PlayStation 5 Review: primele impresii despre noua consolă de la Sony

Autor: Cosmin Aionita | 06.11.2020
PlayStation 5 Review: primele impresii despre noua consolă de la Sony

După luni întregi de zvonuri, anunţuri, confirmări şi anticipare, unul dintre cele mai așteptate momente ale acestui an a venit: PlayStation 5 a sosit în redacția Go4Games! Astfel, pe parcursul ultimei săptămâni, am avut ocazia de a întoarce noua consolă pe cam toate părțile posibile, iar acum este clipa să împărtășim cu voi primele noastre impresii despre consola next-gen pe care Sony o va lansa în scurt timp. Acest articol nu ar trebui însă considerat o recenzie completă pentru PlayStation 5: încă există anumite aspecte despre care nu putem discuta în acest moment, la care vom reveni însa într-o a doua parte a acestui review.

PlayStation 5 – specificații tehnice

Înainte de a trece însă la impresiile noastre personale, să facem o scurtă recapitulare a specificațiilor hardware incluse de Sony în noul PlayStation 5:

PlayStation 5 Review

Pachet și montare

PlayStation 5 este livrat într-o cutie de dimensiuni apreciabile, destul de “aerisită” însă în ceea ce privește conținutul efectiv. Pe lângă consolă, în pachet sunt incluse controller-ul DualSense, un cablu de alimentare, un cablu de conectare video compatibil cu standardul HDMI 2.1, standul necesar pentru așezarea PS5 în poziție orizontală sau verticală, un cablu USB A către USB Type-C (necesar pentru alimentarea controller-ului), precum și documentația de bază, furnizată chiar și în limba română.

PlayStation 5 Review

Probabil că ați văzut deja, inclusiv în clipul de dezasamblare publicat chiar de către Sony, că noul PlayStation 5 este o consolă de dimensiuni apreciabile, mai mare decât PlayStation 4 Pro, sau chiar decât vechiul PlayStation 3 de primă generație. În ciuda acestor dimensiuni, plasarea consolei nu ar trebui să fie o problemă, fie vertical lângă televizor, fie orizontal în cadrul unui media center.

PlayStation 5 Review

Indiferent de opțiunea aleasă (vertical sau orizontal), va trebui să atașați consolei standul livrat de Sony în pachet. Montarea standului pe PS5 este foarte facilă în cazul în care doriți să o plasați orizontal, acesta pur și simplu atașându-se de partea din spate a consolei. Lucrurile sunt o idee mai complicate dacă alegeți să plasați PlayStation 5 în poziție verticală, standul necesitând fixarea cu ajutorul unui șurub inclus.

Singurul impediment real pe care l-am întâlnit pe parcursul operațiunii de “montare” a consolei PlayStation 5 în preajma TV-ului a fost lungimea deloc generoasă a cablului HDMI inclus (de aproximativ 1,5m), insuficientă pentru a putea “jongla” un pic în cazul unor setup-uri dipuse ceva mai aglomerat.

PlayStation 5 Review

Faceți cunoștință cu noul controller DualSense

Unul dintre cele mai importante aspecte ale consolei PlayStation 5, pe care nu-l puteam omite din acest review, este noul controller DualSense. Pe lângă un aspect mai solid și o formă ceva mai ergonomică, DualSense își dorește să revoluționeze feedback-ul oferit utilizatorului ce se joacă pe PS5 prin două elemente complet noi: vibrații haptice și triggere cu rezistivitate adaptabilă. Înainte să vorbim despre acestea, să aruncăm totuși o privire asupra specificațiilor tehnice ale noului DualSense:

PlayStation 5 Review

În privința aspectului și construcției noului controller DualSense, nu avem foarte multe lucruri de comentat. Gamepad-ul are un look mai impunător, mai solid, iar dimensiunile sunt ceva mai generoase decât în cazul vechiului DualShock 4, aspect de apreciat pentru utilizatorii cu mâini mari.

PS5 DualSense

Controller-ul stă bine în palme, iar senzația pe care o ai la apăsarea butoanelor este satisfăcătoare. Aderența pe partea inferioară a noului DualSense este asigurată de o suprafață de plastic texturată cu simbolurile PlayStation, reproduse în miniatură. Dacă ar fi să am un motiv de nemulțumire legat de noul controller, acesta ar putea fi forma și plasarea butonului PlayStation: în locul acestuia, de multe ori m-am trezit apăsând butonul de mute al microfonului.

PS5 DualSense

Da, DualSense include, pe lângă difuzorul prezent și la DualShock 4, și un microfon, sesiunile de voice chat fiind acum posibile și în absența unui headset dedicat. Cine dorește însă, poate folosi și așa ceva, conectându-l la nelipsitul jack de căști inclus.

De asemenea, cauciucul amplasat pe stick-urile analogice este mult mai rigid, probabil pentru a evita neplăcerile legate de uzarea prematură a acestuia de pe DualShock 4. Dimensiunile au rămas însă similare, iar dacă preferați să plasați căpăcele de protecție pe aceste stick-uri, le puteți folosi pe cele pe care le detineți deja de la controller-ele de PlayStation 4 sau Xbox One.

PS5 DualSense

Cât despre feedback-ul haptic și triggerele rezistive, inclin să cred că importanța acestora va varia în funcție de implementarea fiecărui producător de jocuri. Da, motoarele de vibrații sunt mult mai puternice (le puteți seta intensitatea) și mult mai exacte, însă nu cred că experiența oferită de un joc precum Marvel’s Spider-Man: Miles Morales ar avea de suferit în lipsa acestora.

În schimb, un titlu precum Astro’s Playroom nu ar fi de conceput fără aceste facilități, întreaga experiență de joc fiind gândita pentru a utiliza și evidenția aceste funcții noi cu care este dotat DualSense.

În privința autonomiei bateriei cu care este dotat DualSense, nu putem emite încă un verdict final. Din experiența proprie, vă pot spune că bateria de pe DualSense m-a “ținut” mai mult decât cea de pe un DualShock 4 (ce-i drept, mai vechi), însă nu au existat diferențe ieșite din comun între cele două controllere, din acest punct de vedere. Oricum, fiind dotat cu o mufă USB Type-C, puteți alimenta acum controller-ul cam de la orice încărcător de acest tip pe care îl aveți prin casă (de la un telefon mobil, de la Nintendo Switch etc.).

PS5 DualSense

Interfața grafică a noului PlayStation 5

După rapidul proces de inițializare a consolei, primul lucru pe care un nou posesor de PS5 îl va vedea pe ecran este noua interfață grafică a consolei. Cei care se așteptau la o revoluție față de PlayStation 4 vor fi un pic dezamăgiți: meniurile de pe PS5 îndeplinesc cam aceleași funcții de pe PS4, unele dintre ele fiind dispuse totuși într-un mod diferit. De asemenea, întregul UI PlayStation 5 poate fi afișat acum folosind HDR.

PlayStation 5 Review

Spre exemplu, bara superioară de unelte de pe PS4 a dispărut, funcțiile acesteia fiind răsfirate acum prin mai multe alte meniuri. Profilul contului de PlayStation Network utilizat poate fi accesat acum direct din ecranul principal, conferind chiar și informații despre timpul petrecut și progresul realizat în fiecare joc. De asemenea, trofeele sunt afișate într-un mod ceva mai aerisit.

PlayStation 5 Review

PlayStation 5 Review

PlayStation 5 Review

În cadrul meniului de setări ale consolei, au fost adăugate opțiuni legate de accesibilitate, menite să facă viața mai ușoară pentru persoanele cu anumite dizabilități (fonturi de dimensiuni mai generoase, contrast îmbunătățit, redispunerea funcțiilor alocate fiecărui buton etc.).

PlayStation 5 Review

Nu lipsește nici de această dată integrarea cu anumite servicii externe, pentru a putea asculta muzica în timp ce te joci sau pentru a putea partaja imaginile sau clipurile video create de utilizatori. În acest moment, PS5 oferă integrare cu servicii precum Spotify, Twitter, YouTube și Twitch, ultimele două putând fi folosite și pentru a face livestreaming direct de pe consolă. Lipsește, din păcate, Facebook.

PlayStation 5 Review

Pentru cei care își puneau întrebări legate de spațiul de stocare disponibil pe PlayStation 5, consola dispune de aproximativ 667GB alocați pentru jocuri, aplicații și capturi. Din aceștia, PS5 mai rezervă totuși o cantitate variabilă (care, în cazul nostru, a oscilat între 40 și 70+ GB), probabil pentru operațiuni realizate în fundal (precum captura video).

Acest spațiu de stocare poate fi extins cu ajutorul unui drive extern USB 3, fie el hard-disk mecanic, fie SSD. Atenție însă, pe acest gen de stocare externă nu se vor putea păstra decât jocurile de PS4: cele noi, realizate special pentru PS5, trebuie stocate și rulate de pe SSD-ul intern. Extinderea capacității acestuia nu este posibilă încă, chiar dacă Sony a inclus un lăcaș M.2 dedicat special instalării unui SSD adițional (funcția va fi, cel mai probabil, adăugată într-un viitor update de firmware).

PlayStation 5 Review

În privința sunetului, opțiunile pe care vă așteptați să le găsiți sunt prezente, având posibilitatea chiar să folosiți căști cu conectare USB: spre exemplu, o pereche de căști HyperX Cloud Flight a fost detectată de sistem fara probleme, oferind posibilitatea de a le folosi microfonul, precum și volum independent pentru acestea.

Poziționarea 3D promisă de tehnologia Tempest 3D AudioTech funcționeaza atunci când folosiți căști, însă aș îndrăzni să spun că demonstrația din meniu este ceva mai impresionantă decât implementarea propriu-zisă din jocuri. Da, poate fi percepută direcția din care sunt emise unele sunete, însă nu afectează foarte mult gameplay-ul unui titlu precum Marvel’s Spider-Man: Miles Morales. Așteptăm să vedem cum se prezintă acest sunet 3D în titluri precum Resident Evil Village, unde ar trebui să aibă un efect mai pronunțat.

Meniul rezervat setărilor video nu s-a schimbat foarte mult de la PlayStation 4 și până acum: nu există suport decât pentru rezoluțiile standard (1080p, 4K etc.), lipsind mult-dorita opțiune 1440p. Cu alte cuvinte, PS5 a fost conceput pentru televizoare, folosirea acestuia pe monitoare 1440p fiind restricționată la rezoluția 1080p. În schimb, consola a recunoscut atunci când a fost conectată la un port HDMI 2.1, menționând 120Hz în lista de rate de refresh pentru care este oferit suport.

PlayStation 5 Review

PlayStation 5 Review

Utilizatorii de PC se vor bucura să afle că și PlayStation 5 are suport pentru mouse și tastatură, opțiuni individuale pentru aceste periferice regăsindu-se în meniul de setări al consolei. Rămâne de văzut însă dacă producătorii de jocuri vor implementa o asemenea funcționalitate în titlurilor lor.

PlayStation 5 Review

O altă noutate ce se regăsește în opțiunile consolei este funcția de Game Presets, prin intermediul căreia puteți seta, la nivelul întregii console, niște opțiuni comune legate de jocurile rulate: invert look pentru perspectivele first sau third person, nivelul de dificultate implicit, afișarea subtitrărilor etc. De asemenea, există o funcție menită să vă protejeze de spoilere. Nu în ultimul rând, setările pentru notificări sunt mai stufoase și oferă posibilitatea dezactivării acestora în mai multe scenarii.

PlayStation 5 Review

PlayStation 5 Review

PlayStation 5 Review

Ajungând la opțiunea de a captura clipuri video cu ajutorul butonului Create inclus pe controller-ul DualSense (urmașul butonului Share de pe DualShock 4), avem vești bune: PS5 poate înregistra clipuri video 4K, cu sau fără HDR, iar capturile se pot realiza acum și la 60 de cadre pe secundă.

PlayStation 5 Review

Am inclus două mostre de captură mai jos, una la 30fps, iar cealaltă la 60fps. Totuși, ar trebui sa știți că, atunci cand optați pentru captura video 4K, singurul format disponibil va fi .webm, incompatibil cu anumite programe de editare video. Dacă vă mulțumiți cu clipuri 1080p, puteți opta și pentru clasicul .mp4.

Odată intrat într-un joc, apăsarea butonului PlayStation va afișa pe ecran o serie de card-uri, ce reprezintă anumite activități din joc, unele dintre ele aflate în curs de completare. Accesând unul dintre aceste card-uri, vei fi îndrumat către respectiva activitate sau chiar teleportat, în unele cazuri, fix în nivelul aferent acesteia. Astfel, poți monitoriza mult mai ușor progresul în vederea obținerii anumitor trofee.

De asemenea, unele dintre aceste card-uri beneficiază și de tutoriale video, menite să ajute jucătorii să descopere secrete sau să obțină trofee, însă acestea sunt disponibile doar pentru abonații PlayStation Plus.

PlayStation 5 Review

Sub aceste carduri, este afișată bara de comenzi rapide, ce include câteva scurtături personalizabile către unele dintre cele mai utile funcții: revenirea în meniul principal, Switcher, notificări, meniul de interacțiune cu prietenii de pe PSN, nivelul de încărcare a bateriei controller-ului, secțiunea de Uploads/Downloads etc.

PlayStation 5 Review

Dintre acestea se remarcă Switcher, un soi de meniu care ține evidența jocului pornit, precum și a celorlalte titluri rulate recent. Poți schimba rapid de aici între ele, însă nu în maniera în care te-ai aștepta. Pornirea altui joc în afara celui “activ” în acel moment are ca rezultat închiderea primului, fără niciun avertisment (și pierderea progresului de la ultimul checkpoint). Cu alte cuvinte, nu poți rula decât un singur joc simultan, iar acest Switcher, în condițiile date, nu este prea util. Însă Sony l-ar putea folosi pe viitor pentru o funcționalitate de tipul Quick Resume de pe Xbox Series X și S, pentru a rula (și suspenda) mai multe jocuri în același timp, fără a pierde progresul din fiecare.

PlayStation 5 Review

În privința Media Gallery-ului de pe PlayStation 5, acesta ține din nou evidența tuturor capturilor video sau screenshot-urilor realizate pe consolă, fiind ceva mai bine organizat decât omologul de pe PS4. De asemenea, noul Media Gallery beneficiază și de funcții noi, precum posibilitatea de a explora și capturile stocate pe un drive USB extern.

PlayStation 5 Review

Timpi de încărcare, download și zgomot

Iată-ne ajunși și la un subiect deosebit de sensibil, mai ales în condițiile în care principalul motiv de laudă al celor de la Sony, atunci când venea vorba despre PlayStation 5, era rapiditatea soluției de stocare SSD incluse în noua consolă.

Ei bine, vestea bună este că promisiunile celor de la Sony sunt adevărate: la jocuri precum Spider-Man: Miles Morales durează mai mult clipurile video introductive, cu siglele studiourilor producătoare, decât porțiunile de loading, care sunt… instantanee. Nu aveți de așteptat nici măcar o secundă de când apăsați butonul de Continue, din meniul principal, și până când sunteți în mijlocul acțiunii. La fel și atunci când apelați la fast travel: odată selectată pe hartă o destinație, Miles va iesi din metrou imediat, în noua locație din oraș.

Marvel's Spider-Man Miles Morales

Un alt punct delicat era reprezentat de viteza de download a jocurilor, atunci când le descărcați de pe PlayStation Network. Aici lucrurile par să se fi îmbunătățit vizibil, testele noastre, atât folosind Wi-Fi, cât și o conexiune la Internet prin cablu LAN, indicând 15 minute drept un interval mediu, necesar pentru download-ul unui singur joc (dimensiunile acestora au variat între 20 și 50 GB fiecare). Totuși, tind să cred că aceste valori vor depinde și de gradul de aglomerare a serverelor pe care sunt stocate aceste date: download-ul unui patch de câțiva GB a durat mai mult decât cel al unui joc complet.

Oricum, în prezența unei conexiuni performante la Internet, va recomandăm călduros descărcarea jocurilor de pe PlayStation Network, acest procedeu dovedindu-se mai rapid decât instalarea acestora de pe disc și mult, mult mai rapid decât transferarea acestora de pe un model PlayStation 4 mai vechi.

Folosirea unui disc Blu-ray în consola PlayStation 5 mai are un dezavantaj: zgomotul produs de unitatea optică atunci când îl învârte și citește de pe el. Aceste vibrații sunt perceptibile și deranjează, mai ales în condițiile în care, în rest, consola este extrem de silențioasă, chiar și atunci când o “forjați” în titluri solicitante, precum Spider-Man: Miles Morales.

PS5

Jocuri pentru PlayStation 5

Și pentru că tot am adus vorba de jocuri, nu puteam încheia prima parte din acest review pentru PlayStation 5 fără să aruncăm o scurtă privire asupra titlurilor despre care avem permisiunea să discutăm în acest moment: Marvel’s Spider-Man: Miles Morales și Astro’s Playroom.

Marvel's Spider-Man Miles Morales

Marvel’s Spider-Man: Miles Morales

Nu vom pierde foarte mult timp cu acest titlu, dintr-un simplu motiv: urmează, în scurt timp, să publicăm un review complet pentru Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, unde vom lua la puricat fiecare aspect al jocului.

Ce vă putem asigura este că nivelul calitativ al jocului este foarte înalt, studioul Insomniac Games demonstrându-și încă o dată pedigriul. Iar promisiunile legate de grafică nu sunt înșelate: în modul vizual Fidelity, Spider-Man: Miles Morales este “împânzit” de reflexii cu Ray Tracing, plecând de la bălțile de apă înghețată din oraș și până la tot felul de suprafețe reflective din bazele secrete pe care le va explora eroul. Iar framerate-ul rămâne stabil la 30fps, jocul fiind afișat în rezoluție 4K “curată”.

Marvel's Spider-Man Miles Morales

În schimb, modul vizual Performance aduce mult doritul framerate de 60 de cadre pe secundă, renunțându-se însă la reflexiile cu Ray Tracing (înlocuite de tradiționalele screen space reflections), la alte briz-briz-uri grafice, dar și la rezoluția 4K nativă. Cei care vizează însă performanța brută și fluiditatea animațiilor vor fi încântați.

După cum am amintit mai devreme, nici sunetul 3D și nici vibrațiile haptice nu sunt un “must have” pentru a gusta experiența de joc din Spider-Man: Miles Morales, însă reprezintă un bonus de apreciat pentru cei ce vor alege să parcurgă jocul pe PS5.

Marvel's Spider-Man Miles Morales

Astro’s Playroom

Toate noutățile aduse de controller-ul DualSense strălucesc în acest platformer simpatic, conceput ca un soi de continuare a mai vechiului titlu pentru PS VR Astro Bot: Rescue Mission.

Pe parcursul noii sale aventuri, micuțul roboțel Astro va avea de explorat patru lumi, fiecare inspirată dintr-una dintre componentele de bază ale noului PlayStation 5: sistemul de răcire, SSD-ul de mare viteză etc. Iar aceste niveluri sunt împânzite de tot felul de referințe la alte jocuri din istoria PlayStation (precum God of War, Metal Gear Solid și multe, multe altele), precum și de posibilitatea de a colecționa “artefacte” ce reprezintă console PlayStation mai vechi sau accesorii pentru acestea.

Astro’s Playroom reprezintă ocazia ideală pentru a vă acomoda cu feedback-ul haptic, a cărui funcționalitate devine mult mai “credibilă” atunci când este acompaniată de sunetele emise prin difuzorul controller-ului, oferind un sentiment de spațialitate și intensitate suplimentar acestor vibrații. De asemenea, veți învăța cum funcționeaza triggerele rezistive și le veți folosi intens în anumite porțiuni ale jocului.

Chiar dacă, la prima vedere, Astro’s Playroom pare un soi de tech demo, creația celor de la Team Asobi se dovedește a fi mai mult de atât: avem parte de un joc veritabil, ce durează aproximativ 4-5 ore pentru a fi dus la bun sfârșit și chiar mai mult dacă țineți să-i descoperiți toate secretele. În plus, vine cu o lista completă de trofee de PSN, pentru cei pasionați de acest aspect.

Mai mult, Astro’s Playroom sosește preinstalat, în mod gratuit, pe fiecare consolă PlayStation 5 și reprezintă o ocazie perfecta pentru a vă invita prietenii să vadă, să încerce și să “simtă” noua voastră consolă PS5.

Va urma…

După cum v-am avertizat încă de la început, acest review pentru PlayStation 5 nu este nici pe departe complet, existând în continuare câteva aspecte ale consolei despre care nu putem vorbi încă.

Vă așteptăm însă săptămâna viitoare pe Go4Games pentru a continua discuția despre PlayStation 5 și pentru a vă prezenta, în premieră, și alte titluri next-gen concepute special pentru această nouă generație de console.

PS5

Urmărește Go4Games.ro pe Google News