Jocurile anului 2019 (partea a II-a): shooter, strategie, action/adventure

Autor: Cosmin Aionita | 25.12.2019
Jocurile anului 2019 (partea a II-a): shooter, strategie, action/adventure

Prima parte a listei noastre dedicate celor mai bune titluri din 2019 s-a oprit asupra RPG-urilor, jocurilor cu maşini şi titluri de actiune de top din ultimele 12 luni. În articolul de azi vom trece la următoarele trei categorii: shooter, strategie şi action/aventure.

După un 2018 destul de fad, shooterele s-au întors în forţă pe parcursul anului ce stă să se încheie, genul bucurându-se de o ofertă bogată, de la titluri dedicate în primul rând iubitorilor de poveşti single player şi până la experienţe gândite în special pentru multiplayer.

Din păcate, strategia devine, odată cu trecerea anilor, un gen din ce în ce mai nişat, dedicat unei categorii de jucatori în continuă scădere, ce se regăseşte, în marea sa majoritate, doar pe o platformă: PC-ul. Chiar şi în aceste condiţii, 2019 a oferit câteva bijuterii pentru iubitorii de jocuri de strategie.

Titlurile ce combină acţiunea cu aventura reprezintă o categorie nouă în selecţia noastră din acest an, necesară pentru a diversifica cat mai mult această listă de recomandări. Pe scurt, dacă pe lângă căsăpitul de inamici şi monştri, un joc necesită şi un dram de gândire, oferind puzzle-uri sau alte asemenea elemente de gameplay, atunci îl veţi regăsi în această categorie.


SHOOTER

METRO EXODUS
(4A Games/Deep Silver)
PlayStation 4/Xbox One/PC

Deja ne-am obişnuit ca titlurile seriei Metro, realizate de studioul 4A Games din Ucraina, să fie de calitate, iar Metro Exodus nu face excepţie de la această tradiţie. De această dată, noua aventură a lui Artyom nu se mai limitează la galeriile metroului moscovit, producătorii propunând o formulă de joc mai deschisă, bazată pe o succesiune de niveluri mult mai întinse, fiecare gândit sub forma unui open world. Această libertate de mişcare complementează gameplay-ul clasic al seriei, ajutată fiind de AI-ul evoluat al inamicilor, de povestea care explorează noi porţiuni ale universului Metro şi, nu în ultimul rând, de prezentarea grafică de excepţie.

CONTROL
(Remedy Entertainment/505 Games)
PlayStation 4/Xbox One/PC

Sincer, a fost destul de greu să clasificăm jocul Control drept parte a unui gen anume, însă, până la urmă, după o perioadă de gândire, ne-am hotărât să încadrăm creaţia celor de la Remedy în categoria shooterelor, schimburile de focuri spectaculoase din The Oldest House fiind, de departe, cea mai reuşită şi predominantă componentă a jocului. Reţeta a fost completată de povestea şi personajele misterioase, care aduc aminte de câteva seriale mystery/SF de top, de abilităţile speciale ce îi întregesc arsenalul protagonistei Jesse Faden, precum şi de structura neobişnuită pentru un astfel de joc, ce aminteste mai degrabă de formula Metroidvania.

Menţiuni: GEARS 5, CALL OF DUTY: MODERN WARFARE, BORDERLANDS 3, FAR CRY NEW DAWN


STRATEGIE

TOTAL WAR: THREE KINGDOMS
(Creative Assembly/SEGA)
PC/Mac

Într-o manieră oarecum ciudată pentru un publisher care şi-a câştigat renumele graţie fostelor sale console, precum şi jocurilor care au făcut carieră în sălile de cabinete arcade, SEGA a ajuns unul dintre ultimele bastioane ale titlurilor de strategie. Acest lucru a fost posibil şi graţie celor de la Creative Assembly, unul dintre cele mai prolifice studiouri din portofoliul companiei, autori ai deosebit de apreciatei serii Total War. Iar Total War: Three Kingdoms nu a trădat nivelul calitativ cu care ne-au obişnuit aceste titluri, jocul concentrându-se, de această dată, pe istoria Chinei, într-o perioadă de criză în care dinastia Han se prăbuşea în faţa împăratului şi a influenţei tiranului Dong Zhuo. Un veritabil must play pentru fanii seriei şi nu numai.

ANNO 1800
(Ubisoft Blue Byte/Ubisoft)
PC

După două titluri ale seriei ce se petrec în viitor, studioul Blue Byte din cadrul Ubisoft s-a întors la ceea ce ştie să facă cel mai bine: Anno 1800 combină elementele de strategie cu cele ale unui city builder, acţiunea fiind din nou plasată într-o perioadă importantă a istoriei omenirii: Revoluţia industrială de la începutul secolului al XIX-lea. Pe lângă gestionarea flotei şi a confruntărilor navale, Anno 1800 vine cu noutăţi, încă neexploatate până acum, precum efectele industrializării asupra locuitorilor propriei insule sau turismul.

Menţiuni: FIRE EMBLEM: THREE HOUSES, AGE OF EMPIRES II: DEFINITIVE EDITION


ACTION / ADVENTURE

A PLAGUE TALE: INNOCENCE
(Asobo Studio/Focus Home Interactive)
PlayStation 4/Xbox One/PC

Aminteam ieri de evidenta creştere calitativă a titlurilor publicate de Focus Home Interactive, aceasta fiind datorată, în mare măsură, neaşteptatului A Plague Tale: Innocence, ce poate fi caractarizat şi drept “cea mai plăcută surpriză din 2019”. Jocul celor de la Asobo Studio arată superb, spunând povestea a doi fraţi – Amicia şi Hugo de Rune -, ce trebuie să răzbească în Franţa medievală de la sfârşitul secolului al XIV-lea, măcinată de Războiul de 100 de ani purtat împotriva englezilor. Cei doi eroi înfruntă atât forţele nemiloase ale Inchiziţiei, cât şi o ameninţare mult mai periculoasă: “Moartea neagră”, ciuma care a decimat o bună parte a populaţiei, răspândită de hoardele scăpate de sub control de şobolani.

STAR WARS JEDI: FALLEN ORDER
(Respawn Entertainment/Electronic Arts)
PlayStation 4/Xbox One/PC

Star Wars Jedi: Fallen Order a fost unul dintre cele mai meritorii jocuri ale anului 2019. În primul rând, Respawn Entertainment, sub bagheta lui Stig Asmussen, a reuşit să “împrumute” multe dintre elementele seriei Dark Souls, adaptându-le însă pentru marea majoritate a publicului şi demonstrând că această formulă funcţionează şi în absenţa unui nivel de dificultate exagerat. În al doilea rând, Star Wars Jedi: Fallen Order este mult mai apropiat de “valorile Star Wars” faţă de filmele recente din serie, achiziţionarea jocului fiind mult mai recomandată decât vizionarea acestora. Nu în ultimul rând, Jedi Fallen Order a sfârşit prin a fi unul dintre cele mai bine vândute jocuri ale anului, demonstrând încă o dată că teoria celor de la EA, conform cărora nu mai exista o piaţă pentru titlurile axate în exclusivitate pe single player, a fost doar o inepţie izvorâtă din minţile unor conducători rupţi de realitate.

Menţiuni: THE LEGEND OF ZELDA: LINK’S AWAKENING


Vă invităm să reveniţi pe Go4games până la sfârşitul anului pentru următoarele părţi ale listei noastre dedicate celor mai bune jocuri din 2019. În cazul în care aţi ratat vreuna dintre recomandarile noastre anterioare, le puteţi găsi pe toate aici:

Jocurile anului 2019 (partea I): RPG, racing, acţiune
Jocurile anului 2019 (partea a II-a): shooter, strategie, action/adventure

Jocurile anului 2019 (partea a III-a): aventură, sport, horror
Jocurile anului 2019 (partea a IV-a): open world, fighting, platformer
Jocurile anului 2019 (partea a V-a): titluri exclusive pentru PS4, Xbox One şi Nintendo Switch
Jocurile anului 2019 (partea a VI-a): multiplayer, grafică, poveste
Jocurile anului 2019 (partea a VII-a): cele mai bune jocuri româneşti, realizarea şi dezamăgirea anului

Urmărește Go4Games.ro pe Google News