Project xCloud – viitorul game streaming-ului în viziunea Microsoft

Autor: Cosmin Aionita | 09.10.2018
Project xCloud – viitorul game streaming-ului în viziunea Microsoft

În cadrul ediţiei din acest an a Electronic Entertainment Expo (E3), cei de la Microsoft, prin vocea lui Phil Spencer (conducătorul diviziei Xbox), au confirmat că lucrează la un propriu serviciu de game streaming, mai multe detalii despre acesta urmând a fi dezvăluite în curând. Zis şi făcut: Microsoft a prezentat primele informaţii oficiale despre acest nou serviciu, numele acestuia de cod fiind Project xCloud.

Noul serviciu îşi propune să ofere şi celor care nu deţin console dedicate posibilitatea de a încerca toate jocurile noi, prin streaming direct pe telefon mobil, tabletă sau computer. Dacă vreţi, este echivalentul soluţiei celor de la Sony, PlayStation Now, ce permite streaming-ul jocurilor de PlayStation 4 şi PlayStation 3 către console şi PC-uri.

În acest scop, Microsoft a construit plăci de bază speciale, care încorporează componentele mai multor console Xbox One, ce vor începe să fie integrate în data center-urile Azure pe care compania le deţine în 54 de locaţii din lume (şi care deservesc serviciile cloud oferite de Microsoft în nu mai puţin de 140 de ţări). Gigantul din Redmond îşi propune astfel ca Project xCloud să ofere toate jocurile actuale şi viitoare pentru platformele Xbox, acestea urmând să poată fi rulate pe telefoane, tablete sau PC-uri, fie cu un controller de Xbox One conectat prin bluetooth, fie folosind o interfaţă touch.

Project xCloud

Pentru a contracara lag-ul specific acestui gen de experienţe, Microsoft se bazează atât pe noi algoritmi de compresie şi decompresie video, precum şi pe scalabilitatea oferită de resursele hardware din centrele de date Azure. Astfel, serviciul va putea fi folosit şi prin intermediul conexiunilor 4G actuale, dar va fi adaptat şi la posibilităţile extinse promise de viitorul 5G. În acest moment, testele efectuate de către Microsoft se realizează folosind o conexiune de 10Mbps, compania intenţionând să înceapă prima fază de testare publică a serviciului Project xCloud în cursul anului 2019.

Dezvoltarea serviciului Project xCloud nu înseamnă dispariţia consolelor tradiţionale Xbox, Microsoft lucrând activ şi la dezvoltarea unei generaţii noi de astfel de dispozitive, lucru confirmat de Phil Spencer la E3 2018.

Project xCloud

Urmărește Go4Games.ro pe Google News