Procesoarele și plăcile video sunt petrolul și gazul de astăzi, crede șeful Intel

Autor: Adrian Popa | 20.01.2023
Procesoarele și plăcile video sunt petrolul și gazul de astăzi, crede șeful Intel
Pat Gelsinger (Foto: Profimedia Images)

Semiconductorii sunt astăzi mai importanți decât petrolul și gazul, a declarat, la World Economic Forum în Davos, șeful Intel, Pat Gelsinger.

„Geopolitica a fost definită de unde erau rezervele de petrol în ultimele cinci decenii. Pentru următoarele câteva decenii, unde sunt fabricile de procesoare este mai important”, a declarat el pentru CNN, „deoarece fiecare aspect al vieții umane devine mai digital. Tot ce este digital se bazează pe semiconductori”.

De aceea, Statele Unite sunt determinate să nu permită preluarea Taiwanului, epicentrul producției de semiconductori, de către China.

În acest moment, statele din Vest se străduiesc să scape de dependența de Asia în materie de producție. SUA și Uniunea Europeană au noi strategii prin care doresc să rezolve problema. Însă vor mai trece cel puțin 10 ani până când cele două puteri vor putea egala producția din Asia, potrivit lui Gelsinger.

Citește și: Informații sensibile despre un avion militar folosit și de România, publicate pe forumul unui joc

Astăzi, Statele Unite și UE produc 20% din cipuri. Restul producției este asigurată de Taiwan, China, Coreea de Sud și Japonia.

Mai multe mari companii din Asia, printre care Samsung, SK Hynix și TSMC, au anunțat deschiderea de noi fabrici sau extinderea celor actuale în SUA.

În Uniunea Europeană se încearcă dublarea cotei de piață până în 20230, de la nivelul actual de 10%.

Japonia are, de asemenea, un obiectiv foarte ambițios: vrea ca până în 2027 să ajungă de la procesul de fabricație actual, pe 40 nm, la 2 nm.

Sursa: CNN

Ne puteți urmări și pe pagina oficială de Facebook!

Urmărește Go4Games.ro pe Google News