O hartă de CS:GO include o cameră secretă, cu știri interzise în Rusia

Autor: Adrian Popa | 03.05.2023
O hartă de CS:GO include o cameră secretă, cu știri interzise în Rusia

O hartă de CS:GO (Counter-Strike: Global Offensive) este folosită pentru a le oferi acces jucătorilor din Rusia la știri interzise despre războiul din Ucraina.

Jocul companiei Valve nu este interzis în Rusia, țară în care internetul este puternic cenzurat.

Harta, numită „de_voyna” („voyna/война” înseamnă „război” în rusă), a fost creată de publicația finlandeză Helsingin Sanomat cu ajutorul unor dezvoltatori de hărți cu experiență.

În de_voyna apare un oraș distrus de război, din Europa de Est. Aceasta este, aparent, o hartă obișnuită. Însă include o cameră secretă care le oferă celor care intră în ea acces la știri reale despre războiul din Ucraina. Printre informațiile care pot fi găsite acolo de gameri se găsesc țintele civile vizate de ruși. De asemenea, sunt disponibile știri despre atrocitățile comise de invadatori.

Utilizatorii obișnuiți de internet ruși nu au acces la astfel de informații și știu puține lucruri reale despre conflictul militar. Autoritățile din Rusia au lansat recent un crawler web numit Oculus, care poate analiza imagini și clipuri video pentru a descoperi conținutul care nu este agreat de regimul politic.

Citește și: Counter-Strike 2 a fost anunțat. Când va fi lansat și ce noutăți aduce

Gamerii, însă, au câteva portițe de acces spre lumea exterioară, deoarece jocurile video sunt mai greu de cenzurat.

„De aceea am decis să ascundem un ziar în cel mai popular joc de război din lume”, a declarat Antero Mukka, redactorul șef al Helsingin Sanomat.

Tot pentru cetățeni care trăiesc sub cenzură există într-un alt joc video, Minecraft, The Uncensored Library, prin intermediul căreia organizația Reporteri Fără Frontiere furnizează știri și alte informații interzise de regimurile autoritare.

Harta de_voyna a fost lansată pe 2 mai, înainte de Ziua Mondială a Libertății Presei, sărbătorită pe 3 mai.

Potrivit estimărilor, 4 milioane de persoane din Rusia joacă CS:GO în mod regulat.

Sursa: PCGamesN

Ne puteți urmări și pe pagina oficială de Facebook!

Urmărește Go4Games.ro pe Google News