Tactică dintr-un joc video, folosită de soldați reali pentru a învinge un robot militar

Autor: Adrian Popa | 19.01.2023
Tactică dintr-un joc video, folosită de soldați reali pentru a învinge un robot militar

O echipă de pușcași marini americani a folosit o tactică întâlnită în Metal Gear pentru a învinge un robot militar avansat.

În jocurile din franciză, jucătorii au posibilitatea să se ascundă de inamici în cutii de carton. Strategia a fost preluată și de soldați reali.

Shashank Joshi, editor specializat în apărare de la The Economist, a publicat câteva pasaje dintr-o carte viitoare despre folosirea inteligenței artificiale în domeniul militar. Autorul, Paul Scharre, povestește o întâmplare cu un grup de pușcași marini americani, folosiți pentru a îmbunătăți abilitățile de detecție a oamenilor ale unui robot.

Timp de câteva zile, soldații s-au mișcat în jurul robotului, care a tot colectat date. Acestea au fost folosite pentru îmbunătățirea algoritmului. Apoi, pușcașilor li s-a cerut să păcălească robotul în loc să îl ajute.

Citește și: VIDEO: Un pilot din NASCAR a făcut istorie cu o manevră învățată dintr-un joc Nintendo

Cei opt soldați au dus robotul în mijlocul unei sens giratoriu și au inventat un joc: cel care reușea să se apropie cel mai repede de el de la distanță, fără să fie detectat, câștiga. Algoritmul a fost învins de mai multe ori, prin diverse metode. Un pușcaș marin s-a ascuns în spatele unui cărucior pentru cumpărături, cu care s-a apropiat încet, altul s-a prefăcut că este un copac, iar doi soldați s-au ascuns într-o cutie mare de carton, la fel ca în Metal Gear.

„Îi puteai auzi chicotind tot timpul”, a declarat un martor.

Algoritmul robotului a eșuat deoarece fost instruit să detecteze mișcări umane, nu cărucioare de cumpărături sau cutii de carton care se mișcau încet. Aceasta este încă o dovadă că roboții nu vor înlocui prea curând oamenii în toate meseriile. Să nu uităm că nici „jurnaliștii AI” nu se descurcă, deocamdată, prea bine.

Evoluția cutiilor de carton în jocurile Metal Gear:

Sursa: Kotaku Australia

Citește și: Personajele din jocuri video cu cele mai mari salarii. Cât câștigă Solid Snake din Metal Gear?

Urmărește Go4Games.ro pe Google News