Jocurile anului 2019 (partea I): RPG, racing, acţiune

Autor: Cosmin Aionita | 24.12.2019
Jocurile anului 2019 (partea I): RPG, racing, acţiune

Deşi a fost un an de tranziţie, ultimul înainte să primim noua generaţie de console PlayStation 5 şi Xbox Series X, 2019 nu a dezamăgit atunci când vine vorba de jocuri video, suficient de numeroase şi bine realizate încât să ne ţină în continuare lipiţi de monitoare şi/sau TV-uri.

Iar oferta a fost într-atât de bogată încât nu numai că am păstrat toate categoriile de jocuri prezente şi în anii trecuţi, însă am şi adăugat noi clase de recomandări, inclusiv una dedicată titlurilor realizate în România. Despre acestea însă, puţin mai târziu. De asemenea, am păstrat formatul folosit în ultimii ani, fiecare categorie urmând să beneficieze de două recomandări principale (medaliile de aur şi argint), precum şi de una sau mai multe menţiuni.

Vom începe lista noastră de recomandări cu trei genuri deosebit de apreciate: RPG-urile (role playing games), jocurile de curse auto (racing) şi titlurile de acţiune pură (action). In prima categorie am avut parte de jocuri care au confirmat reputaţia unor studiouri cu vechime (precum Obsidian Entertainment), dar au şi marcat apariţia în scenă a unor echipe tinere şi extrem de ambiţioase.

În privinţa jocurilor cu maşini, lucrurile au fost parcă mai puţin dinamice decât în anii trecuţi, remarcându-se totuşi reîntoarcerea seriei Need for Speed. Totuşi, chiar dacă NFS Heat a fost un titlu mult mai reuşit decât ultimii săi precursori, recomandările noastre au mers în alte direcţii. În fine, jocurile de acţiune au revenit în forţă în 2019, atât prin continuări mult aşteptate, cât şi prin titluri proaspete, provenite de la studiouri cu o experienţă vastă în domeniu.


RPG (ROLE PLAYING GAME)

THE OUTER WORLDS
(Obsidian Entertainment/Private Division)
PlayStation 4/Xbox One/PC

Dacă vă număraţi printre acei utilizatori care au considerat Fallout 76 drept o dezamăgire imensă (şi, să fim sinceri, cine nu a făcut-o?), The Outer Worlds vine ca un pansament aproape perfect pentru “rana deschisă” cauzată de Bethesda. Experienţa vastă a celor de la Obsidian Entertainment în domeniul RPG-urilor este evidentă, The Outer Worlds extizând formula din Fallout: New Vegas pentru a include o sumedenie de mecanici noi, precum felul în care pot fi gestionate finalurile misiunilor sau sistemul de perks, ce pot fi obţinute drept rezultat al unor traume trăite în joc.

GREEDFALL
(Spiders/Focus Home Interactive)
PlayStation 4/Xbox One/PC

Focus Home Interactive este unul dintre publisherii în ale cărui jocuri se simte una dintre cele mai evidente creşteri calitative din ultimii ani. Iar GreedFall, de la studioul Spiders, nu face excepţie, oferind acea “porţie” de RPG pe care jucătorii o aşteaptă de ani de zile, în zadar, de la BioWare. Personajele sunt foarte atent construite şi se pretează unor relaţii mai complexe decât lasă de înţeles aparanţele, în timp ce povestea se dovedeşte a fi ambiţioasă, cu multe întorsături de situaţie.

Menţiuni: DISCO ELYSIUM


RACING (JOCURI CU MAŞINI)

GRID
(Codemasters)
PlayStation 4/Xbox One/PC

2019 a fost anul care a marcat revenirea seriei GRID în lumina reflectoarelor, iar, prin noul său titlu, Codemasters şi-a propus să rezolve problemele predecesorului şi să modernizeze, pe cât posibil, formula de joc. Şi, în mare parte, studioul britanic s-a achitat cu brio de aceste sarcini, noul GRID bucurându-se de o abordare ce pastrează echilibrul aproape perfect dintre simulare şi accesibilitate, o campanie single player mai dinamică şi, nu în ultimul rând, o prezentare grafică de excepţie, scoasă în evidenţă şi de framerate-ul de 60 de cadre pe secundă (cel puţin în cazurile ediţiilor pentru PC, PS4 Pro şi Xbox One X).

DANGEROUS DRIVING
(Three Fields Entertainment)
PlayStation 4/Xbox One/PC

Dacă anumite elemente ale acestui joc nu-i trădau bugetul de producţie infim, Dangerous Driving ar fi ocupat, fără probleme, prima poziţie în topul recomandărilor noastre din cadrul acestui gen. Şi asta pentru că avem de-a face cu cea mai apropiată formulă de ceea ce întâlneam în titlurile clasice ale seriei Burnout, aproape identică în anumite privinţe, în care spectaculozitatea anumitor accidente este întrecută doar de vitezele ameţitoare pe care le poţi atinge. Iar faptul că Dangerous Driving este unul dintre puţinele jocuri din 2019 pentru care am deblocat trofeul Platinum spune multe…

Menţiuni: NEED FOR SPEED HEAT, DiRT RALLY 2.0


ACTION (JOCURI DE ACŢIUNE)

DEVIL MAY CRY 5
(Capcom)
PlayStation 4/Xbox One/PC

Devil May Cry 5 a fost primul titlu din 2019 ce a semnalat anul de excepţie pe care Capcom urma să îl aibă. Jocul a reprezentat “continuarea adevărată” a seriei, aşteptată de comunitate de mai bine de un deceniu, marcând revenirea a două dintre personajele favorite ale fanilor: Dante şi Nero. Acestora li s-a alăturat misteriosul V, un erou pentru care Capcom a dezvoltat o listă complet originală de mişcări speciale, care a complementat perfect îmbunătăţirile şi adăugirile aduse celorlalte două personaje jucabile. Adăugaţi şi prezentarea vizuală de excepţie, redată fluent la 60 de cadre pe secundă, şi obţineti reţeta perfectă pentru cel mai bun joc de acţiune al anului.

ASTRAL CHAIN
(Platinum Games/Nintendo)
Nintendo Switch

Platinum Games, maeştrii japonezi ai genului action (cu jocuri precum seria Bayonetta sau Metal Gear Rising: Revengeance la activ), s-au întors cu un nou titlu de excepţie, de această dată realizat în exclusivitate pentru Nintendo Switch. Astral Chain propune o abordare unică în cadrul acestui gen, jucătorii fiind încurajaţi, pentru a răzbi prin misiunile din poveste, să-şi sincronizeze mişcările de luptă cu cele ale creaturilor Legion, ce pot fi controlate prin „lanţul astral” care dă şi titlul jocului.

Menţiuni: SEKIRO: SHADOWS DIE TWICE


Încheiem această primă parte a listei noastre dedicate celor mai bune jocuri din 2019 cu un călduros “Crăciun fericit!” şi vă invităm să reveniţi pe Go4games în următoarele zile pentru descoperi recomandările noastre şi pentru celalte categorii!

Jocurile anului 2019 (partea I): RPG, racing, acţiune
Jocurile anului 2019 (partea a II-a): shooter, strategie, action/adventure

Jocurile anului 2019 (partea a III-a): aventură, sport, horror
Jocurile anului 2019 (partea a IV-a): open world, fighting, platformer
Jocurile anului 2019 (partea a V-a): titluri exclusive pentru PS4, Xbox One şi Nintendo Switch
Jocurile anului 2019 (partea a VI-a): multiplayer, grafică, poveste
Jocurile anului 2019 (partea a VII-a): cele mai bune jocuri româneşti, realizarea şi dezamăgirea anului

Urmărește Go4Games.ro pe Google News