SteelSeries Aerox 5 Wireless review: Mouse de gaming de top, ușor și rezistent la apă

Autor: Adrian Popa | 21.04.2022
SteelSeries Aerox 5 Wireless review: Mouse de gaming de top, ușor și rezistent la apă

SteelSeries, unul dintre cei mai apreciați producători de periferice și accesorii pentru gaming, a lansat trei noi modele de mouse-uri de gaming: Aerox 5, Aerox 5 Wireless și Aerox 9 Wireless. Dintre acestea, cel mai atractiv, pentru mine, este Aerox 5 Wireless, deoarece este un mouse multi-genre, fiind potrivit pentru orice tip de joc video.

Primul lucru care atrage atenția la mouse este designul cu carcasă de tip fagure de miere/diamant. Acesta i-a permis producătorului să obțină o greutate impresionantă, de doar 74 de grame. În ciuda faptului că are carcasa perforată, care ne permite să vedem componentele interioare, mouse-ul este rezistent la praf și apă (certificare IP54). Asta înseamnă că va rezista la transpirație sau stropi de apă care cad pe el.

Aerox 5 Wireless include nouă butoane programabile din aplicația dedicată, SteelSeries GG. Dintre acestea, cinci sunt pe partea din stânga și pot fi apăsate cu degetul cel mare.

Dacă nouă butoane nu sunt suficiente, mai ales pentru jucătorii de titluri MOBA și MMO, SteelSeries oferă modelul Aerox 9 Wireless, cu 12 butoane programabile. Exceptând numărul de butoane, modelul este identic cu Aerox 5 Wireless: are senzor TrueMove Air, contacte Golden Micro IP54 și autonomie de până la 180 de ore. Greutatea este puțin mai mare, fiind de 89 de grame.

Revenind la modelul testat, tot din aplicația SteelSeries GG pot fi personalizate în detaliu luminițele, care sunt afișate în trei zone cu iluminare RGB. Ca și alte modele de mouse-uri wireless, atunci când bateria este aproape terminată, o culoare clipește, iar utilizatorul știe că este momentul să conecteze cablul.

Designul este, așa cum ne-a obișnuit SteelSeries, reușit. Dispozitivul este confortabil, mai ales pentru mine, car îl țin în modul claw grip (gheară). Având un profil jos, Aerox 5 Wireless este potrivit și pentru cei care folosesc palm grip (palma atinge partea superioară a mouse-ului).

Componente și materiale high-end

Pe „burtă”, mouse-ul are patine realizate din Virgin Grade PTFE. Acesta este un tip de politetrafluoroetilenă superior, cu coeficient de frecare foarte redus.

Dispozitivul folosește un senzor high-end TrueMove Air, dezvoltat de SteelSeries în parteneriat cu liderul pieței, PixArt. Modelul pe care este bazat este PAW3335. TrueMove Air oferă o rezoluţie maximă de 16.000 DPI şi acceleraţie 40g. Mai mult, senzorul este capabil de o viteză de urmărire a suprafeţei de contact de până la 400 IPS. Precizia oferită de această soluție este extraordinară pe orice suprafață. Totuși, am observat că cel mai bun mousepad pentru acest model este unul textil.

Citește și AQIRYS Doradus review: Un mouse de gaming ușor ca un fulg

Aerox 5 Wireless include switch-uri (contacte) Golden Micro IP54, care rezistă până la 80 de milioane de apăsări.

Mouse-ul are o autonomie impresionantă cu acumulatorul încărcat complet. În jocuri, aceasta poate ajunge la 180 de ore. Am vești bune și pentru cei care uită frecvent să își pună mouse-ul wireless la încărcat: ținut doar 15 minute la priză, Aerox 5 Wireless oferă peste 40 de ore de utilizare în jocuri. Cablul de încărcare are o lungime generoasă, de 2 m, și este protejat cu o plasă textilă rezistentă.

Nu trebuie să uiți cablul acasă când pleci în deplasare

La fel ca alte modele wireless, mouse-ul are portul USB-C plasat destul de adânc în carcasă, în partea din față. De aceea, nu poți încărca dispozitivul cu cablul de la telefon sau cu cel de la laptop. Dacă ai uitat cablul dedicat acasă atunci când pleci într-o deplasare îți va fi foarte greu să încarci mouse-ul. Eu am trecut printr-o astfel de experiență și am rezolvat problema după ce am cumpărat un cablu USB-C ieftin pe care l-am modelat cu lama pentru a se potrivi. Cred că producătorii ar trebui să gândească portul de încărcare în așa fel încât să poată fi folosit împreună cu orice cablu USB-C.

Aerox 5 Wireless

Conectarea dispozitivului la PC poate fi făcută în două moduri: prin intermediul receiverului dedicat, care folosește tehnologia Quantum 2.0 a SteelSeries (2.4 GHz) sau prin Bluetooth. Trebuie precizat că prin BT polling rate-ul oferit (125 Hz) este mult mai redus decât prin intermediul receiverului de 2.4 GHz (1.000 Hz). Polling rate-ul (rata de raportare) este viteza cu care mouse-ul transmite date către PC sau de câte ori raportează dispozitivul poziția către computer pe secundă.

Aerox 5 Wireless, caracteristicile tehnice pe scurt:

Senzor: TrueMove Air (bazat pe PixArt PAW3335), optic
Rezoluție maximă: 16.000 DPI
Accelerație: 40G
Polling rate: 1.000 Hz (2.4 GHz)
Tracking speed: 400 IPS
Switch-uri: Golden Micro IP54, rezistă la 80 de milioane de apăsări
Iluminare: RGB
Număr de butoane: 9
Dimensiuni și greutate: 128,8 x 62,8 x 26,7 mm, 74 de grame
Platforme pentru care este oferit suport software: PC, Mac

Concluzie

Am testat mouse-ul în jocurile Counter-Strike: Global Offensive și Star Trek Online, iar în ambele titluri experiența oferită a fost excelentă. Mouse-ul este foarte precis, confortabil și îți oferă un avantaj prin faptul că are atât de multe butoane programabile. Fiind ușor, dispozitivul nu pune presiune pe încheietura mâinii și articulații în timpul sesiunilor lungi de gaming. Potrivit unor studii, mouse-ul, mai ales modelul nepotrivit, este principala cauză a apariției sindromului de tunel carpian.

Aerox 5 Wireless este, fără îndoială, unul dintre cele mai bune mouse-uri wireless de pe piață. Prețul recomandat de producător este de 750 de lei. Dispozitivul ar trebui să apară în magazine în aceste zile.

Părţi pozitive
  • Include senzor și switch-uri high-end
  • Are autonomie mare a bateriei
  • Este rezistent la praf și apă
  • Vine cu cinci butoane suplimentare programabile
Părţi negative
  • Nu poate fi încărcat cu alt cablu USB-C
Urmărește Go4Games.ro pe Google News