Actorii Alec Secăreanu și Judith State, alături de sportivii Narcisa Lecușanu și Simona Gherman dau viață medaliilor de la Campionatul Mondial de eSports

Autor: Cosmin Aionita | 16.08.2023
Actorii Alec Secăreanu și Judith State, alături de sportivii Narcisa Lecușanu și Simona Gherman dau viață medaliilor de la Campionatul Mondial de eSports
Alec Secăreanu

Finalele mult așteptatului Campionat Mondial de eSports vor avea loc anul acesta la Iași, între 24 august și 3 septembrie, iar medaliile campionilor fiecărei competiții vor fi oferite, în premieră pentru domeniul eSports, sub forma unor NFT-uri.

Pentru fiecare dintre cele șapte jocuri ale Campionatului Mondial de eSports – Dota 2, Tekken, CS:GO, CS:GO Female, eFootball 2023, PUBG și Mobile Legends Bang Bang –, un personaj din istoria României va fi ilustrat în stilul fiecărui joc și va fi animat cu mișcările unor sportivi sau actori români celebri. 700 de jucători din peste 120 de țări se vor lupta pentru titlurile de campioni mondiali ale jocurilor din competiție și pentru medaliile inedite ce vorbesc despre curajul și performanțele unor figuri istorice din România, din trecut și prezent.

Personajele din istoria României și actorii și sportivii care au realizat mișcările pentru fiecare personaj sunt: pentru jocul Tekken, boxerul Gogea Mitu, deținătorul recordului mondial pentru cel mai înalt boxer, a fost interpretat de luptătorul Cătălin Moroșanu; pentru jocul Dota 2, Pelaghia Roșu, luptătoare pașoptistă din Transilvania, a fost animată cu mișcările Narcisei Lecușanu, medaliată cu argint la Campionatul Mondial de Handbal; pentru jocul Mobile Legends Bang Bang, Peneș Curcanul, erou al Războiului de Independență din 1877, a fost interpretat de campioana olimpică la spadă Simona Gherman; pentru jocul CS:GO, Eugen Alimănescu, celebru și controversat polițist român, a fost imortalizat cu mișcările actorului Alec Secăreanu, cunoscut pentru rolul din serialul Spy/Master; pentru competiția de CS:GO dedicată fetelor, Ana Cumpănaș, cunoscută pentru că a ajutat FBI-ul să-l prindă pe gangsterul John Dillinger, a fost interpretată de actrița și dansatoarea Judith State; pentru jocul eFootbal 2023, Adalbert Deșu, cel mai rapid marcator al unui gol la primul campionat mondial de fotbal din istorie, a fost imortalizat cu ajutorul mișcărilor fotbalistei Teodora Meluță; pentru jocul PUBG, Amilcar Săndulescu, orfanul ce a fost desemnat să aleagă sicriul cu osemintele ostașului necunoscut, a fost interpretat de copilul Mario Lăpău.

Campionatul Mondial de eSports
Judith State

Fiecare medalie este un obiect de artă digitală meticulos conceput, care înglobează estetica jocului, o parte din istoria României și referințe la sportivi și actori români contemporani. Acest amestec surprinde ceva mai valoros decât aurul: întruchipează autenticitatea, unicitatea și mixul dintre universul digital și cel fizic.

Campionatul Mondial de eSports
Simona Gherman

De la forța staturii impunătoare a lui Gogea Mitu animată cu mișcările luptătorului Cătălin Moroșanu pentru Tekken, la anvergura de personaj legendar a Pelaghiei Roșu, amplificată de agilitatea Narcisei Lecușanu pentru Dota 2, fiecare medalie spune o poveste impresionantă. Fie că este vorba de personaje bine cunoscute, precum Peneș Curcanul, animat de salturile Simonei Gherman pentru Mobile Legends Bang Bang, sau de luminile și umbrele din povestea Anei Cumpănaș, aduse în prim plan de mișcările actriței Judith State pentru CS:GO Female, fiecare medalie simbolizează spiritul neînfricat al concurenților.

Campionatul Mondial de eSports
Narcisa Lecușanu

Acest proiect este un model al colaborării, aducând împreună designeri, sportivi și actori pentru a crea aceste medalii unice pentru cea de-a 15 ediție a Campionatului Mondial de eSports. Medaliile propuse în această formă dau posibilitatea pasionaților de jocuri electronice competitive ca, pe lângă călătoria lor în lumea digitală, să navigheze și prin istoria României cunoscând forța, curajul, devotamentul, dar și poveștile triste, apăsătoare sau terifiante ale unor personalități mai puțin cunoscute din istoria țării.

– Dan Radu Mihai, cofondator Mocapart, prima galerie de artă NFT care pune în evidență unicitatea mișcării corpului uman

Detaliile fiecărui premiu de la Campionatul Mondial de eSports:

The Giant – Tekken

The Giant este o reprezentare fictivă a lui Gogea Mitu, animată cu mișcările lui Cătălin Moroșanu. Premiul competiției de Tekken este reprezentat de ”The Giant” (Uriașul). Acesta este o înfățișare profundă a complexității și tragediilor istoriei umane, un simbol al puterii brute și al compasiunii. Premiul este inspirat de către Gogea Mitu, un boxer profesionist român născut în 1909, ce a câștigat faima mondială datorită staturii sale enorme, Guinness Book of World Records listându-l drept cel mai înalt boxer profesionist din toate timpurile. Personalitatea ce a dat viață premiului prin mișcările sale este luptătorul Cătălin Moroșanu, care adaugă autenticitate și carismă personajului, procesul de captare a mișcărilor fiind unul precis din punct de vedere tehnic dar și convingător din punct de vedere artistic. Toate acestea i se datorează creatoarei personajului, Anei Ștefania Andronic, absolventă a Universității Naționale de Arte din București.

Campionatul Mondial de eSports
Foto: The Giant

The Amazon – Dota 2

The Amazon este o reprezentare fictivă a Pelaghiei Roșu, animată cu mișcările Narcisei Lecușanu. Premiul competiției de Dota 2 este reprezentat de ”The Amazon”. Inspirat de către Pelaghia Roșu (1800-1870), curajoasă româncă din Mărișel, Cluj ce a condus femeile satului cu scopul de a-și apăra pământul în timpul Revoluției din Transilvania (1848-1849). Pelaghia a fost profesoară și este amintită ca un simbol al vitejiei și rezistenței, tot ce reprezintă și premiul ”The Amazon”. Personajul prinde viață prin mișcările Narcisei Lecușanu, jucătoare de handbal ce a câștigat medalia de argint la Campionatul Mondial de Handbal feminin din 2005. Crearea The Amazon i se datorează designerului timișorean Ioan Peia.

Campionatul Mondial de eSports
Foto: The Amazon

The Soldier – Mobile Legends

The Soldier este o reprezentare fictivă a lui Peneș Curcanul, animată cu mișcările Sabinei Gherman. Premiul competiției de Mobile Legends Bang Bang este reprezentat de ”The Soldier” (Soldatul). Personajul arată diferența dintre eroismul istoric și jocurile video moderne. Inspirat de către Peneș Curcanul, pe numele său adevărat Constantin Țurcanu, a fost o renumită figură militară română. Celebrat pentru curajul și loialitatea de care a dat dovadă în Războiul de Independență din România, Peneș a fost imortalizat într-o poezie ce a dăinuit în literatura școlară timp de multe generații. Premiul redă atât spiritul său eroic, dar și virtuțile sale. Simona Gherman, multiplă campioană la scrimă ale cărei realizări au ridicat ștacheta sportului în România, culminând cu aurul olimpic în întrecerea pe echipe la Rio de Janeiro în 2016, a conturat personajul ”The Soldier” prin mișcările sale precise. Ilustratorul și animatorul Sergiu Lupșe, creatorul premiului, a adus o perspectivă unică personajului.

Campionatul Mondial de eSports
Foto: The Soldier

The Striker – eFootball 2023

The Striker este o reprezentare fictivă a lui Adalbert Deșu, animată cu mișcările Teodorei Meluța. Premiul competiției eFootball 2023 este reprezentat de ”The Striker” (Atacantul). Premiul este inspirat de fotbalistul român Adalbert Deșu, cel care a marcat primul gol pentru România la Cupa Mondială FIFA din 1930, acest gol fiind și cel mai rapid marcat, în primul minut al jocului. Personajul a fost creat cu un aer de reverență istorică alături de o notă de imaginație. ”The Striker” deține mișcările Teodorei Meluță, fotbalistă româncă ce ocupă postul de apărător pentru echipa națională feminină și care a fost declarată fotbalista anului de două ori. Toate acestea au prins contur cu ajutorul îndrumării lui Vlad Știrbu, un tânăr student al Facultății de Arte Vizuale și Design din Iași.

Campionatul Mondial de eSports
Foto: The Striker

The Kid – PUBG Mobile

The Kid este o reprezentare fictivă a lui Amilcar Săndulescu, animată cu mișcările lui Mario Lăpău. Premiul competiției de PUBG Mobile este reprezentat de ”The Kid” (Copilul). Premiul reprezintă călătoria fiecărui jucător de la anonimat la recunoaștere, întruchipează sacrificiile făcute, strategiile folosite și provocările depășite în căutarea victoriei. Personajul este reprezentarea fictivă a lui Amilcar Săndulescu, copilul ce a fost desemnat să aleagă sicriul cu osemintele ostașului necunoscut, gest ce a simbolizat durerea colectivă a României și reverența pentru eroii săi căzuți. Animat de către mișcările lui Mario Lăpău, un copil în vârstă de 12 ani din București, premiul reprezintă împăcarea cu trecutul, căutarea sensului în prezent și găsirea unei căi înainte. ”The Kid” a fost creat de către Bogdan Pop, un artist interdisciplinar cu o istorie în design grafic și arte vizuale.

Campionatul Mondial de eSports
Foto: The Kid

The Lady – CS:GO Female

The Lady este o reprezentare fictivă a Anei Cumpănaș, animată cu mișcările lui Judith State. Premiul competiției CS:GO Female este reprezentat de ”The Lady” (Doamna). Inspirat de Ana Cumpănaș, premiul exemplifică puterea pe care femeile au deținut-o de-a lungul istoriei, indiferent dacă în anonimat, pe marele ecran sau în lumina reflectoarelor unei arene. Ana Cumpănaș, sau ”Femeia în roșu”, este bine cunoscută pentru rolul pe care aceasta l-a jucat în prinderea gangsterului John Dillinger în 1934. Personajul prinde viață în prezența mișcărilor lui Judith State, dansatoare profesionistă ce a obținut burse școlare pentru Broadway Dance Centre în New York și ImpulsTanz, Viena. Judith lucrează atât ca interpret, coregraf, cât și ca actriță. Toate acestea au fost conturate de către Daniela Crudu, un animator român 2D și 3D cu un trecut în design conceptual, absolventă a Universității Naționale de Teatru și Film din București.

Campionatul Mondial de eSports
Foto: The Lady

The Enforcerer – CS:GO

The Enforcer este o reprezentare fictivă a lui Eugen Alimănescu, animată cu mișcările lui Alec Secăreanu. Premiul turneului final de CS:GO este reprezentat de ”The Enforcer”. Personajul se face remarcat nu doar pentru abilitățile sale și sentimentul datoriei, dar și pentru umbrele personalității sale. Fiecare glonț pe care îl trage, fiecare țintă pe care o elimină provine dintr-o dorință de a curăța lumea de corupție, iar acest lucru deschide de multe ori o cale spre o moralitate îndoielnică. Inspirat de Eugen Alimănescu, comisar de poliție ce a fost trimis pe frontul de est în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, premiul este un memento ce arată faptul că, și pe un tărâm digital, instinctele umane ies la suprafață. Alimănescu este considerat una dintre sursele de inspirație pentru ”Comisarul Moldovan”, un personaj bine cunoscut în cinematografia românească. Mișcările personajului sunt realizate de către Alec Secăreanu, actor român ce a câștigat recunoaștere internațională pentru rolul său în filmul ”God’s Own Country”. Călin Gherghevici, absolvent al Universității Naționale de Teatru și Film din București, este desginerul ce a conturat ”The Enforcer”.

Campionatul Mondial de eSports
Foto: The Enforcer

Detalii despre Campionatul Mondial de eSports se găsesc pe www.digitalthroneiasi.com.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News