Xbox Series X este următoarea generaţie de console Xbox

Autor: Cosmin Aionita | 13.12.2019
Xbox Series X este următoarea generaţie de console Xbox

Printr-o mişcare surprinzătoare, cei de la Microsoft au ales scena de la The Game Awards 2019 pentru a prezenta, în premieră, aspectul şi denumirea consolei Xbox de generaţie viitoare. Astfel, noua consolă va purta numele de Xbox Series X (uşor de confundat cu Xbox One X) şi are un aspect exterior ce aminteşte mai degrabă de carcasele de tip tower pentru PC.

În privinţa hardware-ului propriu-zis, cei de la Microsoft nu au fost la fel de generoşi cu detaliile, confirmând totuşi că noul Xbox Series X va beneficia de o unitate optică pentru a rula jocurile livrate în format fizic, de un procesor bazat pe arhitectura Zen 2 de la AMD şi de un cip video ce are la bază tehnologia RDNA dezvoltată de AMD pentru următoarea sa generaţie de plăci video, cu suport hardware pentru ray tracing.

Noul Xbox Series X va include memorie RAM de tip GDDR6, stocare de tip SSD NVMe, precum şi suport pentru tehnologii precum Variable Refresh Rate (VRR), Auto Low Latency Mode (ALLM) şi Dynamic Latency Input (DLI), menite să ofere o experienţă de gaming cât mai accesibilă, fără întreruperi şi timpi de încărcare. Microsoft promite un sistem capabil de jocuri rulate în rezoluţie 4K, la 60 de cadre pe secundă, ce poate urca însă şi până la rezoluţie 8K sau 120 de cadre pe secundă, în funcţie de implementările alese de producători.

Sunt aşteptate şi optimizări aplicate la nivelul sistemului de operare, cei de la Microsoft promiţând că utilizatorii vor putea porni şi suspenda mai multe jocuri în acelaşi timp. Nu a fost neglijat nici controller-ul noului Xbox Series X, acesta fiind de dimensiuni un pic mai reduse decât cel caracteristic consolelor Xbox One, cu un D-Pad inspirat din modelele seriei Elite, fiind adăugat, de această dată, şi un buton dedicat de “Share”, pentru a putea captura mai rapid propriile screenshot-uri sau clipuri de gameplay. Noul controller pentru Xbox Series X va funcţiona şi pe consolele Xbox One deja existente, precum şi pe PC-urile echipate cu Windows 10. De asemenea, controller-ele de Xbox One deja existente vor funcţiona şi pe Xbox Series X.

Tot în privinţa compatibilităţii cu generaţiile anterioare de console Xbox, Microsoft a promis că Series X va fi capabil să ruleze jocurile de pe toate cele patru generaţii de console Xbox, pornind de la Xbox-ul iniţial, trecând prin Xbox 360 şi Xbox One şi ajungând la titlurile special concepute pentru Xbox Series X.

Şi pentru că tot a venit vorba de jocuri exclusive, Phil Spencer, conducătorul diviziei Xbox din cadrul Microsoft, a urcat pe scena The Game Awards 2019 pentru a prezenta un prim trailer, realizat în întregime din secvenţe in-game, din Senua’s Saga: Hellblade II, continuarea foarte apreciatului Hellblade: Senua’s Sacrifice. Cel mai probabil, Senua’s Saga: Hellblade II va fi disponibil, pe lângă noul Xbox Series X, şi pe PC.

Lansarea noilor console Xbox Series X este aşteptată în sezonul sărbătorilor de iarnă din 2020, nefiind încă oferite detalii referitoare la perioada apariţiei lui Senua’s Saga: Hellblade II.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News