Valve, alături de cinci publisheri importanți, au fost amendați de Comisia Europeană! Acuzațiile care au dus la aplicarea unor amenzi uriașe

Autor: Cosmin Aionita | 21.01.2021
Valve, alături de cinci publisheri importanți, au fost amendați de Comisia Europeană! Acuzațiile care au dus la aplicarea unor amenzi uriașe
Foto: Valve

Valve (compania din spatele celei mai populare platforme de distribuție digitală dedicată jocurilor video: Steam), alături de alți cinci publisheri din industria divertismentului digital, au fost amendați de Comisia Europeană pentru restricționarea vânzării anumitor jocuri video în cadrul unor țări din Spațiul Economic European. Conform Comisiei Europene, companiile sancționate practicau așa-numitul „geo-blocking” în ceea ce privește aproximativ 100 de jocuri video pentru PC, împiedicând activarea și rularea acestora din cadrul anumitor țări ale Uniunii Europene. Această practică contravine regulilor Uniunii Europene în ceea ce privește existența unei singure piețe de desfacere digitale (Digital Single Market), valabilă în toate țările UE.

Restricționarea accesului la conținut digital în funcție de regiunea geografică este ilegală

Comisia Europeană a explicat că aceste practici de „geo-blocking” erau utilizate pentru a împiedica activarea anumitor jocuri în afara țărilor Cehia, Polonia, Ungaria, România, Slovacia, Estonia, Letonia și Lituania. Astfel, era împiedicată achiziția de jocuri video la prețuri mai mici din aceste țări, considerate mai sărace, și activarea lor pe Steam în alte țări ale Uniunii Europene. Amenzile nu au fost aplicate pentru comercializarea directă a acestor titluri prin Steam, ci din cauza jocurilor vândute de comercianți terți, ce ar fi trebuit să poată fi apoi activate pe Steam. Astfel, numeroase chei de activare pentru Steam n-au putut fi activate din cauza acestui „geo-blocking”, în perioada 2010-2015, conform Comisiei Europene.

Doug Lombardi, purtătorul de cuvânt al celor de la Valve, nu este de acord cu această decizie și nu crede ca deținătorul platformei Steam ar trebui sancționat, declarând pentru The Verge:

Blocarea accesului la conținut în funcție de regiunea geografică a fost instituit pe Steam în urma insistențelor venite din partea publisherilor. Valve oferă cheile de activare către publisheri în mod gratuit, aceste companii fiind responsabile pentru distribuția și comercializarea lor. Mai mult, Valve a încheiat acest gen de politici în 2015, restricționarea în funcție de regiune fiind aplicată, după acest punct, doar în cazuri speciale, în concordanță cu legile în vigoare din Uniunea Europeană și țările acesteia.

Amenzi de ordinul milioanelor de euro

Pe lângă restricționarea de tip „geo-blocking” a activării anumitor chei pentru Steam, Comisia Europeană a menționat ca nu mai puțin de patru dintre publisherii sancționați – Bandai Namco Entertainment, Focus Home Interactive, Koch Media și ZeniMax (Bethesda) – au împiedicat și vânzările de jocuri între țări, desfășurate de distribuitorii autorizați. Aceste practici ilegale s-au desfășurat între anii 2007 și 2018, conform Comisiei Europene.

În total, cinci publisheri de jocuri video au fost amendați:

  • Focus Home Interactive a primit o amendă de 2,9 milioane €
  • ZeniMax (Bethesda) a primit o amendă de 1,6 milioane €
  • Koch Media a fost amendat cu aproape 1 milion €
  • Capcom a primit o amendă de 396.000€
  • Bandai Namco Entertainment a fost amendat cu 340.000€

Pentru că toate aceste companii s-au oferit să coopereze cu Comisia Europeană, amenzile acestora vor fi reduse cu 10-15%. În schimb, Valve a refuzat cooperarea cu Comisia Europeană, compania fiind sancționată cu o amendă de peste 1,6 milioane €.

Valve nu și-a recunoscut vinovăția în acest caz și va face apel la această hotărâre a Comisiei Europene. Aceasta anchetă în privința practicilor de „geo-blocking” utilizate de publisheri pentru a împiedica accesul la unele jocuri în anumite țări europene fusese pornită încă din 2017.

Sursa: The Verge

Urmărește Go4Games.ro pe Google News