E lege: Țara, aliată cu Putin, care va pirata legal jocuri, filme și programe software

Autor: Adrian Popa | 10.01.2023
E lege: Țara, aliată cu Putin, care va pirata legal jocuri, filme și programe software
Foto: Profimedia Images

Aleksandr Lukașenko, președintele din Belarus și marioneta favorită a lui Putin, a semnat legea care permite piratarea legală în țară de programe software, jocuri video sau filme.

Actul normativ permite folosirea fără licență de produse digitale provenite din state care nu sunt prietene cu regimul din Minsk, mai precis cam toate țările din Vest. Condiția este ca programele sau filmele să fie „esențiale”.

Ținând cont de aceste prevederi, este clar că în Belarus nimeni nu va mai fi pedepsit, cel mai probabil, dacă folosește ilegal sistemul de operare Windows, suita Office sau programul editare foto Adobe Photoshop. Toate acestea provin din America, care a impus sancțiuni dure împotriva statului condus de Lukașenko.

Când vine vorba de filme, jocuri și muzică situația este mai complicată, deoarece aceste opere digitale ar putea fi considerate ca fiind neesențiale.

Legea nu permite, însă, piratarea fără restricții, pe principiul „liber la furat pentru toată lumea”. Teoretic, cei care vor folosi produsele vor trebui să plătească în continuare pentru ele, dar banii nu vor mai merge la Microsoft sau Electronic Arts, ci în conturile autorității pentru brevete din Belarus.

Citește și: Wargaming, compania din spatele popularului World of Tanks, se retrage din Rusia și Belarus

Mai simplu, statul Belarus piratează Windows deoarece este un software esențial, iar cetățenii trebuie să plătească o sumă guvernului din Belarus pentru o licență de Windows.

Adevărații proprietari ai drepturilor de autor vor avea trei ani la dispoziție pentru a cere să fie despăgubiți, iar dacă acest lucru nu se întâmplă în această perioadă, banii rămân în Belarus. Este greu, însă, de crezut că autoritățile din Minsk vor rezolva favorabil cererile venite de la compania americană Adobe.

Chiar dacă printr-o minune Adobe primește undă verde pentru a-și primi drepturile, autoritatea pentru brevete poate reține până la 20% din sumă.

Legea va fi valabilă până la 31 decembrie 2024, dar perioada va extinsă, cel mai probabil, dacă situația geopolitică a statului nu se va îmbunătăți până atunci.

Sursa: PC Gamer

Ne puteți urmări și pe pagina oficială de Facebook!

Urmărește Go4Games.ro pe Google News