Lei de mare, învățați de US Navy să joace jocuri video

Autor: Adrian Popa | 11.05.2023
Lei de mare, învățați de US Navy să joace jocuri video

US Navy (USN) învață lei de mare să joace jocuri video, dar nu pentru a transforma aceste animale în torpile vii sau asasini subacvatici.

Marine Mammal Program din cadrul USN, o organizație fondată în anii 1960, lucrează cu lei de mare și delfini. Aceste mamifere sunt folosite ca sursă de inspirație pentru îmbunătățirea designului torpilelor și submarinelor sau pentru depistarea minelor. Totodată, animalele sunt învățate să recupereze, acolo unde se poate, echipament valoros pierdut pe fundul mărilor și oceanelor. Delfinii au fost învățați și să îi ghideze pe scafandrii rătăciți spre țărm sau ambarcațiuni.

Cele două specii învață acum să joace jocuri video. Ele se alătură câinilor și porcilor, care au făcut deja acest lucru.

Leul de mare Spike se joacă din plăcere, potrivit cercetătorilor.

Spike, un leu de mare, este „gamer” de trei ani. Animalul folosește un sistem numit Enclosure Video Enrichment (EVE). Pentru fiecare nivel încheiat cu succes, Spike primește ca recompensă un hering. Leul de mare urmărește cursorul pe ecran și îl mută prin apăsarea, cu botul, a patru butoane.

Citește și: Un dezvoltator de jocuri a găsit rețeta succesului: titlurile despre hamsteri

Delfinii au propriul sistem de gaming subacvatic care are, în loc de butoane, joystick-uri. Aceste animale preferă să se joace noaptea, ca mulți gameri oameni.

Potrivit cercetătorilor, cele două specii adoră jocurile video. Uneori nivelurile sunt finalizate deși animalele nu au primit recompense. Leii de mare mai au o calitate importantă. Nu devin frustrați dacă nu câștigă, potrivit cercetătoarei Kelley Winship. Ei renunță doar atunci când se plictisesc.

Din fericire, US Navy nu folosește animalele pentru acțiuni condamnabile. SUA și Uniunea Sovietică au fost acuzate în trecut că au vrut să antreneze delfini pentru a ucide scafandri inamici.

Foto: US Navy

Ne puteți urmări și pe pagina oficială de Facebook!

Urmărește Go4Games.ro pe Google News