Motivul pentru care Microsoft a ales să cumpere Bethesda. Ce titlu își dorea șeful Xbox să joace neapărat

Autor: Cosmin Aionita | 26.06.2023
Motivul pentru care Microsoft a ales să cumpere Bethesda. Ce titlu își dorea șeful Xbox să joace neapărat
Foto: Bethesda

Pe parcursul audierilor ce se țin în cadrul procesului intentat în State Unite ale Americii de FTC (Federal Trade Comission) pentru a bloca achiziția publisher-ului Activision Blizzard de către Microsoft, Phil Spencer, conducătorul diviziei Xbox, a explicat de ce compania din care face parte a ales să cumpere ZeniMax Media (Bethesda). În prealabil, Bethesda încheiase o înțelegere de exclusivitate temporară cu Sony pentru două jocuri – Deathloop și Ghostwire Tokyo –, acestea fiind disponibile doar pe PS5 cel puțin un an înainte de apariția pe platformele Xbox.

Atunci când am achiziționat ZeniMax, unul dintre motivele pentru care a avut loc acea mișcare este înțelegerea pe care Sony o făcuse pentru Deathloop și Ghostwire… de a plăti Bethesda pentru ca acele jocuri să nu fie lansate pe Xbox. Când am auzit că existau șanse ca și Starfield să nu disponibil pe Xbox, am decis că nu putem fi într-o asemenea poziție, cea de-a treia consolă de pe piață, și să rămânem în urmă în ceea ce privește conținutul pe care îl deținem, deci a trebuit să securizam acest conținut pentru a rămâne competitivi pe piață.

– Phil Spencer, conducătorul diviziei Xbox din cadrul Microsoft

Întrebat de ce abordează o strategie asemănătoare, alegând să nu lanseze Starfield pe PlayStation, Spencer a explicat:

De fiecare dată când lansăm un joc pe PlayStation… Sony oprește 30% din încasările pe care le facem pe platforma lor și, apoi, folosește acești bani, alături de alte surse financiare, pentru a încerca să reducă șansele de supraviețuire a Xbox pe piață. Încercăm să fim competitivi, dar, după cum am mai spus-o, nu am reușit acest lucru în ultimii 20 de ani.

– Phil Spencer, conducătorul diviziei Xbox din cadrul Microsoft

La întrebarea dacă și The Elder Scrolls VI, joc anunțat înainte de preluarea Bethesda de către Microsoft, va fi lansat exclusiv pe Xbox și PC, Spencer nu a oferit un răspuns clar.

Cred că am fost un pic neclari în legătură cu platformele pe care vom lansa acest joc, având în vedere că apariția sa încă este foarte departe. Este dificil să ne pronunțăm acum [pe ce platforme va fi disponibil TES VI].

– Phil Spencer, conducătorul diviziei Xbox din cadrul Microsoft

Primul titlu lansat de Bethesda sub patronajul Microsoft care nu a mai beneficiat de versiuni pentru consolele PlayStation este Redfall, shooter-ul cu vampiri realizat de Arkane Studios. Din păcate, jocul și-a făcut apariția într-o stare cel puțin dezamăgitoare, înregistrând o medie a notelor obținute în review-uri de 56 (pe Xbox Series X|S) și 53 (pe PC), conform Metacritic.

Sursa: PC Gamer

Urmărește Go4Games.ro pe Google News