Jocurile anului 2020 (partea I): RPG, racing, action/adventure

Autor: Cosmin Aionita | 24.12.2020
Jocurile anului 2020 (partea I): RPG, racing, action/adventure
Foto: Square Enix

Din mai toate punctele de vedere, 2020 este un de care am vrea să uităm cât mai repede, marcat de evoluția rapidă a pandemiei de COVID-19 și de restricțiile cauzate de aceasta. Totuși, dacă privim din perspectiva jocurilor video, putem spune că acest an și-a mai spălat din păcate, numeroase titluri de calitate fiind lansate pe parcursul ultimelor 12 luni. Așadar, să începem tradiționalele recomandări Go4Games, de această dată pentru jocurile anului 2020.

Deși am avut parte de foarte multe jocuri bune, anumite genuri nu au fost reprezentate cum se cuvine, determinându-ne să facem câteva schimbări în ceea ce privește categoriile de jocuri cu care v-am obișnuit la fiecare sfârșit de an. Astfel, pentru jocurile anului 2020, am fost nevoiți să eliminăm unele genuri, precum titlurile de actiune pură sau aventurile clasice, înlocuindu-le însă cu categorii noi, cum ar fi cele dedicate jocurilor action/adventure, titlurilor dezvoltate pentru VR (realitate virtuală) sau exclusivităților pentru noile console.

În schimb, am păstrat formatul folosit în ultimii ani, fiecare categorie urmând să beneficieze de două recomandări principale (medaliile de aur și argint), precum și de una sau mai multe mențiuni. Trebuie făcute însă câteva completări: nu am mai nominalizat decât titluri pe care am avut ocazia să le încercăm personal în redacția Go4Games (multe dintre acestea fiind prezentate și în review-uri individuale pe site-ul nostru) și ale căror date de lansare s-au regăsit în cursul anului calendaristic 2020.

Începem, după cum v-am obișnuit, lista cu jocurile anului 2020, cu trei genuri apreciate și foarte populare: RPG-urile (role playing games), jocurile de curse auto (racing) și titlurile action/adventure. RPG-urile au ieșit în evidență în 2020 și grație unor reveniri în forță ale reprezentantelor japoneze ale genului, dar și din cauza controversei iscate în jurul recentului Cyberpunk 2077.

Cei de la Codemasters, a căror achiziție a stârnit o veritabilă cursă a licitațiilor între Electronic Arts și Take-Two Interactive, s-au dovedit a fi vedetele genului racing și în 2020, în timp ce atenția la detalii, nivelul de finisare și valorile de producție caracteristice studioului Naughty Dog nu au trecut neobservate nici de această dată.

RPG (ROLE PLAYING GAMES)

? FINAL FANTASY VII REMAKE
(Square Enix)
PlayStation 4

Am abordat aventura din Final Fantasy VII Remake ca un veritabil nou-venit în cadrul seriei, fără foarte mari cunoștințe legate de titlul original din anii ’90. Chiar și așa, acest remake m-a cucerit definitiv, cu personaje de care te atașezi imediat, subiecte mature tratate într-o manieră accesibilă, nevinovată și câteodată naivă, dar și lupte ce combină mecanicile unui joc de acțiune în timp real cu cele ale unei strategii pe ture. Chiar dacă puriștii au strambăt puțin din nas referitor la modificarea firului poveștii originale, Final Fantasy VII Remake rămâne, după părerea noastră, cea mai reușită experiență RPG din 2020.

Review Go4Games

? CYBERPUNK 2077
(CD Projekt RED)
– Distincție valabilă doar pentru ediția de PC a jocului –

Din păcate, lansarea lui Cyberpunk 2077 a fost umbrită de starea jalnică în care și-au făcut apariția variantele de console ale jocului. Totuși, pe PC, în ciuda bug-urilor omniprezente (însă nu nepărat game breaking), Cyberpunk 2077 strălucește când vine vorba de multiplele povești și personaje memorabile ce pot fi întâlnite pe parcursul aventurii din Night City, dar și grație numeroaselor abordări ce pot fi folosite pentru a parcurge quest-urile din joc: stealth, hacking, dialoguri, arme de foc, arme albe etc. Cine știe unde sfârșea Cyberpunk 2077 dacă CD Projekt RED lansa versiuni stabile și jucabile și pentru console…

Review Go4Games

? Mențiune: Persona 5 Royal

RACING (JOCURI CU MAȘINI)

? F1 2020
(Codemasters)
PlayStation 4/Xbox One/PC/Google Stadia

Sportul real a avut de suferit în cursul acestui an, campionatul mondial de F1 fiind început cu întârziere, desfășurat conform unui calendar de curse restrâns, și câștigat, într-un mod monoton și previzibil, de același Lewis Hamilton. F1 2020 îți oferă ocazia să corectezi toate aceste neajunsuri, selecția de trasee planificată inițial fiind prezentă, fiecare fiind reprodus cu exactitate. Nu lipsesc nici echipele și piloții, cu licențe complete, dar și suficiente opțiuni de accesibilitate încât să facă jocul atrăgător și pentru veterani, cât și pentru începători. Iar dacă adăugați în ecuție un set de volan cu pedale, riscați să vă pierdeți săptămâni întregi demonstrând că și Ferrari mai poate câștiga un titlu mondial, fie el și virtual.

? DIRT 5
(Codemasters)
PlayStation 4/PlayStation 5/Xbox One/Xbox Series/PC

Foștii angajați ai Evolution Studios (Motorstorm, DriveClub), ajunși la Codemasters, au preluat frâiele seriei DIRT, cel de-al cincilea titlu virând astfel într-o direcție mult, mult mai arcade decât precursorii săi. Dacă vă doreați mai degrabă un joc cu mașini distractiv, ușor de abordat, unde trebuie să stăpânești tehnica derapajului controlat pentru a face față traseelor și bolizilor à la Motorstorm, DIRT 5 este o opțiune demnă de luat în seamă. Atenție însă: versiunea de PlayStation 5 are încă probleme de stabilitate și de ordin tehnic.

? Mențiune: Need for Speed: Hot Pursuit Remastered

ACTION / ADVENTURE

? The Last of Us Part II
(Naughty Dog/Sony Interactive Entertainment)
PlayStation 4

În ciuda unor controverse iscate într-o manieră artificială, The Last of Us Part II reprezintă, fără urmă de îndoială, cea mai șlefuită și intensă experiență action/adventure a acestui an. Arsenalul de mișcări și mecanici de joc pe care le au la dispoziție personajele principale a fost îmbogățit față de primul joc al seriei, iar realismul și fluența animațiilor sunt întrecute doar de dramatismul poveștii necruțătoare, care scoate la iveală cele mai întunecate părți ale naturii umane. O veritabilă capodopera căreia cu greu îi poți găsi un neajuns.

Review Go4Games

? ASSASSIN’S CREED VALHALLA
(Ubisoft)
PlayStation 4/PlayStation 5/Xbox One/Xbox Series/PC/Google Stadia

După câțiva ani în care parcurgerea unui joc Assassin’s Creed se transformase mai degrabă într-o sarcină asemănătoare cu bifarea anumitor casete dintr-un fișier Excel, Valhalla mi-a adus din nou bucuria de a fi un veritabil călător în timp. Am avut ocazia de a explora vremuri demult apuse, de a întâlni personalități istorice, de a juca din nou stealth, cu hidden blade-ul specific asasinilor, sau de a afla secretele unei întregi mitologii. Mai important însă, în ciuda lungimii exagerate a jocului, l-am putut parcurge așa după cum mi-am dorit, fără limitări artificiale impuse de un sistem pseudo-RPG și fără nevoia de face grinding.

Review Go4Games

? Mențiuni: Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, Ghost of Tsushima

Încheiem această primă parte a nominalizărilor noastre pentru jocurile anului 2020 cu un călduros “Crăciun fericit!” și vă invităm să reveniți alături de Go4Games în următoarele zile pentru descoperi recomandările noastre și pentru celalte categorii!

Citește și: Jocurile anului 2020 (partea a 2-a): shooter, strategie, sport
Citește și: Jocurile anului 2020 (partea a 3-a): horror, open world, platformer
Citește și: Jocurile anului 2020 (partea a 4-a): titluri exclusive PlayStation și Microsoft
Citește și: Jocurile anului 2020 (partea a 5-a): Nintendo Switch, VR, remake/remaster
Citește și: Jocurile anului 2020 (partea a 6-a): multiplayer, grafică, poveste
Citește și: Jocurile anului 2020 (partea a 7-a): cele mai bune titluri românești, realizarea și dezamăgirea anului

Urmărește Go4Games.ro pe Google News