Microsoft a finalizat preluarea Bethesda. Ce se întâmplă cu viitoarele jocuri ale companiei

Autor: Cosmin Aionita | 10.03.2021
Microsoft a finalizat preluarea Bethesda. Ce se întâmplă cu viitoarele jocuri ale companiei

Cea mai spectaculoasă mutare din industria jocurilor video de anul trecut a fost, fără urmă de îndoială, achiziționarea ZeniMax Media, proprietarul publisher-ului Bethesda, de către Microsoft. Și iată, că după câteva luni în care au fost urmate proceducerile legale aferente unei asemenea achiziții, preluarea celor de la Bethesda s-a oficializat: publisherul, studiourile acestuia, precum și toate proprietăților intelectuale deținute de acesta aparțin acum diviziei Xbox a celor de la Microsoft.

Astfel, printr-o singură achiziție ce i-a costat pe cei de la Microsoft nu mai puțin de 7,5 miliarde de dolari în bani lichizi, divizia Xbox a preluat controlul asupra studiourilor Bethesda Game Studios (seriile The Elder Scrolls și Fallout), id Software (seriile DOOM și Quake), ZeniMax Online Studios (The Elder Scrolls Online), Arkane (seria Dishonored, Prey), MachineGames (seria Wolfenstein), Tango Gameworks (seria The Evil Within), Alpha Dog Games (studio specializat în titluri pentru mobil) și Roundhouse Studios (ex-Human Head), precum și asupra publisher-ului Bethesda Softworks, care va continua să publice jocuri sub această denumire.

Microsoft a cumpărat Bethesda
Foto: Microsoft

Unele jocuri Bethesda vor sosi în exclusivitate pe Xbox și PC

Oficializarea aceste preluări a fost confirmată chiar de către Phil Spencer, conducătorul diviziei Xbox din cadrul Microsoft, care a dat asigurări că Bethesda va primi toata susținerea necesară pentru a-și continua activitatea. De asemenea, Spencer a afirmat că, odată cu această preluare, platformele Xbox, PC și serviciul Xbox Game Pass vor deveni “cele mai bune locuri în care jucătorii vor putea să experimenteze viitoarele jocuri de la Bethesda”, iar unele dintre viitoarele titluri provenite de la studiourile deținute de publisher vor fi lansate în exclusivitate pentru Xbox și PC.

Formularea nu este totuși foarte clară, lăsând loc de interpretare. Astfel, este posibil ca anumite viitoare jocuri de la Bethesda să fie lansate și pe alte platforme, precum consolele PlayStation sau Nintendo, însă cu anumite limitări față de edițiile pentru Xbox și PC. Spre exemplu, suportul pentru mod-uri din cele mai recente titluri The Elder Scrolls sau Fallout era mai robust pe consolele Xbox în comparație cu cele PlayStation.

Bethesda va lansa în 2021 jocuri pentru PlayStation 5

De asemenea, putem lua în considerare și eventuale perioade de exclusivitate temporară, cu versiunile jocurilor pentru PlayStation 5 sau Nintendo Switch lansate la un an, despre exemplu, de la apariția edițiilor inițiale pentru Xbox și PC.

O altă variantă plauzibilă este și transformarea proprietăților intelectuale originale (precum sunt seriile Fallout, The Elder Scrolls, DOOM etc.) în titluri exclusive pentru Xbox și PC, însă jocurile licențiate (precum recent anunțatul joc Indiana Jones) să fie lansate în format multiplatform.

Până la anunțuri oficiale în acest sens, Bethesda are programate două jocuri pentru acest an – Deathloop (de la Arkane) și GhostWire: Tokyo (de la Tango Gameworks) – care vor apărea în exclusivitate pentru PlayStation 5 și PC, înțelegerile cu Sony fiind realizate înainte de preluarea din partea celor de la Microsoft.

Sursa: Xbox Wire

Urmărește Go4Games.ro pe Google News