Jocurile anului 2013 – recomandările Go4games (partea a II-a)

| 30.12.2013
Jocurile anului 2013 - recomandările Go4games (partea a II-a)

Ne apropiem cu paşi repezi de ultima zi din 2013, ocazie cum nu se poate mai potrivită pentru a dezvălui cea de-a doua parte a listei dedicate celor mai bune jocuri video lansate pe parcursul acestui an.

Dacă în primul episod ne-am oprit asupra jocurilor cu maşini, strategiilor şi RPG-urilor, acum vom schimba un pic placa, concentrându-ne pe titlurile recomandate din alte arii cu greutate: shootere, jocuri de acţiune şi aventură şi simulatoare sportive.

Acestea fiind spuse, va lăsăm în compania ultimelor recomandări Go4games pe 2013 şi vă urăm un călduros „La Mulţi Ani!”. Ca de obicei, aşteptăm alternativele şi sugestiile voastre în secţiunea de comentarii de mai jos.


SHOOTER

Aţi vrut shootere bune? Ei bine, 2013 s-a dat de trei ori peste cap şi a dat naştere următoarelor jocuri, absolut recomandate oricărui iubitor de schimburi de focuri virtuale.

BioShock InfiniteBioShock Infinite
Adâncurile din Rapture au cedat prim planul oraşului suspendat Columbia, o veritabilă capodoperă din punct de vedere ştiinţific şi artistic. Detectivul particular Booker DeWitt este însărcinat cu recuperea unei fete din această misterioasă metropolă plutitoare. Ce urmează este greu de imaginat.

Metro Last LightMetro Last Light
Călătoria cu metroul nu a arătat niciodată mai bine. Studioul 4A Games din Ucraina s-a întrecut pe sine în realizarea lui Metro Last Light, jocul bucurându-se de una dintre cele mai reuşite atmosfere reproduse vreodată într-un astfel de titlu.

Battlefield 4Battlefield 4
Pentru iubitorii de shootere militare, singura recomandare logică de anul acesta este Battlefield 4. Jocul celor de la DICE, în ciuda evidentelor sale probleme de stabilitate, este la ani lumină de cel mai nou titlu al seriei Call of Duty, fiind prima alegere atunci când căutaţi un shooter special dedicat modurilor de joc multiplayer.


ACTION (JOCURI DE ACŢIUNE)

Dacă sunteţi în căutare de jocuri de acţiune, 2013 s-a dovedit a fi extrem de generos din acest punct de vedere, unele dintre cele mai reuşite titluri ale anului provenind din această categorie.

Assassin's Creed 4 Black FlagAssassin’s Creed IV: Black Flag
Ştim ca Assassin’s Creed IV: Black Flag nu aduce cine ştie ce dezvăluiri pe parte narativă şi că pare un pic rupt de restul jocurilor seriei. Totuşi, în ce alt titlu poţi admira apusul de la bordul propriei corăbii? În ce alt joc poţi ataca, cuceri şi jefui forturile Imperiului Britanic? În ce alt joc poţi trăi o viaţă de pirat?

Tomb RaiderTomb Raider
Verificare ingrediente de bază. Avem fată frumoasă? Avem! Avem insulă misterioasă? Avem! Acţiune furioasă? Peste aşteptări! Puzzle-uri şi explorare? Mai puţin, dar ne descurcăm şi fără. Dacă nu v-aţi prins încă, Tomb Raider este unul dintre cele mai reuşite jocuri de acţiune din 2013 şi nu ar trebui ratat.

The Last of UsThe Last of Us
Într-un viitor apropiat, omenirea este decimată de o ciupercă parazită, răspândită prin aer. Puţinii supravieţuitori sunt mult mai ocupaţi să se elimine între ei, soarta rasei umane căzând în plan secundar. Joel este unul dintre aceşti supravieţuitori, a cărui folosofie despre viaţă se schimbă fundamental după ce o întâlneşte pe Ellie, o fetiţă ce trebuie protejată cu orice preţ.

GTA 5Grand Theft Auto V
Seria GTA nu mai are nevoie de nicio prezentare, iar Grand Theft Auto V s-a ridicat peste aşteptările fanilor. Rockstar Games a oferit trei personaje principale, între care jucătorii pot comuta după cum doresc, experimentând povestea din perspectiva fiecăruia. De asemenea, Los Santos şi împrejurimile sale s-au dovedit un câmp de joc perfect şi pentru GTA Online, componenta multiplayer din GTA V.


ADVENTURE (AVENTURĂ)

2013 a marcat şi evoluţia genului adventure, succesul primului sezon The Walking Dead încurajând mai mulţi producători să ia această cale. Din fericire, pe lângă titlurile ce au beneficiat de distribuţii şi bugete impresionante, s-au strecurat şi deja clasicele jocuri de aventură point and click.

The Walking Dead 2The Walking Dead Season 2
Deşi abia am apucat să încercăm primul episod din acest al doilea sezon al The Walking Dead, putem spune deja că fanii seriei nu vor fi dezamăgiţi. Simpatica Clementine se achită cu brio de rolul personajului principal, oferind o nouă perspectivă asupra luptei pentru supravieţuire într-o lume infectată de zombies.

Beyond Two SoulsBeyond: Two Souls
Când ai pe afiş nume precum Ellen Page şi Willem Defoe şi la cârmă un studio precum Quanctic Dream (Heavy Rain, Fahrenheit), este limpede că vei avea de-a face cu un joc de calitate. Beyond: Two Souls spune povestea lui Jodie, o fată înzestrată cu puteri paranormale, care stârneşte interesul serviciilor secrete americane.

Broken Sword 5Broken Sword 5: The Serpent’s Curse
Sunteţi în căutarea unui joc de aventură clasic, cu interfaţă point and click, personaje amuzante şi o poveste ce aminteşte de vremurile de aur ale acestui gen? Cel de-al cincilea titlu al seriei Broken Sword le are pe toate. În plus, simpaticii George Stobbart şi Nicole Collard sunt din nou la datorie, în toată gloria bidimensională care a caracterizat primele două titluri ale seriei.


SPORT

An de an, în categoria simulatoarelor sportive lupta se duce între eternele rivale FIFA şi Pro Evolution Soccer. În 2013 însă, pentru prima oară după multa vreme, cele două serii concurente şi-au împărţit laurii în mod egal.

PES 2014Pro Evolution Soccer 2014
Japonezii de la Konami au hotărât să schimbe motorul grafic din spatele noului PES 2014, această modificare aducând, pe lângă o evidentă îmbunătăţire a departamentului vizual, şi o simulare mult mai realistă a meciului de fotbal. Din păcate, PES 2014 nu şi-a făcut apariţia şi pe noile console, mulţumindu-se cu clasicul trio PS3, Xbox 360 şi PC.

FIFA 14FIFA 14 (Next Gen)
EA Sports s-a concentrat în 2013 pe ediţia next gen a lui FIFA 14, versiunile pentru PlayStation 4 şi Xbox One ale jocului fiind probabil cele mai veridice simulatoare de fotbal lansate până acum: stadioanele sunt reproduse în totalitate, inclusiv exterioarele acestora, publicul a făcut trecerea către 3D, în timp ce mişcările şi fizica fotbaliştilor sunt mai realiste ca niciodată.

Football Manager 2014Football Manager 2014
Firile mai cumpatate, care vor sa acopere toate aspectele fenomenul fotbalistic, au avut si in 2013 la dispozitie o noua versiune de Football Manager. De aceasta data insa, si cei cu sisteme de operare Linux s-au putut bucura de joc, avand si posibilitatea de a jongla cu salvarile jocului intre cele trei versiuni ale sale: Windows, Mac si Linux.


GRAFICĂ

Aşa cum am făcut şi anul trecut, încheiem lista noastră de jocuri recomandate cu o categorie extrem de importantă: grafica. De această dată, am preferat să vă oferim trei recomandări, bazate atât pe stilul artistic abordat, cât şi pe componenta tehnică.

BioShock InfiniteBioShock Infinite
Dacă motorul grafic Unreal Engine 3 şi-a mai făcut apariţia în zeci de alte jocuri, stilul artistic din BioShock Infinite pur şi simplu nu are egal. Fiecare district al oraşului plutitor Columbia este reprodus în detaliu, creând astfel impresia că mediul de joc este un personaj în sine, cel puţin la fel de important precum eroii Booker şi Elizabeth.

Metro Last LightMetro Last Light
Dacă ţi-a luat un procesor sau o placă video nouă, Metro Last Light este jocul pe care ar trebui să-l foloseşti pentru a-ţi testa noile achiziţii. Împins cu setările grafice la maximum, jocul celor de la 4A Games demonstrează de ce e în stare în materie de grafică un PC nou. Bineînţeles, ajută şi atmofera apăsătoare din subteranele moscovite.

God of War AscensionGod of War: Ascension
La mare concurenţă cu Beyond: Two Souls pentru titlul ce cel mai arătos joc de consolă, God of War: Ascension triumfă graţie direcţiei artistice deosebite, caracteristică aventurilor lui Kratos, dar şi aspectelor tehnologice, unele dintre ele de-a dreptul impresionante pentru o consolă aflată în cel de-al şaptelea an de existenţă.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News