Jocurile anului 2020 (partea a 5-a): Nintendo Switch, VR, remake/remaster

Autor: Cosmin Aionita | 28.12.2020
Jocurile anului 2020 (partea a 5-a): Nintendo Switch, VR, remake/remaster
Foto: Valve

În primele trei capitole ale listei noastre de recomandări privind jocurile anului 2020 ne-am oprit asupra genurilor indivuale, precum RPG-urile, jocurile cu mașini și titlurile action/adventure (prima parte), shooterele, jocurile de strategie și simulatoare sportive (în a doua parte), titlurile horror, cele open world și platformerele (în cea de-a treia parte). Iar cea de-a patra parte a fost dedicată celor mai bune titluri exclusiv pentru consolele PlayStation și platformele Microsoft.

Astăzi a venit rândul celor mai bune jocuri pe care am avut ocazia să le încercăm, în 2020, pe Nintendo Switch. De asemenea, tot în cursul acestui episod inaugurăm și două categorii noi: cele mai bune jocuri VR din ultimele 12 luni (titluri din ce în ce mai populare, atât pe PC, cât și pe PlayStation VR), precum și cele mai reușite remake-uri sau remasterizări ale anului.

Păstrăm însă cele două recomandări principale (medaliile de aur și argint), precum și mențiunile. De asemenea, nu am mai nominalizat decât jocuri pe care am avut ocazia să le încercăm personal în redacția Go4Games (unele dintre acestea fiind prezentate și în review-uri individuale pe site-ul nostru) și ale căror date de lansare s-au regăsit în cursul anului calendaristic 2020.

Nintendo își continuă ascensiunea din ultimii ani, “micuțul” Switch dovedindu-se a fi, și în 2020, cea mai bine vândută consolă pentru jocuri video. Și această performanță devine și mai meritorie atunci când realizăm că Nintendo Switch mizează în continuare pe o altă abordare decât frații mai mari de la Sony și Microsoft, cu un alt tip de jocuri. Iar aceste titluri își merită propria categorie.

În schimb, jocurile VR devin din ce în ce mai răspândite, odată ce diferitele soluții de realitate virtuală pentru PC au devenit tot mai răspândite. Nici PlayStation VR nu trebuie neglijat, headset-ul celor de la Sony bucurându-se, în continuare, de lansări importante și în 2020.

De asemenea, remake-urile complete sau remasterizările unor titluri legendare nu mai pot fi trecute cu vederea, un procentaj important al lansărilor importante din 2020 încadrându-se în această categorie. Să vedem, așasar, care au fost jocurile anului 2020 pe Nintendo Switch, în gama VR și în rândul remake-urilor și remasterizărilor.

NINTENDO SWITCH

? MARIO KART LIVE: HOME CIRCUIT
(Velan Studios/ Nintendo)

Cei de la Nintendo au încercat mereu să fie originali și să exploreze abordări diferite de cele ale concurenței. Iar Mario Kart Live: Home Circuit este o dovadă clară în acest sens, fiind un joc video bazat pe AR (augmented reality): cu ajutorul consolei, jucătorii controlează o mașinuță teleghidată, aceasta fiind dotată cu o cameră video, al cărei flux video este redat pe ecranul Nintendo Switch. De asemenea, cu ajutorul accesoriilor incluse în pachetul jocului, se pot construi circuite personalizate, direct pe covorul sau parchetul din casele voastre.

? HYRULE WARRIORS: AGE OF CALAMITY
(Koei Tecmo/Nintendo)

Fanii deja clasicului The Legend of Zelda: Breath of the Wild vor fi încântați să afle noi detalii despre povestea din spatele seriei, dar și despre personajele și tărâmul în care are loc acțiunea. Iar aceste elemente sunt prezente din plin în Hyrule Warriors: Age of Calamity, chiar dacă nu în forma tradițională pentru seria Zelda. În schimb, jucătorii au la dispoziție un titlu de acțiune, în stilul jocurilor Dynasty Warriors, în care eroii preferați din universul Legend of Zelda înfruntă sute de inamici, folosind stilul vizual atât de apreciat din Breath of the Wild. Chiar dacă Hyrule Warriors: Age of Calamity nu este continuarea pe care cu toții o așteptam, reprezintă un pas intermediar, pe care niciun fan Zelda nu ar trebui să-l omită.

Review Go4Games

? Mențiuni: Paper Mario: The Origami King, Pikmin 3 Deluxe, Super Mario 3D All-Stars

VR (REALITATE VIRTUALĂ)

? HALF-LIFE: ALYX
(Valve)
PC

Am așteptat, de mai bine de 13 ani, un nou episod al seriei Half-Life și, în cursul anului ce stă să se încheie, în sfârșit l-am primit. Precum au făcut-o, la vremea lor, și precursorii săi, Half-Life: Alyx inovează din nou, fiind conceput de Valve pentru a fi jucat exclusiv prin intermediul realității virtuale. Iar posibilitățile oferite de această abordare pot fi considerate, în anumite instanțe, chiar revoluționare: interacțiunea cu mediul înconjurător, cu obiectele dinamice, cu armele și cu inamicii devine mult mai apropiată de realitate, confruntarea cu un headcrab, spre exemplu, transformându-se într-o experiență pe care nici nu ne-o puteam închipui cu câțiva ani în urmă. În plus, Half-Life: Alyx ascunde elemente narative pe care niciun pasionat de Half-Life nu ar trebui să le rateze.

Review Go4Games

? STAR WARS: SQUADRONS
(Motive Studios/Electronic Arts)
PlayStation 4/PC

Electronic Arts a început să-și spele păcatele, în privința jocurilor bazate pe universul Războiului Stelelor, cu Star Wars Jedi: Fallen Order. Iar, în 2020, această evoluție a continuat cu Star Wars: Squadrons, un titlu de acțiune dedicat iubitorilor bătăliilor spațiale din saga inventată de George Lucas. Squadrons are la bază o poveste modernă în universul Star Wars, cu două escadrile rivale (una de partea Republicii, iar cea de-a doua din tabăra Imperiului), o campanie single player completă, precum și o componentă multiplayer pe care producătorii au îmbogățit-o recent cu conținut nou. Iar întregul joc, cu toate componentele sale, poate fi abordat în VR, oferind un nivel suplimentar de autenticitate acestei experiențe Star Wars.

Review Go4Games

? Mențiune: Marvel’s Iron Man VR

REMAKE / REMASTER

? FINAL FANTASY VII REMAKE
(Square Enix)
PlayStation 4

Final Fantasy VII rămâne, fără urmă de îndoială, cel mai apreciat JRPG din istorie și o alegere logică pentru cei de la Square Enix în vederea realizării unui remake complet. Nu ne așteptam însă să primim o experiență mult extinsă, bazată doar pe prima parte din titlul original, cu o abordare grafică actualizată la cel mai înalt nivel posibil în 2020, dar și cu o sumedenie de modificări și adăugiri de gameplay. De asemenea, producătorii și-au permis și anumite riscuri, povestea din remake fiind modificată față de titlul inițial, cu un deznodământ ce poate duce firul narativ în direcții complet diferite față de cel original.

Review Go4Games

? DEMON’S SOULS
(Bluepoint Games/Sony Japan Studio/Sony Interactive Entertainment)
PlayStation 5

Și, în timp ce Final Fantasy VII Remake și-a asumat multe riscuri, oferind o experiență diferită față de cea din titlul original, Bluepoint Games a preferat să facă ce știe mai bine: să reproducă cu exactitate lumea de joc din Demon’s Souls. Jocul ce a dat startul curentului „soulsborne”, atât de apreciat în ziua de astăzi, a fost recreat de la zero, folosind cele mai recente tehnologii, acomodate de noua generație de console. Astfel, remake-ul Demon’s Souls pentru PS5 oferă una dintre cele mai detaliate lumi de joc, acțiunea fiind redată acum la 60fps, cu un control mai responsiv ca niciodată.

? Mențiuni: Mafia Definitive Edition, Tony Hawk’s Pro Skater 1+2, C&C Remastered Collection

Punem punct și celui de-al cincilea episod al nominalizărilor noastre pentru jocurile anului 2020. Vă invităm, în ultimele zile ale acestui an, să reveniți pe Go4Games pentru a descoperi, alături noi, și câștigătorii celorlalte categorii de recomandări!

Citește și: Jocurile anului 2020 (partea 1): RPG, racing, action/adventure
Citește și: Jocurile anului 2020 (partea a 2-a): shooter, strategie, sport
Citește și: Jocurile anului 2020 (partea a 3-a): horror, open world, platformer
Citește și: Jocurile anului 2020 (partea a 4-a): titluri exclusive PlayStation și Microsoft
Citește și: Jocurile anului 2020 (partea a 6-a): multiplayer, grafică, poveste
Citește și: Jocurile anului 2020 (partea a 7-a): cele mai bune titluri românești, realizarea și dezamăgirea anului

Urmărește Go4Games.ro pe Google News