Vești bune, inclusiv pentru gameri. USB-C devine portul oficial în UE

Autor: Adrian Popa | 05.10.2022
Vești bune, inclusiv pentru gameri. USB-C devine portul oficial în UE
Foto: Pixabay

Parlamentul European a decis: toate smartphone-urile, tabletele, perifericele și accesoriile care vor fi vândute în Europa începând cu 2024 vor folosi standardul USB-C pentru încărcare sau transfer de date. Producătorii de laptopuri vor avea aceleași obligații începând cu anul 2026.

Asta înseamnă că inclusiv compania Apple va fi nevoită să lanseze smartphone-uri iPhone cu USB-C. Mai mult, vor dispărea de pe piață perifericele și accesoriile care încă utilizează porturi micro-USB sau chiar și mai arhaicul port mini-USB.

Citește și: Am descoperit dispozitivul de gaming pe mobil de care nu știam că am nevoie

Apple, în special, s-a opus acestei inițiative deoarece compania câștigă foarte mulți bani din licențele oferite producătorilor care doresc să producă legal cabluri Lightning, standard introdus de companie în 2012. Acesta este, însă, inferior tehnologiei USB-C.

Deoarece legea intră în vigoare în 2024, Apple va lansa, cel mai probabil, încă o generație de dispozitive cu porturi Lightning.

Legea care obligă producătorii de produse electronice să adopte standardul USB-C a fost adoptată de Parlamentul European cu 602 voturi pentru, 13 voturi împotrivă și 8 abțineri, transmite Go4it.

În cazul laptop-urilor, doar cele cu încărcare până la 100W vor trebui să folosească USB-C. Asta înseamnă că în ciuda existenței noului standard USB-C 2.1, cu viteză de încărcare de până la 240 W, producătorii de computere vor putea să nu îl folosească, în favoarea unei soluții proprietare.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News