Remake-uri şi remaster-uri: dacă doriţi să rejucaţi (3)

Autor: Cosmin Aionita | 20.02.2015
Remake-uri şi remaster-uri: dacă doriţi să rejucaţi (3)

După cum aminteam săptămâna trecută, peisajul actual al jocurilor video dictează ca seria noastră dedicată remake-urilor şi titlurilor remasterizate să devină din ce în ce mai prezentă pe Go4games. Chiar astăzi are loc lansarea lui Dead or Alive 5 Last Round (ediţie revizuită a jocului de lupte apărut iniţial în 2012), iar in viitorul foarte apropiat vom avea parte de DmC Devil May Cry Definitive Edition sau Homeworld Remastered Collection.

Astăzi însă ne vom opri asupra a încă trei remasterizări, pornind cu remake-ul HD al primului titlu Resident Evil, trecând prin ediţia Remastered a clasicului adventure Grim Fandango şi sfârşind pe câmpurile de bătălie atât de familiare din Heroes of Might & Magic III – HD Edition.


RESIDENT EVIL REMAKE HD

De obicei, în cadrul acestei rubrici avem fie de-a face cu remake-uri (jocuri refăcute de la zero), fie cu remasterizări (jocuri mai vechi recosmetizate şi adaptate pentru a rula pe sistemele modern). Titlul de faţă, însă, se încadrează în ambele categorii. Originalul Resident Evil a fost lansat de Capcom în 1996, bucurându-se de un succes incredibil; în 2002, compania japoneză a lansat un remake al acestui joc pentru Nintendo GameCube, toate elementele originale (personaje, decoruri, voci, secvenţe cinematice) fiind refăcute în totalitate.

Ce am primit în 2015 este o remasterizare HD a remake-ului Resident Evil din 2002, modelele 3D fiind îmbunătăţite (şi chiar unele noi adăugate), iar decorurile adaptate pentru rezoluţiile 16:9. În câteva instanţe, fundalurile prerenderizate din original au fost înlocuite cu decoruri complet remodelate tridimensional. Rezultatul arată neaşteptat de bine, doar unele fundaluri ceva mai neclare amintind că avem de-a face totuşi cu scheletul unui joc lansat acum mai bine de zece ani.

De asemenea, pe partea de control, această nouă ediţie Resident Evil aduce o adăugire importantă: posibilitatea de a folosi o nouă metodă de control, bazată pe mişcarea relativă la poziţia camerei (şi nu la cea a personajului, precum în original). Jocul devine astfel mult mai uşor de abordat, păstrându-şi însă caracteristicile old school care contează (progres bazat pe rezolvarea de puzzle-uri, inventar limitat, evitarea, pe cât posibil, a întâlnirilor directe cu inamicii etc.).

Merită? Da. Această nouă ediţie a lui Resident Evil reprezintă ocazia perfectă pentru ca noua generaţie de jucători să vadă de unde a pornit aceasta serie şi să înţeleaga originile genului survival horror. Ajută foarte mult şi controlul adaptat pentru vremurile actuale, precum şi prezentarea grafică, foarte reuşită având în vedere vechimea titlului iniţial.

Resident Evil

Resident EvilResident Evil

Resident EvilResident Evil


GRIM FANDANGO REMASTERED

Jocurile de aventură ale celor de la Lucas Arts sunt probabil cele mai bune astfel de titluri realizate vreodată. Din păcate, din cauza schimbărilor succesive de conducere din cadrul fostului studio deţinut de George Lucas şi, într-un final, a trecerii definitive a acestuia în proprietatea Disney, unele jocuri clasice au devenit complet indisponibile, neexistând nici versiuni compatibile cu sistemele de operare moderne şi nici posibilitatea ca acestea să fie achiziţionate în vreun fel.

Din această categorie făcea parte, până acum câteva săptămâni, şi clasicul Grim Fandango, primul adventure 3D realizat de Lucas Arts. Din fericire, în urma unei înţelegeri dintre Disney, Sony şi studioul Double Fine, aceştia din urmă au primit dreptul de a realiza o ediţie Remastered a lui Grim Fandango, lansată cu puţin timp în urmă pentru PC, PlayStation 4 şi PlayStation Vita. Chiar dacă a ajuns practic în curtea producătorului original (Tim Schafer, conducătorul Double Fine, a fost principalul responsabil pentru Grim Fandango pe vremea când lucra în cadrul Lucas Arts), Grim Fandango Remastered nu diferă foarte mult de jocul original: decorurile bidimensionale şi secvenţele cinematice au rămas neschimbate, neexistând, din păcate, posibilitatea de a folosi un aspect ratio 16:9 fără aplicarea unui deranjant efect de alungire forţată.

Porţiunea remastered a jocului se opreşte la texturile modelelor 3D folosite pentru personaje, mult mai detaliate şi nepixelate faţă de original, precum şi la aplicarea unor efecte de umbre şi lumini colorate asupra acestora. Diferenţele nu sunt mari, însă sunt suficiente pentru a fi remarcate. Din fericire, umorul nebun şi vocile excelente sunt la fel de bune ca în ediţia originală. Ca bonus, cei care aleg să joace pe PC pot alege o schemă de control point and click (bazată pe folosirea mouse-ului), iar utilizatorii de console au la dispoziţie o metodă de control modernizată, mişcarea fiind relativă la poziţia camerei (exact ca în RE Remake HD).

Merită? Da. Chiar dacă diferenţele grafice nu sunt majore, Grim Fandango Remastered este singura variantă prin care puteţi (re)trăi aventura lui Many Calavera în ziua de azi, inclusiv umorul nebun atât de caracteristic vechilor titluri Lucas Arts. Urmează Day of The Tentacle Special Edition, provenit din aceeaşi colaborare Disney-Sony-Double Fine.

Grim Fandango Remastered

Grim Fandango RemasteredGrim Fandango Remastered

Grim Fandango RemasteredGrim Fandango Remastered


HEROES OF MIGHT & MAGIC III – HD EDITION

Ubisoft a avut un 2014 destul de agitat, jocuri cu mult sub nivelul aşteptărilor precum Watch Dogs sau Assassin’s Creed: Unity construind practic un zid între publisher şi comunitatea de fani. În încercarea de a “demola” acest obstacol, Ubisoft a recurs la remasterizarea HD a unuia dintre titlurile clasice din portofoliul companiei (achiziţionat de la 3DO): Heroes of Might &Magic III. Din păcate, ediţia HD a acestui joc a iscat noi discuţii contradictorii.

Deşi Ubisoft a anunţat încă din start că Heroes of Might &Magic III – HD Edition se va limita la transpunerea în HD a jocului iniţial Restoration of Erathia şi nu va include conţinutul din expansion-urile acestuia (compania franceză a mărturisit ca nu a primit niciodată sursele acestora de la 3DO şi New World Computing), jucătorii au reacţionat negativ, declarându-se foarte dezamăgiţi de faptul că acest HD Edition nu este nici pe departe complet.

Ce-i drept, remasterizarea grafică este reuşită, jocul oferind suport pentru mai toate rezoluţiile moderne widescreen, însă acest aspect contează mult prea puţin în cazul unui joc precum Heroes of Might & Magic. Din fericire, întregul conţinut din Restoration of Erathia este prezent la datorie, cu toate campaniile şi scenariile individuale, precum şi editorul de hărţi. În plus, a fost adaugată şi o componentă multiplayer online prin Steam, care suferă însă de pe urma unor probleme de conectare.

Merită? Nu. Sigur, Heroes of Might and Magic III rămâne un joc extraordinar, cu sau fără update-ul grafic. Însă faptul că Ubisoft cere 14,99€ doar pe jocul iniţial (fără expansion-uri) atunci când Heroes of Might & Magic III Complete Edition (cu toate expansion-urile şi coloana sonoră) costă doar 8,89€ pe GoG ne impiedică să putem recomanda această ediţie HD.

Heroes of Might & Magic 3 HD

Heroes of Might & Magic 3 HDHeroes of Might & Magic 3 HD

Heroes of Might & Magic 3 HDHeroes of Might & Magic 3 HD


Pe măsura ce noi astfel de jocuri vor fi lansate, vom reveni pe Go4games cu noi episoade ale seriei “Remake-uri şi remaster-uri: dacă doriţi să rejucaţi”.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News