Sony prezintă DualSense, controller-ul consolei PlayStation 5

Autor: Cosmin Aionita | 08.04.2020
Sony prezintă DualSense, controller-ul consolei PlayStation 5

Sony continuă să surprindă, dezvăluind noi detalii importante despre viitoarea generaţie de console PlayStation 5. După ce au prezentat pe larg specificaţiile tehnice ale consolei, astăzi compania japoneză a prezentat design-ul final al controller-ului pentru PS5, denumit DualSense.

În timp ce vechile controllere de la Sony erau botezate DualShock datorită motoarelor de vibraţii rumble incluse, noua denumire DualSense evidenţiază poate cea mai impresionantă funcţie nouă a acestui dispozitiv: feedback-ul haptic, o formă mult mai avansată a vibraţiilor cu care suntem deja obişnuiţi. Mai exact, senzaţiile pe care jucătorul le va simţi vor fi mult mai realiste, diferite atunci când, spre exemplu, vehiculul pilotat traversează teren accidentat faţă de parcurgerea unei şosele cu denivelări minime. Mai mult, cele două triggere (butoanele R2 şi L2) vor beneficia şi de rezistivitate progresivă, fiind capabile să redea mai multe niveluri de tensiune, pentru “simularea” mai realistă a unor acţiuni precum rezistenţa opusă de un arc atunci când se trage cu săgeţi, spre exemplu.

Schimbarea care sare imediat în ochi este legată de noul design bicolor al controller-ului, care combină albul cu negrul într-un nou look futurist, însă familiar fanilor PlayStation. De asemenea, vor dispărea culorile tradiţionale ale simbolurilor X, cerc, pătrat şi triunghi, plasate pe principalele butoane de acţiune ale controller-ului.

PlayStation 5 DualSense

Butonul “Share” de pe controller-ul DualShock 4 pentru PS4, util pentru a înregistra scurte clipuri de gameplay sau pentru a captura screenshot-uri din jocurile favorite, va fi înlocuit de un buton “Create”, care, după spusele celor de la Sony, va duce aceste funcţii de partajare la un nou nivel, mai multe detalii în acest sens urmând să fie anunţate în viitorul apropiat.

După cum se zvonea, controller-ul DualSense va include şi un microfon (alături de un buton de “Mute” pentru acesta), prin intermediul căruia şi cei care nu deţin căşti cu microfon vor putea comunica prin intermediul vocii cu alţi jucători. Deşi potrivit pentru discuţii scurte, acest microfon incorporat nu este recomandat pentru sesiuni lungi de jocuri online, în aceste cazuri Sony recomandand folosirea unui headset tradiţional.

Nu în ultimul rând, plasamentul led-ului luminos care semnaliza activarea controller-ului a fost schimbat, din spatele dispozivitului într-o poziţie mult mai discretă, în jurul touchpad-ului frontal. Rămâne de văzut cum va putea fi folosit DualSense în jocurile pentru PlayStation VR, led-ul luminos de pe DualShock 4 fiind utilizat pentru tracking-ul mişcărilor controller-ului în spaţiu. Foarte probabil, pentru a juca titlurile de PS4 ce necesită PlayStation VR, posesorii de PS5 vor fi nevoiţi să-şi folosească vechile controllere de PS4, însă aceasta este, momentan, doar o supoziţie.

PlayStation 5 DualSense

De asemenea, Sony a asigurat că design-ul noului controller DualSense a fost gândit cu atenţie, pentru a fi cât mai ergonomic, iar dispozitivul în sine, în ciuda noilor tehnologii incorporate, să aibă o greutate cât mai redusă. De asemenea, cei de la Sony promit că DualSense va avea o autonomie a bateriei mai ridicată decât predecesorul său, iar aceasta va putea fi reîncărcată prin intermediul unui conector USB Type C.

În încheiere, Jim Ryan, preşedinte şi CEO al Sony Interactive Entertainment, a promis că noi informaţii despre PlayStation 5, inclusiv aspectul exterior al consolei, vor fi dezvăluite pe parcursul următoarelor luni.

În mod oarecum surprinzător, având în vedere efectele pandemiei de coronavirus pe care o traversăm, Ryan a insistat asupra faptului că PlayStation 5 va fi lansat, fără întârzieri, în sezonul sărbătorilor de iarnă din 2020.

PlayStation 5 DualSense

Urmărește Go4Games.ro pe Google News