Jocurile video mobile ale Nintendo sunt în declin

Autor: Adrian Popa | 02.12.2022
Jocurile video mobile ale Nintendo sunt în declin
Foto: Shutterstock

La șase ani de la debutul primului său joc video mobil, situația nu este roză pentru Nintendo. Dragalia Lost, dezvoltat de compania japoneză în parteneriat cu Cygames, a fost închis recent. Dezvoltatorii nu au anunțat motivul.

Din 2018 până astăzi, Nintendo a lansat trei jocuri video mobile și a închis trei. Mai mult, veniturile înregistrate de pe urma acestora au scăzut susținut și reprezintă doar o parte mică din vânzările gigantului japonez. Asta în condițiile în care titlurile mobile sunt cele mai mari generatoare de bani pe piața de jocuri video.

În ultimele două trimestre încheiate (perioada aprilie – septembrie 2022), Nintendo a consemnat venituri de doar 169 milioane de dolari de pe urma jocurilor sale mobile. Prin comparație, jocul Honor of Kings al Tencent a generat singur peste 800 de milioane de dolari în șase luni.

În acest moment, Nintendo are cinci jocuri mobile active: Mario Kart Tour, Super Mario Run, Fire Emblem Heroes, Animal Crossing Pocket Camp și Pikmin Bloom (care are ca publisher compania Niantic). Acestea au fost descărcate în total de peste 800 de milioane de ori.

Citește și: O mare companie de gaming de azi a coexistat timp de 33 de ani cu Imperiul Otoman

Compania susține că scopul titlurilor sale mobile este mai degrabă unul de marketing. Acestea sunt accesibile de pe piețele pe care consola Switch nu este disponibilă.

„Jocurile le permit oamenilor să experimenteze noi tipuri de divertisment de la Nintendo și să devină familiarizați cu proprietatea intelectuală a companiei”, a declarat un purtător de cuvânt pentru Axios.

Publicația subliniază, însă, faptul că Dragalia Lost era un joc disponibil exclusiv pe mobil, nu și pe Switch.

Deși are un portofoliu impresionant de titluri pe care le-ar putea adapta pentru smartphone-uri și tablete, ultimul joc mobil a fost lansat de Nintendo în 2021.

Compania are și alte probleme. Consola sa Switch este depășită din punct de vedere hardware, iar consumatorii au destule opțiuni mai puternice pe piață, inclusiv Steam Deck de la Valve.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News