Sony a confirmat: câte console PlayStation 5 au fost vândute până la finalul anului 2020?

Autor: Cosmin Aionita | 03.02.2021
Sony a confirmat: câte console PlayStation 5 au fost vândute până la finalul anului 2020?
Foto: Sony Interactive Entertainment

Prin intermediul rapoartelor financiare aferente ultimului trimestru al anului calendaristic 2020, Sony a dezvăluit cantitatea oficială de console PlayStation 5 vândute până la finalul anului trecut. Astfel, începând cu 13 noiembrie 2020 (data lansării PS5 în anumite regiuni) și până la sfârșitul lunii decembrie, gigantul japonez a vândut, pe plan mondial, nu mai puțin de 4,5 milioane de exemplare ale consolei PlayStation 5. Conform celor de la Sony, aceasta a fost cea mai de succes lansare din istorie a unei console dedicate jocurilor video.

Din păcate, compania japoneză nu reușește să facă față cererii în creștere pentru PlayStation 5, producția noii console fiind extrem de limitată, iar stocurile foarte, foarte reduse. Sony estimează că, până la finalul anului fiscal (sfârșitul lunii martie 2021), va mai vinde încă 3 milioane de unități de PS5, depășind astfel performanța înregistrată de PlayStation 4 în perioada similară din 2013-2014. În schimb, vânzările de console PlayStation 4 au scăzut în ultimul trimestru al anului trecut, Sony comercializând doar 1,4 milioane de PS4 în acest interval.

Sony vinde consolele PS5 în pierdere

În ciuda vânzărilor bune de console PlayStation 5, veniturile companiei au înregistrat o scădere perceptabilă, cauzată de costurile de producție ale noii console. Astfel, Sony a recunoscut în mod official că prețul de vânzare pentru PS5 este semnificativ mai scăzut decât costul de asamblare, fiecare unitate fiind vândută în pierdere.

Aceasta a fost o decizie asumată din partea celor de la Sony, pierderile urmând să fie acoperite din alte surse, precum serviciile sau vânzările digitale. Spre exemplu, numărul de abonați la serviciul PlayStation Plus a crescut cu peste 1,5 milioane față de penultimul trimestru din 2020 și cu peste 9 milioane de utilizatori față de perioada similară a anului trecut. Conform celor de la Sony, peste 87% dintre posesorii de console PlayStation 5 au și un abonament PS Plus activ.

De asemenea, vânzările digitale de jocuri pentru console PlayStation au avut o pondere de 53% din cele totale, o prestație similară cu trendul actual din industrie și cu rezultatele înregistrate și de alte companii din acest domeniu.

Sursa: VG247

Urmărește Go4Games.ro pe Google News