Jocurile anului 2016 – recomandările Go4games (partea a III-a)

Autor: Cosmin Aionita | 30.12.2016
Jocurile anului 2016 - recomandările Go4games (partea a III-a)

Deşi ne-ar plăcea să discutăm cât mai mult timp posibil despre jocuri bune, a venit vremea să punem punct aici listei noastre de recomandări pentru cele mai reuşite titluri ale anului 2016. Înainte de categoriile finale, să recapitulăm genurilor deja acoperite: în prima parte a listei noastre ne-am oprit asupra RPG-urilor, jocurilor cu maşini şi titlurilor de strategie, în timp ce în partea a doua am discutat despre cele mai reuşite shootere, jocuri de acţiune şi aventură, precum şi simulatoarelor sportive.

Cea de-a treia şi, în acelaşi timp, ultima parte a listei noastre de recomandări va aborda categoriile speciale, nelegate de vreun gen anume, însă deosebit de importante: cele mai bune poveşti din jocuri, cel mai captivant multiplayer şi, nu în ultimul rând, cea mai bună grafică.

Acestea fiind spuse, înainte de trecerea spre 2017, redacţiile Go4it şi Go4games vă urează un călduros “La mulţi ani!”. Nu uitaţi, aşteptăm şi alternativele şi sugestiile voastre în secţiunea de comentarii de mai jos.


GRAFICĂ

UNCHARTED 4: A THIEF’S END
(Naughty Dog/Sony Interactive Entertainment)
PlayStation 4

Pentru cel de-al doilea an la rând, premiul cel mare la această categorie merge către o exclusivitate pentru PlayStation 4. Uncharted 4: A Thief’s End demonstrează încă o dată atenţia la detaliu pe care o acordă cei de la Naughty Dog creaţiilor lor, cu peisaje suberbe şi personaje extrem de detaliate, ale căror trăiri pot fi citite direct pe feţele lor. Mai mult, dacă deţineţi un televizor compatibil HDR, puteţi beneficia de avantajele vizuale, Uncharted 4 fiind unul dintre jocurile ce oferă suport pentru această tehnologie.

DOOM
(id Software/Bethesda)
PS4/Xbox One/PC

Noul DOOM nu a reuşit să impresioneze doar la capitolul gameplay, unde ne-a adus aminte de ceea ce ar trebui să însemne un first person shooter adevărat, ci şi graţie părţii sale tehnologice. Motorul grafic id Tech 6 s-a dovedit a fi o veritabilă bijuterie: calitatea grafică este impresionantă, având în vedere ca jocul rulează la un framerate constant de cel puţin 60 de cadre pe secundă chiar şi pe console, iar opţiunile suplimentare, precum slider-ul FOV sau excelentul suport pentru Vulkan din ediţia de PC le asigură celor de la id Software un bine meritat loc în lista noastră de recomandări.

Menţiune: BATTLEFIELD 1


POVESTE

THE LAST GUARDIAN
(Japan Studio/ Sony Interactive Entertainment)
PlayStation 4

Trebuie să recunoaştem că The Last Guardian nu este tocmai un joc convenţional, care să impresioneze strict graţie firului narativ. Atuurile poveştii pe care încearcă The Last Guardian să o spună sunt altele: este vorba despre o veritabilă lecţie de viaţă, care fie îţi aminteşte de momente memorabile din trecut, fie te poate pregăti pentru ceea ce îţi rezervă viitorul. Este un test al toleranţei, al stăpânirii de sine şi a dragostei faţă de aproape, prezentat sub forma unui joc video.

FIREWATCH
(Campo Santo)
PS4/Xbox One/PC

Am putea spune că Firewatch nu este un joc propriu-zis, ci o experienţă narativă pe care fiecare o trăieşte în felul său. Cert este însă că titlul celor de la Campo Santo, în ciuda intrigii aparent banale, te captivează încă din primele secunde, te trece prin mai toate sentimentele posibile, pentru ca apoi să te lase istovit, la final, cu un raspuns confuz la întrebarea „a meritat timpul investit în Firewatch?”.

Menţiuni: UNCHARTED 4: A THIEF’S END, THE WITCHER III: BLOOD AND WINE


MULTIPLAYER

OVERWATCH
(Blizzard Entertainment)
PS4/Xbox One/PC

Această distincţie a fost probabil cea mai uşor de acordat: „Blizzard did it again”, după cum ar spune vorbitorii de limba engleză. Overwatch este unul dintre cele mai apreciate, cumpărate şi, evident, jucate titluri ale anului, reţeta de first person shooter multiplayer aleasă de părinţii seriilor Warcraft, Diablo şi Starcraft fiind aproape perfectă: eroi simpatici, cu abilităţi unice, extrem de uşor de înţeles, valorificaţi prin intermediul unui gameplay accesibil, ce poate crea dependenţă. Ne vedem nevoiţi să oftăm din nou, imaginându-ne ce culmi ar fi putut atinge Overwatch dacă primea un minim de atenţie şi în ceea ce priveşte o eventuală latură single player.

BATTLEFIELD 1
(DICE/Electronic Arts)
PS4/Xbox One/PC

După mai mulţi ani de încercări, în 2016 în sfârşit cei de la Electronic Arts, prin al lor Battlefield 1, au reuşit să sufle „coroana” shooterelor militare din curtea Activision. Ingredientele victoriei au fost cele obişnuite: un aspect grafic de invidiat, dar mai ales o componentă multiplayer de excepţie, deja o marcă înregistrată a seriei Battlefield. A ajutat şi „decorul exotic” al Primului Război Mondial, dar şi prestaţia sub aşteptări a principalei concurente…

Menţiuni: TITANFALL 2, STREET FIGHTER V, TOM CLANCY’S THE DIVISION


Jocurile anului 2016 – recomandările Go4games (partea I): RPG, Racing, Strategie
Jocurile anului 2016 – recomandările Go4games (partea a II-a): Shooter, Action, Adventure, Sport

Urmărește Go4Games.ro pe Google News