Sony achiziţionează serviciul de game streaming Gaikai

| 03.07.2012
Sony achiziţionează serviciul de game streaming Gaikai

Sony Computer Entertainment a anunţat achiziţionarea Gaikai, unul dintre cele mai importante servicii de game streaming din acest moment. Spre deosebire de OnLive (principalul concurent), Gaikai nu oferă posibilitatea de a achiziţiona şi juca diverse titluri prin intermediul tehnologiilor de stream, ci se axează pe punerea la dispoziţie de versiuni demo pentru variate jocuri, ce pot astfel fi încercate chiar şi în lipsa unui hardware dedicat.

Deşi valoarea totală a tranzacţiei prin intermediul căreia Gaikai trece sub umbrela PlayStation s-a ridicat la aproximativ 380 de milioane de dolari, nu se ştie încă exact ce planuri au cei de la Sony cu proaspăt achiziţionatul serviciu de streaming. În ciuda declaraţiilor lui Andrew House, preşedinte şi CEO al Sony Computer Entertainment, care afirmă că este pregătitPlayStation 3un serviciu global de cloud-streaming care va permite utilizatorilor să se bucure de jocuri captivante oriunde şi oricând, pe o gamă largă de dispozitive conectate la Internet„, această mişcare lasă loc multor tipuri de interpretări.

Pe de o parte, eventuala integrare a tehnologiilor de streaming oferite de Gaikai cu serviciile PlayStation Network s-ar putea traduce printr-o îmbunătăţire semnificativă a funcţiei de remote play de pe noua consolă PlayStation Vita (care, astfel, ar putea eventual rula jocuri de PS3 prin stream).

Pe de altă parte, Sony ar putea expanda oferta actuală de demo-uri de pe Gaikai, adăugându-i variante demonstrative ale jocurilor exclusive pentru PlayStation 3. Utilizatorii ar putea să încerce mostre ale unor titluri precum God of War III, Heavy Rain sau Uncharted 3 înainte de a decide să achiziţioneze o astfel de consolă.

Nu în ultimul rând, mulţi vorbesc despre o foarte probabilă integrare a acestor servicii de game streaming în viitoarea consolă PlayStation 4. Sony ar putea astfel să opteze pentru o configuraţie hardware mult mai asemănătoare cu cea a PC-urilor contemporane, fără a-şi face griji in privinţa compatibilităţii cu jocurile dedicate generaţiilor trecute de PlayStation, acestea urmând a putea fi rulate prin intermediul serviciilor de game streaming.

Gaikai

Marele avantaj al soluţiilor de game streaming de tipul Gaikai este hardware-ul pe care acestea pot rula. Nu este nevoie de un sistem de gaming dedicat, Gaikai putând fi folosit pe aproape orice PC sau dispozitiv dotat cu o conexiune la internet performantă. Jocurile sunt rulate pe servere specializate, un flux video fiind transmis apoi către terminalul utilizatorilor. Puteţi testa serviciile actuale Gaikai accesând site-ul oficial.

Momentan, principalele probleme ale acestor tipuri de servicii sunt lag-ul sesizabil ce apare între comenzile acţionate de utilizator şi influenţa acestora asupra gameplay-ului propriu-zis (este vorba de trimiterea acestor instrucţiuni către server şi retransmiterea rezultatului înapoi la utilizator, sub forma stream-ului de gameplay), precum şi calitatea vizuală mai slabă, diferiţi algoritmi de compresie fiind folosiţi pentru a eficientiza transmiterea rapidă a fluxurilor video.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News