Sony la E3 2013: PlayStation 4 în prim plan

| 11.06.2013
Sony la E3 2013: PlayStation 4 în prim plan

Sony a avut o sarcină destul de dificilă în cadrul conferinţei din acest an, compania japoneză fiind singura de pe piaţă care va trebui să gestioneze simultan nu mai puţin de trei console: PlayStation Vita, PlayStation 3 şi viitorul PlayStation 4.

Conferinţa PlayStation a debutat cu un moment dedicat consolei PlayStation Vita, care urmează să primească jocuri precum Killzone: Mercenary, Tearaway, colecţiile God of War, Dead Nation, The Walking Dead sau Batman: Arkham Origins Blackgate. În plus, prin intermediul unei reţele locale Wi-Fi, jocurile de PlayStation 4 vor putea fi stream-uite pe PS Vita.

Aceeaşi reţetă a fost repetată şi în cazul “bătrânului” PlayStation 3, pentru care vor fi lansate titluri precum The Last of Us, Puppeteer, Rain, Beyond: Two Souls sau Gran Turismo 6. De asemenea, a fost prezentat un nou trailer pentru Batman: Arkham Origins, joc ce va beneficia de conţinut exclusiv pentru PS3.

A urmat apoi momentul mult aşteptat: Andrew House, CEO al Sony Computer Entertainment, a dezvăluit aspectul carcasei consolei PlayStation 4: aceasta se aseamănă oarecum cu Xbox One, fiind păstrate totuşi liniile de design care aduc aminte de vechile console PlayStation (mai ales PS2).

PlayStation 4

Pe scenă a fost invitat şi Michael Lynton, CEO al Sony Pictures, care a anunţat că serviciile Video Unlimited şi Music Unlimited vor fi disponibile pe PlayStation 4 chiar din ziua lansării, show-uri TV exclusive urmând a fi dezvoltate special pentru deţinătorii viitoarei console Sony.

S-a trecut apoi la jocuri, primul pe listă fiind The Order: 1886, un nou titlu realizat exclusiv pentru PlayStation 4 de către echipa de la Ready at Dawn (autorii God of War: Chains of Olympus şi God of War: Ghost of Sparta), în colaborare cu Sony Santa Monica. Secvenţele de mai jos sunt renderizate in-engine pe o consolă PlayStation 4.

Mai apoi au fost prezentate trailere noi pentru titlurile anunţate în februarie, în cadrul evenimentului unde s-a dezvăluit PS4. Este vorba despre Knack, Killzone: Shadow Fall, DriveClub şi inFamous: Second Son. A fost confirmat faptul că primele trei dintre acestea vor fi disponibile chiar din ziua lansării PS4, în timp ce inFamous: Second Son va fi lansat în primul trimestru al anului viitor.

O prezenţă obişnuită pe scenele Sony, Quantic Dream (autorii jocurilor Heavy Rain şi Beyond: Two Souls) au prezentat un nou demo tehnologic – The Dark Sorceror, foarte impresionant mai ales în ceea ce priveşte realismul animaţiilor faciale.

Următorul segment al conferinţei Sony a fost rezervat producătorilor independenţi de jocuri. Spre deosebire de Microsoft, care impune anumite restricţii acestor studiouri de mici dimensiuni, Sony le va permite producătorilor independenţi să-şi publice creaţiile direct pe PS4, fără necesitatea de a colabora cu un publisher. Pe scena şi-au făcut apariţia nu mai puţin de şase astfel de jocuri: Don’t Starve, Mercenary Kings, Young Horses, Outlast, Oddworld Abe’s Oddysee New and Tasty şi Galaxy.

Publisher-ul japonez Square Enix nu a lipsit de la conferinţa de presă Sony PlayStation, prezentând două titluri foarte aşteptate de fanii RPG-urilor cu influenţe nipone: Final Fantasy XV (fostul Final Fantasy Versus XIII) şi Kingdom Hearts III. De asemenea, MMORPG-ul A Realm Reborn: Final Fantasy XIV va fi lansat şi pe PlayStation 4, pe lângă PC şi PS3.

Următorii pe listă au fost cei de la Ubisoft, aceştia prezentându-se cu demo-uri de gameplay pentru Assassin’s Creed IV: Black Flag şi Watch Dogs. Din păcate, demonstraţia de Assassin’s Creed IV a suferit de pe urma unor blocări periodice, problemele culminând cu un crash complet al jocului. În schimb, Watch Dogs s-a prezentat foarte bine, demo-ul rulând fără probleme.

2K Games a prezentat NBA 2K14, în prim plan aflându-se jucătorul Lebron James, reprodus cu ajutorul engine-ului din joc.

A urmat o nouă surpriză de la Warner Bros. şi studioul Avalanche (autorii seriei Just Cause): noul joc Mad Max, pentru care deţinătorii de console PlayStation vor primi conţinut exclusiv.

A fost anunţat de asemenea un parteneriat cu Bethesda Softworks, prin intermediul căruia MMORPG-ul The Elder Scrolls Online va fi lansat şi pentru PlayStation 4. De asemenea, jocul va beneficia de o versiune beta exclusivă consolei Sony.

Apoi a urmat momentul “de glorie” al serii: răspunsul celor de la Sony la limitările impuse de sistemul DRM din viitorul Xbox One. Pe scurt, PlayStation 4 nu va impune nicio astfel de restricţie: jocurile (single player) nu vor necesita activare sau conexiune online, vor putea fi cedate la mâna a doua sau împrumutate prietenilor fără niciun fel de probleme. Mai mult, spre deosebire de Xbox One, PS4 va fi o consolă region free, capabilă sa ruleze jocurile retail comercializate în toate regiunile geografice.

S-a trecut apoi la PlayStation Plus, serviciul celor de la Sony prin intermediul căruia sunt oferite jocuri gratuite, reduceri semnificative pe PlayStation Store şi alte facilităţi. PlayStation Plus va continua şi pe PlayStation 4, abonamentele activate pe PS3 şi/sau PS Vita urmând să fie valabile şi pe noua consolă. Astfel, în fiecare lună, utilizatorii PS4 cu un abonament Plus vor primi câte un joc nou gratuit, primul titlu promis pentru lansare fiind DriveClub.

Din păcate, un abonament PlayStation Plus va fi necesar pentru a putea juca online titlurile multiplayer dedicate consolei PlayStation 4.

Cei de la Bungie au monopolizat apoi scena, prezentând, în premieră mondială, primele secvenţe de gameplay din shooter-ul Destiny. Noul FPS de la Bungie a surprins plăcut, gameplay-ul cooperativ prezentat fiind fluent şi arătos. De asemenea, s-a reconfirmat faptul că utilizatorii PlayStation vor primi conţinut exclusiv pentru acest joc.

Nu a lipsit nici amintirea serviciului de game streaming Gaikai, cumpărat de Sony în cursul anului trecut. Astfel, conform celor mai recente update-uri, Gaikai va deveni funcţional în 2014, în Statele Unite ale Americii, mai întâi pe PlayStation 3 şi PlayStation 4 şi apoi, mai târziu, pe PlayStation Vita. Prin intermediul acestuia vor putea fi jucate, în primă fază, o serie de titluri importante lansate iniţial pe PS3.

Cireaşa de pe tort a fost păstrată pentru finalul conferinţei: PlayStation 4 va fi lansat în Statele Unite ale Americii şi Europa în sezonul sărbătorilor de iarnă din 2013, la un preţ de 399$, 399€ sau 349£! Pachetul nu va include camera PlayStation 4 Eye (care va fi disponibilă sub formă de accesoriu opţional), iar consola va oferi un hard disk de 500GB (pe care utilizatorii îl vor putea upgrada singuri, la fel ca în cazul consolei PS3).

PlayStation 4

În ciuda faptului că Sony a optat de această dată pentru a limita multiplayer-ul online doar pentru abonaţii PlayStation Plus, PlayStation 4 a fost întâmpinat cu entuziasm de publicul din sală, mai ales graţie deciziei de a nu folosi DRM restrictiv pentru noua consolă, precum şi datorită preţului, mult mai atractiv decât cel al concurenţei.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News