Valve a prezentat Steam Deck OLED. Cât costă și ce aduce nou acest model

Autor: Cosmin Aionita | 10.11.2023
Valve a prezentat Steam Deck OLED. Cât costă și ce aduce nou acest model
Foto: Valve

Având în vedere aglomerarea pieței de mini-PC-uri cu format de consolă portabilă, Valve răspunde “amenințării” venite dinspre dispozitive precum ASUS ROG Ally sau Legion Go cu o nouă revizie de Steam Deck. Este vorba despre proaspăt anunțatul Steam Deck OLED, a cărui principală noutate, după cum lasă de înțeles și denumirea sa, este noul ecran OLED cu diagonala de 7,4’.

Pe lângă dimensiunile mai generoase ale ecranului (modelele inițiale LCD aveau ecrane cu diagonala de 7’) și panoul OLED, noul display păstrează rezoluția de 1280×800, adăugându-i însă o rata de refresh maximă de 90Hz, precum și suportul pentru HDR (High Dynamic Range). Luminozitatea maximă crește astfel la 600 de nits în standard SDR și până la 1000 nits în HDR.

Noul ecran nu este însă singura noutate adusă de Steam Deck OLED. Chiar dacă cipul principal rămâne același, un APU bazat pe arhitecturile Zen 2 și RDNA 2, avem parte de o revizie a sa fabricată în proces de 6nm, deci mai eficientă când vine vorba de consumul de energie. Memoria RAM a rămas de 16GB, însă de această dată de tip LPDDR5 (6400 MT/s), pentru un mic spor de performanță.

În privința conectivității, Steam Deck OLED adoptă standardele Bluetooth 5.3 și Wi-Fi 6E, pentru download-uri mai rapide. În privința stocării, modelele Steam Deck OLED sunt disponibile în variante cu SSD-uri de 512GB sau 1 TB. Nu în ultimul rând, un alt avantaj al modelului OLED este creșterea capacității bateriei, acum de 50Whr; aceasta ar trebui să asigure o autonomie de 3 până la 12 ore, în funcție de complexitatea jocurilor rulate.

Apariția Steam Deck OLED modifică și schema de prețuri la care sunt disponibile consolele portabile de la Valve. Astfel, modelul de bază devine Steam Deck-ul cu ecran LCD și SSD de 256GB, la prețul de 419€, fiind urmat de cele două modele Steam Deck OLED: 512GB la 569€, respectiv 1TB la 679€.

Steam Deck OLED
Foto: Valve

Vechile modele Steam Deck LCD cu stocare de 64GB și 512GB primesc reduceri de preț până la 369€, respectiv 469€, însă acestea nu vor mai fi fabricate în continuare. Odată ce stocurile actuale vor fi epuizate, doar modelul LCD de 256GB și cele două modele OLED vor mai fi comercializate.

Comenzile pentru noile modele Steam Deck OLED vor putea fi plasate începând cu 16 noiembrie 2023, direct de pe Steam.

Sursa: Steam

Urmărește Go4Games.ro pe Google News