Project Leonardo, controller-ul pentru PS5 dedicat gamerilor cu dizabilități

Autor: Cosmin Aionita | 09.01.2023
Project Leonardo, controller-ul pentru PS5 dedicat gamerilor cu dizabilități
Foto: Sony Interactive Entertainment

Accesibilitatea în jocuri s-a dovedit a fi un subiect important pentru PlayStation în ultimii ani, titluri precum The Last of Us Part I și Part II (de la Naughty Dog) sau God of War: Ragnarok (de la Santa Monica Studio) oferind opțiuni extinse de accesibilitate. Acestea sunt menite să ofere acces la aceste jocuri și pentru utilizatorii cu diverse impedimente de ordin fizic și nu numai. Sony merge și mai departe în această direcție, dezvăluind pe scena de la CES 2023 noul controller Project Leonardo pentru PlayStation 5, realizat special în vederea facilitării accesului la gaming pentru această categorie de jucători.

Dezvoltat în colaborare cu experți în acest domeniu, cum ar fi organizații precum AbleGamers, SpecialEffect și Stack Up, Project Leonardo este numele de cod al acestui viitor kit ce promite să ofere gamerilor cu dizabilități metode noi, mai facile și confortabile, de a juca titlurile favorite.

Dispozitivul a fost gândit pentru a adresa cele mai întâlnite probleme de care se lovesc gamerii cu funcții motorii reduse: dificultatea de a tine în mână un controller pentru perioade lungi de timp, imposibilitatea de a apăsa cu precizie butoane dispuse pe o suprafață mică sau de a poziționa optim degetele pe un controller standard.

Pentru a rezolva aceste impedimente, Project Leonardo a fost gândit drept un kit personalizabil de componente ce pot fi schimbate între ele, precum o selecție de „capete” pentru stick-uri analogice și butoane de diferite forme și mărimi.

Project Leonardo
Foto: Sony Interactive Entertainment

Acestea vor putea fi folosite de utilizatori pentru a crea o mulțime de configurații de butoane și stick-uri, distanța dintre joystick-urile analogice și butoane fiind complet ajustabilă, în funcție de preferințele jucătorilor.

Pe partea de software, butoanele din kit-ul Project Leonardo vor putea fi programate să suporte orice funcție a consolei PS5, precum și multiple comenzi în același timp. Spre exemplu, combinația R2 + L2 poate fi atribuită unui singur buton.

Project Leonardo va oferi suport și pentru multiple profiluri de funcții programate pentru butoanele sale, utilizatorii urmând să poată comuta între trei astfel de profiluri la apăsarea unui singur buton.

Project Leonardo
Foto: Sony Interactive Entertainment

Mai mult, Project Leonardo va putea fi utilizat fie de sine stătător, fie cuplat cu dispozitive suplimentare, precum controllerele DualSense sau un alt Project Leonardo. Două astfel de kit-uri Project Leonardo și un controller DualSense vor putea fi combinate, iar consola va recunoaște comenzile transmise astfel drept provenite de la un singur controller virtual.

De asemenea, Project Leonardo va dispune și de patru porturi AUX de 3,5mm, prin intermediul cărora veți putea conecta switch-uri externe sau accesorii third party pentru a crea un dispozitiv de control cât mai personalizat.

Project Leonardo
Foto: Sony Interactive Entertainment

Controller-ul se așează pe o suprafață plată, precum o masă sau tava unui scaun cu rotile, și nu este nevoie să fie ținut în mână. Se poate orienta după preferințele utilizatorului și poate fi montat pe trepiede sau standuri compatibile cu standardul AMPS.

Project Leonardo se află încă în dezvoltare, iar Sony așteaptă în continuare feedback din partea jucătorilor pentru a finisa și finaliza acest dispozitiv.

Sursa: PlayStation Blog

Urmărește Go4Games.ro pe Google News