Anchetă Chess.com: Hans Niemann a trișat probabil în mai mult de 100 de meciuri

Autor: Adrian Popa | 06.10.2022
Anchetă Chess.com: Hans Niemann a trișat probabil în mai mult de 100 de meciuri
Hans Niemann (stânga) și Magnus Carlsen. (Foto: Profimedia Images)

Hans Niemann, mare maestru de șah și streamer de Twitch, probabil a trișat în mai mult de 100 de partide online, potrivit unei anchete a Chess.com, cea mai importantă platformă online dedicată acestui sport.

Investigația a fost declanșată după ce multiplul campion mondial Magnus Carlsen l-a acuzat pe americanul în vârstă de 19 ani că trișează. A izbucnit un scandal imens, care a zguduit lumea șahului.

Potrivit raportului Chess.com, Niemann „probabil a primit asistență în mai mult de 100 de jocuri online”, transmite The Guardian.

Adolescentul din SUA a avut o ascensiune foarte rapidă în carieră în ultimii patru ani și a intrat în top 50 mondial. Carlsen a spus că așa ceva este imposibil.

Niemann a negat vehement acuzațiile aduse de norvegianul de 31 de ani, dar a admis că în trecut a folosit cel puțin de două ori programe de șah care calculează cele mai bune mutări (chess engines), în turnee la care a participat la 12 și 16 ani.

În anchetă, Chess.com a analizat mutările adolescentului și le-a comparat cu cele sugerate de supercomputere, iar acestea au fost de cele mai multe ori identice. Niemann ar fi recunoscut în privat că a trișat. Jucătorul american nu mai poate juca pe platforma Chess.com.

Scandalul a izbucnit în septembrie, când Niemann l-a învins pe Carlsen la turneul Sinquefield Cup din St Louis, punând punct unei serii de 53 de victorii, la turnee la care a participat în persoană, ale norvegianului. Acesta a părăsit, abrupt, competiția fără a oferi prea multe explicații.

Peste șase săptămâni cei doi s-au confruntat din nou într-un turneu online, Julius Baer Generation Cup. Norvegianul a ieșit din joc după ce a făcut doar o mutare. El a spus că refuză să joace cu oamenii „care au trișat în trecut” și care „trișează mai mult decât recunosc”.

Adolescentul a fost acuzat că trișează inclusiv de Hikaru Nakamura, cândva numărul doi mondial în șah.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News