Counter-Strike 2 a fost anunțat. Când va fi lansat și ce noutăți aduce

Autor: Cosmin Aionita | 23.03.2023
Counter-Strike 2 a fost anunțat. Când va fi lansat și ce noutăți aduce
Foto: Valve

Zvonurile s-au dovedit a fi adevărate: Valve a anunțat, în mod oficial, Counter-Strike 2, următorul pas pentru una dintre cele mai populare serii de shootere multiplayer.

Counter-Strike 2 va face trecerea către cel mai avansat motor grafic al celor de la Valve – Source 2 –, urmând să fie disponibil din vara acestui an, sub forma unui upgrade gratuit pentru Counter-Strike: Global Offensive. O versiune de test va fi disponibilă însă chiar de acum pentru o selecție limitată de jucători, aleși în funcție de câțiva factori precum timpul petrecut pe serverele oficiale Valve, nivelul de încredere sau starea contului de Steam.

Pe lângă upgrade-ul grafic adus de tranziția către tehnologia modernă, Counter-Strike 2 va aduce câteva modificări importante modalității în care decurg meciurile propriu-zise, precum schimbarea fundamentala a modului în care funcționează fumul sau actualizarea hărților.

Fum dinamic, realist și identic pentru toți participanții la joc

Astfel, efectul grenadelor cu fum va fi același pentru toți participanții la joc, grație implementării unui nou sistem de reproducerea volumetrica 3D a fumului. Astfel, efectele de fum din Counter-Strike 2 vor fi complet dinamice și vor putea fi disipate, temporar, de alte proiectile, precum gloanțele sau grenadele cu fragmentare. Fumul va fi afectat astfel de mediul de joc, va ocupa volumele în mod dinamic și va reacționa la sursele de iluminare.

La revedere, tick rate!

Modul în care erau monitorizate actualizările din cadrul unui meci (tick rate) a fost, de asemenea, schimbat fundamental. În versiunea anterioară, jocul actualiza de 64 de ori pe secundă (în matchmaking) sau de 128 de ori pe secundă (în meciurile profesioniste) și, deși de cele mai multe ori experiența de joc era fluentă, modul limitat în care aveau loc aceste refresh-uri putea duce la apariția unor discrepanțe între comenzile date de un jucător (foc, strafe, sărit etc.) și momentele când acestea erau înregistrate de server.

Acest mod de funcționare va fi eliminat, urmând a fi introduse actualizări dinamice, care vor permite server-ului să înregistreze imediat mișcările sau alte comenzi venite de la jucători. Valve chiar afirmă că monitorizarea actualizărilor (tick rate) nu va mai conta deloc în Counter-Strike 2.

Hărțile, de la update-uri cosmetice până la recrearea completă

Nu în ultimul rând, hărțile vor fi actualizate pentru CS2, iar aceste update-uri sunt încadrate de producători in trei categorii. Prima dintre acestea își propune să păstreze majoritatea structurilor din design-urilor vizuale ale anumitor hărți cu vechime, actualizând însă elemente precum iluminarea acestora. În această categorie se încadrează hărți precum Dust2, Train sau Mirage.

A doua categorie de schimbări și upgrade-uri aduse hărților va aplica iluminarea caracteristică motorului grafic Source 2, ce include și un sistem de renderizare „physically-based”, ce permite afișarea unor materiale, reflexii și lumini mult mai realiste. Hărți precum Nuke sau Ancient sunt oferite drept exemple pentru această categorie.

În fine, cea de-a treia categorie de îmbunătățiri implică refacerea completă a celor mai vechi hărți, acestea fiind recreate de la zero cu ajutorul tehnologiilor moderne permise de Source 2. În această categorie se încadrează hărți precum Italy și Overpass.

Iar toate aceste noutăți din Source 2 vor fi disponibile, odată cu lansarea jocului, și pentru cei care vor să-și creeze propriile hărți pentru Counter-Strike 2. De asemenea, Source 2 Item Workshop va fi disponibil la o dată ulterioară.

Progresul înregistrat în CS:GO va fi păstrat

Pe lângă îmbunătățirile grafice legate de hărți, și alte elemente din Counter-Strike 2 au primit atenție: petele de sânge sunt mai ușor de observat de la distanță, a fost îmbunătățită redarea unor elemente precum apa, exploziile, focul, fumul, urmele lăsate de gloanțe etc.

Nu în ultimul rând, tot inventarul câștigat în Counter-Strike: Global Offensive va fi păstrat și în Counter-Strike 2 și va beneficia de iluminare și materiale îmbunătățite. De asemenea, armele de bază au fost îmbunătățite cu modele noi, de rezoluție înaltă.

Counter-Strike 2 urmează să fie lansat în vara lui 2023, sub forma de upgrade gratuit pentru CS:GO.

Sursa: Valve

Urmărește Go4Games.ro pe Google News