Jocurile anului 2017 – recomăndarile Go4games (partea a V-a)

Autor: Cosmin Aionita | 29.12.2017
Jocurile anului 2017 - recomăndarile Go4games (partea a V-a)

Lista noastră de recomandări în ceea ce priveşte cele mai bune jocuri din 2017 se apropie de sfârşit, ultima sa parte fiind dedicată unor categorii speciale. Până atunci însă, să aruncăm încă o privire asupra genurilor deja prezentate în părţile anterioare: RPG, racing, strategie (prima parte), shooter, action, adventure (partea a doua), simulator sportiv, horror, open world (partea a treia), fighting, platformer şi multiplayer (partea a patra).

Aşadar, ultimul capitol al recomandărilor noastre se opreşte asupra a doua categorii speciale, deja familiare celor care ne-au urmărit şi în anii precedenţi: cea mai atractivă grafică şi cea mai captivantă poveste din jocurile ultimelor 12 luni. Nu în ultimul rând, avem parte de un nou debut: lista noastră se va încheia cu un „premiu de excelenţă”, acordat pentru compania şi produsul care ne-au surprins cel mai placăt în cursul lui 2017, precum şi cu dezamăgirea anului, o distincţie pe care suntem siguri că nimeni dintre cei implicaţi în industrie nu şi-o doreşte.

Acestea fiind spuse, înainte de trecerea spre 2018, redacţiile Go4it şi Go4games vă urează un călduros “La mulţi ani!”. Nu uitaţi, aşteptăm şi alternativele şi sugestiile voastre în secţiunea de comentarii de mai jos.


GRAFICĂ

UNCHARTED: THE LOST LEGACY
(Naughty Dog/Sony Interactive Entertainment)
PlayStation 4

Să afirmi că studioul Naughty Dog s-a autodepăşit în ceea ce priveşte nivelul grafic prezent în Uncharted: The Lost Legacy ar fi o subestimare a calităţii vizuale a acestui joc. Motorul grafic folosit şi pentru Uncharted 4: A Thief’s End este împins la maximum, cu peisaje vaste, reproduse în detaliu, iar mimica şi trăirile personajelor sunt parcă mai realiste ca niciodată.

CUPHEAD
(StudioMDHR)
Xbox One/PC

Titlul celor de la StudioMDHR este dovada vie că nu doar tehnologia contează atunci când judeci aspectul vizual al unui joc video, stilul artistic fiind cel puţin la fel de important. Iar când vine vorba de viziune artistică, niciun titlu din 2017 nu se poate compara cu Cuphead şi a sa abordare grafică, ce reproduce cu succes aspectul desenelor animate din prima parte a secolului al XX-lea.

Menţiuni: HORIZON ZERO DAWN, ASSASSIN’S CREED ORIGINS, GT SPORT


POVESTE

HELLBLADE: SENUA’S SACRIFICE
(Ninja Theory)
PS4/ PC

Cu o documentare migaloasă, cei de la Ninja Theory au reuşit să transforme firul narativ din Hellblade: Senua’s Sacrifice într-un mesaj extrem de puternic, drama eroinei rezonând cu mai toţi cei care au luat contact cu jocul. Mai mult, spre deosebire de alte produse de acest tip, create în principal pentru entertainment, Hellblade se dovedeşte a fi şi o adevarăta lecţie de viaţă, îndemnându-şi publicul la mai mult respect şi înţelegere faţă de semenii mai puţin norocoşi.

NIER: AUTOMATA
(Platinum Games/Square Enix)
PS4/PC

Trecerea timpului, trăsăturile şi existenţa noastră ca civilizaţie, emoţia, dorinţa fiinţelor artificiale de a imita omul şi, nu în ultimul rând, destinul tragic caracterizează perfect firul narativ din Nier: Automata. Şi, dacă producătorii nu ne-ar fi forţat să parcurgem jocul de mai multe ori pentru a descoperi tot ce are de oferit povestea sa, probabil că Nier: Automata şi-ar fi însuşit „aurul” la această categorie.

Menţiuni: WOLFENSTEIN II: THE NEW COLOSSUS, HORIZON ZERO DAWN


PREMIUL DE EXCELENŢĂ

NINTENDO SWITCH

Trebuie să recunoaştem că, bazându-ne pe prestaţia dezamăgitoare a precedentei console Nintendo (WiiU), nimeni nu prea dădea şanse hibridului Nintendo Switch. Însă japonezii ne-au „înşelat aşteptările” încă o dată, demonstrând că există în continuare o piaţă importantă pentru jocurile serioase „la purtător”. Mai mult, au avut grijă să nu mai repete greşelile trecutului, Nintendo Switch fiind acompaniat, de-a lungul anului, de o selecţie impresionantă de titluri exclusive: The Legend of Zelda: Breath of The Wild, Mario Kart 8 Deluxe, Splatoon 2, ARMS, Super Mario Odyssey sau Xenoblade Chronicles 2. Acestea, alături de portări ale unor jocuri third party precum The Elder Scrolls V: Skyrim, DOOM sau FIFA 18, dar şi a multor titluri indie, au asigurat noului Nintendo Switch unul dintre cei mai buni ani de debut din istorie.


DEZAMĂGIREA ANULUI

ELECTRONIC ARTS

De cealaltă parte a baricadei, alegerea a fost destul de simplă, cei de la Electronic Arts luând, în cursul ultimului an, mult prea multe decizii îndoielnice. Pornind cu lansarea într-o stare precară a unui titlu extrem de aşteptat precum Mass Effect: Andromeda, trecând prin închiderea mai multor studiouri precum Visceral Games şi afirmaţiile conform cărora jucătorii nu-şi doresc o experienţă Star Wars liniară, bazată pe poveste, şi ajungând, în final, la sabotarea titlurilor proprii (Star Wars: Battlefront II, Need for Speed Payback), transformate în veritabile jocuri de noroc, cu mecanici de tip loot boxes implementate într-un mod mult prea agresiv.


Jocurile anului 2017 – recomandările Go4games (partea I): RPG, Racing, Strategie
Jocurile anului 2017 – recomandările Go4games (partea a II-a): Shooter, Action, Adventure
Jocurile anului 2017 – recomandările Go4games (partea a III-a): Sport, Horror, Open World
Jocurile anului 2017 – recomandările Go4games (partea a IV-a): Fighting, Platformer, Multiplayer
Jocurile anului 2017 – recomandările Go4games (partea a V-a): Grafică, Poveste, Premiul de excelenţă, Dezamăgirea anului

Urmărește Go4Games.ro pe Google News