/Xbox One/Xbox 360/PC/iOS/Android

Creaţiile celor de la Telltale Games au devenit o prezenţă obişnuită în peisajul jocurilor adventure contemporane, iar proaspăt lansata serie Batman ne-a atras atenţia prin abordarea complet originală a universului din benzile desenate DC Comics: Bruce Wayne nu este tocmai „fiul preferat” al oraşului Gotham, Cavalerul Întunecat fiind pus într-una dintre cele mai dificile situaţii din carieră. Chiar în aceste condiţii, indiferent de cât de hulit ar fi de populaţia din Gotham, abordarea anumitor situaţii din postura lui Bruce Wayne, în detrimentul mult mai popularului Batman, poate fi benefică în jocul celor de la Telltale Games.

Menţiuni: SILENCE, SHARDLIGHT, THE LAST GUARDIAN


SPORT

FIFA 17
(EA Sports/Electronic Arts)
PS4/PS3/Xbox One/Xbox 360/PC

Gameplay-ul accesibil, prezentarea de excepţie şi bagajul extrem de bogat de licenţe oficiale ar fi fost suficiente pentru a garanta noului reprezentant al seriei FIFA primul loc în lista noastră de recomandări sportive. Totuşi, studiourile EA Sports nu s-au mulţumit doar cu atât, FIFA 17 aducând un motor grafic nou – Frostbite, dar şi un nou mod de joc bazat pe poveste – The Journey, care, deşi nici pe departe perfect, reprezintă un prim pas, demn de luat în seamă, în această direcţie. Mai mult, o bună parte din FIFA 17 a fost realizată în studioul din Bucureşti al Electronic Arts.

PRO EVOLUTION SOCCER 2017
(Team PES/Konami)
PS4/PS3/Xbox One/Xbox 360/PC

Gameplay-ul excelent al ediţiei 2016 se regăseşte, şi mai rafinat, în Pro Evolution Soccer 2017, garantându-i jocului celor de la Konami un loc binemeritat în lista noastră de recomandări. Din păcate, japonezii se încăpăţânează să nu facă progrese în ceea ce priveşte licenţele oficiale prezente în seria Pro Evolution Soccer, un simplu parteneriat cu FC Barcelona nefiind de ajuns, mai ales în condiţiile în care concurenţa are loturile şi aspectul fizic al fotbaliştilor mereu aduse la zi…

Menţiuni: UFC 2, STEEP


Nu uitaţi să reveniţi pe Go4games până la sfârşitul anului pentru cea de-a treia şi ultima parte a listei noastre de recomandări. În cazul în care aţi ratat prima parte a listei dedicate jocurilor anului 2016, o puteţi consulta aici. De asemenea, nu uitaţi să ne împărtăsiţi şi opiniile voastre despre ce titluri din 2016 ar merita să se afle printre aceste recomandări.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News