Jocurile anului 2020 (partea a 3-a): horror, open world, platformer

Autor: Cosmin Aionita | 26.12.2020
Jocurile anului 2020 (partea a 3-a): horror, open world, platformer
Foto: Sony Interactive Entertainment

În prima parte a listei noastre de recomandări privind jocurile anului 2020 ne-am oprit asupra celor mai bune RPG-uri, jocuri cu mașini și titluri action/adventure, în timp ce a doua parte a fost dedicată shooterele, jocurilor de strategie și simulatoare sportive. În al treilea episod vom aborda trei genuri noi: titlurile horror, cele open world și platformerele.

Am păstrat formatul folosit în ultimii ani, iar aceste categorii beneficiază de două recomandări principale (medaliile de aur și argint), precum și de una sau mai multe mențiuni. De asemenea, nu am mai nominalizat decât titluri pe care am avut ocazia să le încercăm personal în redacția Go4Games (multe dintre acestea fiind prezentate și în review-uri individuale pe site-ul nostru) și ale căror date de lansare s-au regăsit în cursul anului calendaristic 2020.

În ceea ce privește jocurile horror, oferta a fost clar mai restrânsă cantitativ și nu neapărat la nivelul calitativ din anii precedenți, însă cei de la Frictional Games au reușit să-și respecte renumele câștigat cu titlurile din seriile Amnesia, Penumbra sau mai recentul SOMA.

În schimb, genul open world a excelat în 2020, cu numeroase titluri mult peste așteptări, alegerea a numai doi câștigători în această categorie dovedindu-se a fi o sarcină aproape imposibilă. Din nou, am mers pe o selecție complet subiectivă, oricare dintre titlurile nominalizate în cadrul mențiunilor fiind demne, la rândul lor, de primele două locuri.

În ceea ce privește platformerele, am început, încet-încet, să simțim “briza” consolelor next-gen și a inovațiilor aduse de acestea, fie că vorbim despre vibrațiile și triggerele rezistive de pe controllerele de PlayStation 5, fie că ne referim la modurile High Framerate (120fps) permise atât de noul Xbox Series X, cât și de PS5.

HORROR

? AMNESIA: REBIRTH
(Frictional Games)
PlayStation 4/PC

Suedezii de la Frictional Games s-au întors la ceea ce știu să facă cel mai bine: jocuri cu o atmosferă apăsătoare, claustrofobică, capabilă să te țină sub o tensiune constantă. În plus, este evident faptul că Amnesia: Rebirth pleacă de la conceptele de bază din primul titlu al seriei – The Dark Descent –, atât în ceea ce privește mecanicile de joc, cât și referințele narative. Rebirth duce însă mai departe punerea în scenă “cinematică”, cu mai multă expozițiune, mai multe secvențe intermediare, precum și momente de horror cosmic, tipice scrierilor lui Lovecraft.

? THE DARK PICTURES ANTHOLOGY: LITTLE HOPE
(Supermassive Games/Bandai Namco Entertainment)
PlayStation 4/Xbox One/PC

În timp ce Man of Medan, precedentul titlu al seriei, a încercat să spună o poveste ceva mai modernă, The Dark Pictures: Little Hope s-a întors la unele dintre principiile de bază ale genului horror. Sigur, subiectul orășelului părăsit, acoperit de o ceață deasă ce ascunde creaturi monstruoase pe care nimeni nu și-ar dori să le întâlnească, nu este tocmai nou, însă permite crearea acelei atmosfere apăsătoare care contează atât de mult într-un joc horror. Iar transpunerea personajelor principale în mai multe epoci temporale duce la o concluzie neașteptată.

Review Go4Games

? Mențiuni: Resident Evil 3, Maid of Sker

OPEN WORLD

? WATCH DOGS LEGION
(Ubisoft)
PlayStation 4/PlayStation 5/Xbox One/Xbox Series/PC/Google Stadia

Înainte de Assassin’s Creed Valhalla, jocul care m-a convins că Ubisoft se află, din nou, pe un drum bun a fost Watch Dogs Legion. Ce orice titlu open world care se respectă, Legion permite jucătorilor să-i abordeze lumea de joc așa cum dorește, fără a impune limitări artificiale: te poți dedica poveștii principale, poți elibera districtele Londrei, te poți pierde în activitățile opționale etc. Și, de această dată, nu o vei face cu ajutorul unui singur personaj, ci o întreagă “armată” de hackeri pe care îi recrutezi în funcție de preferințe, nevoie și starea de moment. În plus, muzica din joc este foarte bună, iar grafica, pe PC sau next gen, încânta prin reflexiile ray traced.

Review Go4Games

? GHOST OF TSUSHIMA
(Sucker Punch/Sony Interactive Entertainment)
PlayStation 4

Ghost of Tsushima și-a câștigat locul pe lista noastră de recomandări nu neapărat pentru povestea previzibilă sau pentru împlinirea unui vis pe care alți producători n-au reușit să-l transforme în realitate (un “Assassin’s Creed” în Japonia feudală), ci grație sistemului de luptă excelent, ușor de deprins, însă greu de stăpânit. Pentru genul din care face parte, a contat și că insula Tsushima s-a dovedit a fi un open world realizat echilibrat, cu misiuni secundare bine dozate, dar și cu activități opționale bine integrate. În plus, după lansare, jocul a primit și un mod multiplayer co-op gratuit – Legends – precum și suport pentru 60fps, în cazul norocoșilor posesori de PlayStation 5.

Review Go4Games

? Mențiuni: Assassin’s Creed Valhalla, Immortals: Fenyx Rising, Marvel’s Spider-Man: Miles Morales

PLATFORMER

? ORI AND THE WILL OF THE WISPS
(Moon Studios/Microsoft)
Xbox One/Xbox Series/PC/Nintendo Switch

Chiar dacă Microsoft a renunțat să se implice în realizarea de titluri cu adevărat exclusive, asta nu înseamnă că divizia Xbox nu lansează jocuri bune, iar Ori and the Will of the Wisps, al celor de la Moon Studios, este un exemplu elocvent în acest sens. Nu numai că avem de-a face cu un platformer excelent din punctul de vedere al mecanicilor de bază, însă noul Ori beneficiază și de o prezentare artistică de excepție, susținută de tehnologie care permite framerate-uri ridicate sau rezoluții amețitoare pe consolele Xbox de nouă generație.

? ASTRO’S PLAYROOM
(Sony Japan Studio/Sony Interactive Entertainment)
PlayStation 5

Impresia foarte bună lăsată de precedentul Astro Bot: Rescue Mission (unul dintre cele mai reușite jocuri pentru PlayStation VR) a fost întărită și de noul Astro’s Playroom, un platformer simpatic, cu același personaj în rolul principal, ce sosește preinstalat pe orice consolă PS5. Nu ne-a atras neapărat disponibilitatea gratuită a jocului, ci modul în care au fost implementate și prezentate către jucători opțiunile avansate de feedback haptic și triggerele rezistive de pe controller-ul DualSense. Ne-au atins la corzile sensibile și numeroasele referințe prin care producătorii și-au dovedit respectul la adresa altor altor titluri ce, de-a lungul anilor, au consolidat renumele PlayStation în această industrie.

? Mențiuni: Sackboy: A Big Adventure, Crash Bandicoot 4: It’s About Time, Super Mario 3D All-Stars

Astfel încheiem și această a treia parte a nominalizărilor noastre pentru jocurile anului 2020 și vă invităm, în următoarele zile, să reveniți alături noi, pe Go4Games, pentru a descoperi restul acestor recomandări!

Citește și: Jocurile anului 2020 (partea 1): RPG, racing, action/adventure
Citește și: Jocurile anului 2020 (partea a 2-a): shooter, strategie, sport
Citește și: Jocurile anului 2020 (partea a 4-a): titluri exclusive PlayStation și Microsoft
Citește și: Jocurile anului 2020 (partea a 5-a): Nintendo Switch, VR, remake/remaster
Citește și: Jocurile anului 2020 (partea a 6-a): multiplayer, grafică, poveste
Citește și: Jocurile anului 2020 (partea a 7-a): cele mai bune titluri românești, realizarea și dezamăgirea anului

Urmărește Go4Games.ro pe Google News