Jocul pentru care Bill Gates a făcut o obsesie. Microsoft a trebuit să ia măsuri

Autor: Adrian Popa | 28.02.2023
Jocul pentru care Bill Gates a făcut o obsesie. Microsoft a trebuit să ia măsuri
Foto: Profimedia Images

Jurnalistul Kyle Orland scrie o carte despre jocul Minesweeper, unul dintre cele mai populare din istorie. Acest lucru nu surprinde, deoarece jocul a fost inclus în multe versiuni de Windows, sistemul de operare dezvoltat de Microsoft.

Jocul a fost portat pe sistemul de operare Windows de către Curt Johnson (creatorul său) și Robert Donner, pe atunci angajați ai Microsoft, prima dată ca parte a Windows Entertainment Pack 1 (WEP 1) în 1990. În Windows 3.1, lansat în 1992, Minesweeper a venit preinstalat.

Un capitol din viitoarea carte a fost publicat de Ars Technica. Textul dezvăluie câteva lucruri foarte interesante.

Înainte să fie făcut public, jocul a fost testat intern temeinic în rețelele Microsoft. De Minesweeper a devenit pasionat chiar cofondatorul companiei, Bill Gates, pe atunci președinte al consiliului director.

„Gates a devenit dependent”, a declarat, în carte, Charles Fitzgerald, product manager pentru WEP 1.

Versiunea de Minesweeper inclusă în Windows 98. (Foto: Wikimedia)

Cofondatorul Microsoft a devenit atât de obsedat de joc încât la un moment dat l-a dezinstalat de pe computerul lui, pentru a se putea concentra pe alte sarcini. Chiar și așa, Gates rămânea uneori peste program și juca Minesweeper de pe alte PC-uri. La un moment dat, Gates a doborât recordul în Microsoft, la nivel beginner, învingând jocul într-un timp foarte scurt. Atunci, Melinda French, viitoarea lui soție, care lucra și ea în companie, i-a rugat pe colegi să nu îi mai spună lui Bill Gates când recordul era doborât din nou.

Citește și: Cine este femeia care a jucat-o pe una dintre gemenele robot din Atomic Heart?

Ea credea că antreprenorul se juca prea mult într-o perioadă în care avea multe decizii importante de luat pentru companie.

Bruce Ryan, product managerul responsabil cu Minesweeper, a făcut altceva. În loc să ascundă rezultatele, el a găsit o metodă, folosind software-ul Macro Recorder din Windows, prin care a învins jocul într-o secundă. Acest sistem rudimentar de automatizare software a avut nevoie de 4 ore pentru a realiza acest lucru. Recordul lui Gates era de cinci secunde.

După acest incident, Gates a renunțat la tentativa de a bate recordul, iar pasiunea lui pentru Minesweeper s-a diminuat.

„Abilitățile mele critice sunt înlocuite de un computer. Tehnologia merge prea departe. Când mașinile pot face lucruri mai repede decât oamenii, cum ne putem păstra demnitatea umană?”, i-a scris Gates lui Ryan, într-un e-mail.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News