În ce condiţii ar putea Epic Games Store să renunţe la plata pentru jocuri exclusive?

Autor: Cosmin Aionita | 25.04.2019
În ce condiţii ar putea Epic Games Store să renunţe la plata pentru jocuri exclusive?

Tim Sweeney, fondatorul celor de la Epic Games, a făcut câteva afirmaţii extrem de interesante prin intermediul propriului cont de Twitter. Astfel, conform lui Sweeney, principala problemă pe care dezvoltatorii de jocuri pentru PC o au în acest moment este cota de 30% din încasări pe care Valve o percepe pentru fiecare achiziţie realizată prin Steam. Tocmai din această cauză cei de la Epic ar fi pornit alternativa Epic Games Store, unde percep o cotă de doar 12% din încasări (ba chiar şi mai puţin, în anumite condiţii).

Tim Sweeney

Totusi, începând din toamna anului trecut, cei de la Valve şi-au revizuit un pic politica, oferind unele avantaje publisherilor capabili să vândă cantităţi mari. Astfel, dacă vânzările unui joc publicat prin intermediul Steam depăşesc 10 milioane de dolari, Valve va ceda 75% din încasări către publisher, mulţumindu-se cu o cotă proprie redusă la 25%. Mai mult, dacă încasările de pe urma unui joc trec de pragul celor 50 de milioane de dolari, cota celor de la Valve scade la 20%, restul de 80% revenind publisher-ului. Totuşi, această abordare nu avantajează deloc producătorii mici, ale căror produse nu vând atât de mult, forţaţi în continuare să cedeze 30% din vânzări către Valve dacă vor să fie prezenţi pe Steam.

Abordarea celor de la Epic Games pare oarecum logică în aceste condiţii, marea problemă a comunităţii de jucători fiind legată însă de apariţia titlurilor exclusiv distribuite prin intermediul Epic Games Store. Mai rău, unele dintre aceste jocuri fuseseră confirmate pentru Steam în prealabil, fiind eliminate din oferta celor de la Valve în urma semnării unor contracte de exclusivitate cu Epic Games (înţelegeri plătite de aceştia din urmă!).

Când va renunţa Epic Games la acest obicei pe care gamerii nu prea îl au la inimă? Tim Sweeney este tranşant şi în aceasta privinţă: dacă Valve şi-ar coborî la rândul său cota din vânzările realizate prin Steam la numai 12%, Epic Games se angajează să renunţe la aceste “achiziţii” de titluri exclusive şi, mai mult, ar lua în calcul chiar publicarea propriilor titluri (precum Fortnite) prin intermediul Steam.

Rămâne de văzut dacă Valve va reacţiona la această “ofertă” venită din partea lui Sweeney; posesorii platformei Steam, care deţine încă monopolul în materie de distribuţie digitală a jocurilor pentru PC, nu s-au arătat foarte interesaţi, până acum, să răspundă “provocărilor” venite din partea Epic Games. Doar în ultima jumătate de an, numeroase jocuri de la producători mai mici sau mai mari – precum Tom Clancy’s The Division 2 şi Anno 1800 (Ubisoft), The Outer Worlds şi Borderlands 3 (Take-Two Interactive), Metro Exodus (Deep Silver) sau Control (505 Games) au renunţat la Steam în favoarea Epic Games Store.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News