Remake-uri şi remaster-uri: dacă doriţi să rejucaţi (4)

Autor: Cosmin Aionita | 29.03.2016
Remake-uri şi remaster-uri: dacă doriţi să rejucaţi (4)

După mai bine de un an, câteva jocuri abia lansate şi sosite în redacţie la test ne-au determinat să revenim la articolele din seria „Remake-uri şi remaster-uri: dacă doriţi să rejucaţi”. Este vorba despre un joc de aventură clasic – Day of The Tentacle – abia relansat în ediţie Remastered, dar şi de o apariţie mai specială, Mortal Kombat XL, o versiune adaugită a jocului de lupte lansat de Warner Bros. Interactive Entertainment şi NetherRealm Studios în cursul anului trecut.

Nu în ultimul rând, revenim la seria clasică Resident Evil cu proaspăt lansatul pachet Resident Evil Origins Collection, acesta reunind versiunile refăcute şi remasterizate a două dintre titlurile old school ale seriei: Resident Evil şi Resident Evil Zero.


DAY OF THE TENTACLE REMASTERED
(PC/PlayStation 4/PlayStation Vita)

Înainte de a trece la aspectele legate de procesul de remasterizare a jocului, trebuie spus că Day of The Tentacle face parte din excelenta serie de jocuri lansate de LucasArts în cursul anilor ’90, titluri ce au scris istorie în domeniul aventurilor point and click. Aşadar, chiar dacă jocul este plin de referinţe la subiectele la modă ale acelor vremuri, merită din plin să fie jucat, mai ales dacă l-aţi ratat la vremea sa.

Spre deosebire de ediţiile Remastered ale altor jocuri, procesul de remasterizare din Day of The Tentacle a fost abordat cu grijă, responsabili pentru această versiune a jocului fiind echipa de la Double Fine Productions, condusă de Tim Schaffer (unul dintre cei doi co-creatori ai jocului iniţial). Astfel, toate decorurile din joc au fost recreate şi adaptate pentru rezoluţia 1080p FullHD, interfaţa originală bazată pe verbe a fost înlocuită de un meniu contextual radial, iar vechile înregistrări ale dialogurilor au fost restaurate.

Puriştii au încă la dispoziţie posibilitatea de a comuta între aspectul clasic (pixelat) al jocului, aşa cum se prezenta el în 1993, şi modul de afişare modern, realizat pentru display-urile 16:9. De asemenea, dacă preferaţi interfaţa veche bazată pe verbe, o puteţi folosi în locul celei modernizate. Având în vedere că jocurile anilor ’90 erau ceva mai dificile decât corespondentele lor din ziua de azi, cei de la Double Fine au considerat utilă introducerea unui buton prin intermediul căruia sunt evidenţiate obiectele cu care se poate interacţiona din fiecare scenă. Un lucru util, mai ales în condiţiile în care Day of The Tentacle Remastered nu oferă niciun sistem integrat de indicii sau soluţii.

Avem însă parte de dialogurile originale, restaurate folosind înregistrările iniţiale (nu ştiu câtă lume a prins, la acea vreme, versiunea de CD-ROM a jocului, care conţinea dialoguri vorbite pentru întregul joc; versiunea de Floppy Disk, mult mai uşor de găsit în anii ’90, beneficia de dialoguri vorbite doar în secvenţa introductivă, restul jocului bazându-se pe replici în format text). Partea bună a acestui aspect este că veteranii vor recunoaşte rapid vocile personajelor îndrăgite; pe de altă parte, se simte de la o poştă că avem parte de interpretări de la începutul erei voice acting-ului în jocuri, câteodată rostite stângaci şi fără continuitate între replicile diferitelor personaje. Poate că n-ar fi fost o idee rea să fie oferite, opţional, şi versiuni reînregistrate ale acestor dialoguri.

În rest, nostalgicii jocurilor LucasArts din acea epocă vor mai găsi câteva lucruri de interes în Day of The Tentacle Remastered: producătorii au căutat în arhivele din Skywalker Ranch artwork-urile originale pe baza cărora a fost realizat jocul, le-au scanat şi le-au introdus în ediţia Remastered. De asemenea, partea din echipa iniţială de la LucasArts s-a reunit înregistrând un track cu comentarii despre fiecare scenă a jocului, pe care îl puteţi asculta activând această opţiune din meniul ediţiei Remastered.

Merită? Da, cu siguranţă. Dacă sunteţi un vechi fan al jocurilor de aventură de la LucasArts nu ar trebui să rataţi ocazia de a retrăi Day of The Tentacle, într-o versiune adusă la zi din punctul de vedere al prezentării. Iar dacă sunteţi începători, nu ar strica să luaţi o lecţie de istorie alături de unul dintre cele mai apreciate jocuri ale anilor ’90.

Day of The Tentacle Remastered

Day of The Tentacle RemasteredDay of The Tentacle Remastered

Day of The Tentacle RemasteredDay of The Tentacle Remastered


MORTAL KOMBAT XL
(PlayStation 4/Xbox One)

Trebuie să recunosc că am stat un pic să ne gândim dacă să introducem sau nu Mortal Kombat XL într-un articol dedicat versiunilor refăcute sau remasterizate ale jocurilor. Până la urmă am ajuns la concluzia că merită să aruncăm încă o privire asupra acestui joc, ediţia sa XL fiind un pic mai mult decât o simplă reîmpachetare a discului cu Mortal Kombat X alături de o foaie cu nişte coduri de download pentru DLC-uri.

Astfel, Mortal Kombat XL include pe discul jocului atât ediţia completă de Mortal Kombat X, cât şi toate DLC-urile lansate pentru acest titlu: Kombat Pack 1 şi Kombat Pack 2, cu patru luptători suplimentari fiecare, precum şi o sumedenie de skin-uri sau update-uri. Din păcate, dacă aveţi deja Mortal Kombat X pe PlayStation 4 sau Xbox One, nu veţi putea instala doar noutăţile: trebuie să ştergeţi install-ul iniţial şi să reinstalaţi jocul de la zero. Din fericire, salvările se vor păstra, progresul realizat în MKX fiind valabil şi în MKXL.

Nu avem parte de noutăţi în ceea ce priveşte Story Mode-ul jocului, principala adăugire fiind posibilitatea de a alege dintre cei nu mai puţin de opt luptători noi, fiecare cu propriile variaţii, mişcări speciale şi fatalităţi: Jason Voorhees (din seria Friday the 13th), Leatherface (din Texas Chainsaw Massacre), Alien, Predator (din seriile de filme omonime), Tanya (personaj ce revine din MK4), Tremor (personaj ce revine din Mortal Kombat: Special Forces), Bo Rai Cho (personaj ce revine din Mortal Kombat: Deadly Alliance) şi Triborg (o combinaţie dintre cei patru cyber ninja din serie: Sektor, Cyrax, Smoke şi Cyber Sub-Zero). Acesta din urmă reprezintă o noutate demnă de luat în seamă, variaţiile lui Triborg oferind, practic, patru personaje noi într-unul singur.

Pe lângă întreaga colecţie de skin-uri lansate pentru personajele din Mortal Kombat X (da, puteţi juca folosind skin-urile clasice pentru Scorpion şi Sub-Zero), ediţia XL include şi toate update-urile de conţinut lansate până acum, cum ar fi revenirea unei locaţii clasice – The Pit (cu tot cu fatalitatea aferentă), dar şi noua infrastructură de joc online, care, în sfarsit, pare să rezolve problemele cu care s-a confruntat componenta multiplayer online din Mortal Kombat X încă de la apariţia jocului.

Merită? Nu neapărat. Dacă aveţi deja Mortal Kombat X, poate mai indicat ar fi sa achizitionaţi doar DLC-urile lipsă în format digital (atenţie însă, Mortal Kombat XL şi Kombat Pack 2 nu sunt disponibile pentru versiunea PC a jocului!). Dacă nu aveţi însă cel mai recent joc al celor de la NetherRealm Studios, Mortal Kombat XL ar putea fi considerat un pas logic în vederea corectării acestui neajuns. Pe lângă întregul joc iniţial, excelent de altfel, primiţi şi o serie de bonusuri, printre care şi Goro, luptător prezent doar în ediţiile Day 1 de MKX.

Mortal Kombat XL

Mortal Kombat XLMortal Kombat XL

Mortal Kombat XLMortal Kombat XL


RESIDENT EVIL ORIGINS COLLECTION
(PC/PlayStation 4/Xbox One)

În precedentul episod al acestei serii, ne-am oprit asupra ediţiei remasterizate a remake-ului Resident Evil, lansată în prima parte a anului trecut pentru PC şi console. Între timp, Capcom a recidivat, lansând, după aceeaşi formulă, remasterizarea modernă unui alt titlu clasic – Resident Evil Zero, disponibil până acum doar în versiuni pentru mai puţin popularele console Nintendo GameCube şi Wii. Ambele remasterizări sunt incluse pe discul Resident Evil Origins Collection, disponibil şi în format fizic.

Dacă despre remake-ul Resident Evil am vorbit data trecută, acum ne vom opri un pic şi asupra lui Resident Evil Zero. Lansat iniţial în 2002, Resident Evil Zero, după cum lasă de înţeles şi numele, încearcă să spună povestea epidemiei zombie începută înainte de evenimentele ce au avut loc în conacul din primul Resident Evil. Şi acum vom avea parte de două personaje jucabile: Rebecca Chambers, medic în echipa S.T.A.R.S., şi Billy Coen, fost soldat condamnat la moarte, diferenţa fiind că în Resident Evil Zero se poate comuta între cei doi, existând însă şi porţiuni special dedicate fiecăruia dintre ei.

În rest, gameplay-ul poate fi încadrat în curentul clasic al seriei Resident Evil, caracteristic jocurilor seriei ce au precedat Resident Evil 4. Aşadar, asteptaţi-vă la unghiuri de vizualizare fixe, decoruri prerenderizate (restaurate în rezoluţie HD), resurse limitate, puzzle-uri şi o atmosferă destul de apăsătoare. Din fericire, la fel ca în remaster-ul primului Resident Evil, şi în noua ediţie Resident Evil Zero a fost implementată metoda de control modernă, mişcarea eroilor fiind relativă la poziţia camerei şi nu la cea a personajului. Adepţii formulei vechi nu trebuie să-şi facă griji: jocul oferă şi posibilitatea de a folosi metoda de control originală.

Merită? Da. Avem de-a face cu o colecţie de două jocuri clasice, prezentate însă într-un format neaşteptat de bine modernizat. Iar dacă aveţi deja Resident Evil Remake HD Remaster în format digital, puteţi achiziţiona, prin aceeaşi metodă, doar Resident Evil Zero HD Remaster. Dacă nu, pachetul Resident Evil Origins Collection vă stă la dispoziţie, acesta fiind disponibil la un preţ destul de accesibil având în vedere calitatea celor două jocuri incluse.

Resident Evil Origins Collection

Resident Evil Origins CollectionResident Evil Origins Collection

Resident Evil Origins CollectionResident Evil Origins Collection

Părţi pozitive
  • Day of The Tentacle Remastered: acelaşi joc excelent ca în anii '90
  • Day of The Tentacle Remastered: grafica refăcută şi interfaţa adusă la zi
  • Day of The Tentacle Remastered: include comentarii din partea producătorilor
  • Mortal Kombat XL: tot conţinutul pentru Mortal Kombat X pe un singur disc
  • Mortal Kombat XL: Triborg reuneşte patru personaje clasice într-un singur luptător: Sektor, Cyrax, Smoke şi Cyber Sub-Zero
  • Mortal Kombat XL: infrastructura online revizuită
  • Resident Evil Origins Collection: două jocuri în acelaşi pachet
  • Resident Evil Origins Collection: remasterizare de calitate
  • Resident Evil Origins Collection: schemă de control actualizată
Părţi negative
  • Day of The Tentacle Remastered: voice acting-ul nu este la nivelul jocurilor contemporane
  • Mortal Kombat XL: nu este disponibil pentru PC
  • Resident Evil Origins Collection: unele elemente de gameplay sunt depăşite în ziua de azi
Urmărește Go4Games.ro pe Google News