Răsturnare de situație pe piața de plăci video: De la penurie la exces de inventar

Autor: Adrian Popa | 29.08.2022
Răsturnare de situație pe piața de plăci video: De la penurie la exces de inventar
Foto: Profimedia Images

Dacă anul trecut pentru gameri era dificil să pună mâna pe plăci video avansate, astăzi există mult mai multe astfel de dispozitive pe piață decât clienți dispuși să le cumpere.

Șeful Nvidia, Jensen Huang, a declarat că excesul de inventar va afecta rezultatele financiare ale companiei din anul fiscal 2023. Mai precis, Nvidia nu găsește suficienți clienți pentru acceleratoarele grafice din seria RTX 3000 pe care le-a produs deja.

Pentru a rezolva problema, compania va reduce numărul de GPU-uri pe care le va livra către producătorii de plăci video și laptopuri. Mai mult, prețurile produselor actuale vor fi reduse pentru a se face loc pentru cele din generația viitoare. Nvidia se pregătește să lanseze seria RTX 4000.

Compania a anunțat în această lună venituri mai mici cu 1,4 miliarde de dolari pentru al doilea trimestru fiscal, din cauza scăderii cererii pentru soluții grafice de gaming.

Popularitatea jocurilor video și a criptomonedelor, în scădere

Declinul pe partea hardware nu surprinde. Oamenii cumpără mai puține jocuri video din cauza inflației, pericolului de recesiune și a faptului că nu sunt lansate hituri, parțial din cauza războiului din Ucraina.

De exemplu, vânzările de jocuri video au scăzut cu 38% în iulie în Europa, comparativ cu aceeași lună din 2021, potrivit Games Sales Data (GSD). Un declin semnificativ a fost consemnat și în Statele Unite.

Mai mult, activitatea de minare de monede virtuale a scăzut substanțial după prăbușirea prețurilor criptomonedelor. Totodată, blockchain-ul Ethereum, pe care este bazat a doua cea mai populară criptomonedă a lumii, Ether, trece la o nouă metodă de validare a tranzacțiilor, Proof of Stake, care nu necesită hardware avansat.

Sursa: Nvidia

Urmărește Go4Games.ro pe Google News