Rise of The Tomb Raider va fi lansat în exclusivitate pe Xbox (UPDATE)

Autor: Cosmin Aionita | 14.08.2014
Rise of The Tomb Raider va fi lansat în exclusivitate pe Xbox (UPDATE)

Update: Este clar – Microsoft are o mare problemă de comunicare. Încă de la dezvăluirea lui Xbox One, compania din Redmond nu a fost în stare să prezinte „mesajul” acestei console într-o manieră potrivită, mai toate afirmaţiile făcute ştirbind din imaginea noii console. Este şi cazul proaspăt anunţatei „exclusivităţi” a jocului Rise of The Tomb Raider. După cum prevedeam, formula folosită, ce ataşa termenul „exclusiv” de perioada sărbătorilor de iarnă 2015, s-a dovedit a fi nefericită, creând confuzie şi ducând la o reacţie negativă din partea fanilor Tomb Raider.

Din fericire, Phil Spencer, conducătorul diviziei Xbox din cadrul Microsoft, a lămurit problema: Micorosft are o înţelegere cu publisher-ul Square Enix prin intermediul căreia jocul va fi lansat în primă fază doar pe consolele Xbox One şi Xbox 360 (deci, brusc, nu mai e vorba de o exclusivitate pentru noua consolă!), în perioada sărbătorilor de iarnă din 2015. De asemenea, Spencer a recunoscut că această înţelegere, la fel ca multe altele, are un termen la care va expira, Square Enix fiind liberi apoi să facă ce doresc cu propriul lor joc (inclusiv să-l lanseze pe platformele concurente sau pe PC).

Aşadar, dacă ar fi să citim printre rânduri, cel mai probabil Rise of The Tomb Raider va fi lansat în toamna târzie a anului 2015 şi va rămâne exclusiv pentru perioada sărbătorilor de iarnă, urmând ca, după finalizarea acesteia, jocul să fie lansat şi pe consolele PlayStation şi PC.


Ieri s-au desfăşurat conferinţele de presă Microsoft şi Sony din cadrul Gamescom 2014, cel mai important târg european dedicat jocurilor video. După cum era de aşteptat, cei doi mari deţinători de platforme dedicate gaming-ului au facut tot posibilul să-şi asigure victoria pe termen lung (momentan Sony se află într-o poziţie privilegiată, cu 10 milioane de console PlayStation 4 vândute până în prezent, dublu faţă de concurenţa reprezentată de Xbox One de la Microsoft).

În speranţa că va reveni în luptă, Microsoft a făcut primul anunţ important de la Gamescom: Rise of The Tomb Raider, continuarea popularului Tomb Raider lansat în 2013 (reboot-ul seriei omonime), va fi lansat în exclusivitate pentru Xbox One în sezonul sărbătorilor de iarnă din 2015. Din păcate, nu au fost prezentate secvenţe noi şi nici măcar imagini din joc.

Această mişcare nu a fost pe placul multor fani ai seriei, susţinători ai Larei Croft încă de când primul joc a fost lansat pe PC şi PlayStation. Excluderea acestor două comunităţi importante din publicul ţintă al viitorului joc a creat numeroase controverse pe Internet, fanii furioşi ameninţând că nu vor cumpăra nici jocul şi nici consola Microsoft.

Totuşi, întrebaţi fiind dacă este vorba despre o exclusivitate definitivă sau avem parte doar de un aşa-zis “timed exclusive” (adică o perioadă de timp cât jocul va fi disponibil pe piaţă doar pe Xbox One), oficialii Microsoft au citat exact expresia folosită mai sus: “exclusiv pentru Xbox One în sezonul sărbătorilor de iarnă 2015”. Menţioarea atât de insistentă a perioadei apariţiei ne face să extragem din context faptul că există o bună posibilitate ca Rise of The Tomb Raider să-şi facă aparitia şi pe PC şi PlayStation 4 ceva mai târziu.

Până la noi informaţii însă, Rise of The Tomb Raider este aşteptat în sezonul sărbătorilor de iarnă 2015, exclusiv pentru Xbox One.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News