Top 10: cele mai tari jocuri de la E3 2018 – Partea I

Autor: Cosmin Aionita | 24.06.2018
Top 10: cele mai tari jocuri de la E3 2018 - Partea I

E3 2018 a trecut, cu bune şi cu rele, impresia lăsată de ediţia din acest an a expoziţiei din Los Angeles fiind că publisherii mari şi-au cam epuizat „combustibilul” dedicat generaţiei actuale de hardware pentru jocuri video, pregătindu-se, în secret, pentru ceea ce va urma în industrie.

Pe de-o parte, Microsoft a confirmat că lucrează la noi console, recrutând nu mai puţin de cinci studiouri noi în cadrul echipei interne de producători (dintre care, fără îndoială, cel mai sonor nume este cel al britanicilor de la Ninja Theory). Pe de altă parte, tot gigantul din Redmond a anunţat că pregăteşte şi un serviciu de game streaming, strategie ce va fi abordată şi de Electronic Arts. Şi, având în vedere declaraţiile recente ale lui Yves Guillemot (CEO-ul şi cofondatorul Ubisoft), dar şi faptul că Sony deja utilizează PlayStation Now, astfel de platforme de streaming vor deveni o certitudine în viitorul mai mult sau mai puţin apropiat.

Assassin's Creed Odyssey

Însă, cel puţin pe moment, noi suntem preocupaţi de situaţia actuală a industriei şi jocurile prezentate acum, în 2018, la E3. Din fericire, în ciuda tuturor acestor previziuni pentru viitor, oferta de jocuri prezentate la E3 2018 pentru generaţia actuală de console şi PC-uri a fost vizibil mai numeroasă şi variată decat cea de anul trecut. Criteriile de selecţie pentru topul nostru au rămas neschimbate: se regăsesc în clasament doar titluri ce au fost prezentate prin trailere realizate cu ajutorul secvenţelor de gameplay propriu-zise sau chiar prin demonstraţii extinse, edificatoare în privinţa genului abordat şi modului în care decurge acţiunea.

Astfel, cu părere de rău, nu am putut introduce jocuri precum Cyberpunk 2077 (a cărui prezentare de gameplay nu a avut loc decât în spatele uşilor închise) sau Death Stranding (în cazul căruia, deşi am putut viziona ceea ce păreau a fi secvenţe de gameplay, am rămas cu la fel de multe întrebări referitoare la natura jocului şi modul în care acesta se desfăşoară). Nu în ultimul rând, am încercat, pe cât posibil, să nu nominalizăm titluri ce s-au regăsit în acest clasament şi în anii trecuţi decât atunci când prezentarea acestora de la E3 2018 chiar a ieşit în evidenţă, justificând reintroducerea lor în top.

Acestea fiind spuse, iată prima parte a listei noastre dedicate celor mai bune jocuri prezentate la E3 2018, urmând ca ocupantele locurilor fruntaşe să fie prezentate foarte curând, în cadrul celei de-a doua părţi a acestui clasament.


10. THE ELDER SCROLLS: BLADES
(Bethesda)
iOS/Android

Chiar dacă poate nu ne place să recunoaştem, gaming-ul mobil este astăzi mai popular ca oricând, numeroase persoane preferând comoditatea şi accesibilitatea unui joc mobil în detrimentul complexităţii, căteodată intimidante, a unui titlu „serios” de PC sau consolă. Problema nu a fost niciodată platforma în sine, ci mai degrabă banalitatea şi mecanicile de tip Pay-to-Win practicate de aceste jocuri mobile, Bethesda fiind hotărâţi, prin viitorul The Elder Scrolls: Blades, să ocolească aceste neajunsuri. Noul titlu al seriei The Elder Scrolls nu va face compromisuri în ceea ce priveşte gameplay-ul, promiţând o experienţă autentică de RPG pentru cei care preferă să se joace pe mobile. Combinarea elementelor clasice ale seriei cu mecanici moderne (cum ar fi reclădirea propriului oraş sau posibilitatea de a te aventura într-un dungeon generat aleatoriu) lasă de înţeles că experimentatul producător ştie ce face, popularul Fallout Shelter fiind o altă dovadă în acest sens.

Perioada lansării: toamna 2018


09. ASSASSIN’S CREED ODYSSEY
(Ubisoft)
PlayStation 4/Xbox One/PC

După Assassin’s Creed IV: Black Flag, jocurile seriei au intrat într-o oarecare criză, nivelul calitativ oscilând de la titlu la titlu, fără a mai reuşi să atingă standardele impuse de aventurile lui Ezio Auditore. Proaspăt anunţatul Assassin’s Creed Odyssey îşi propune să păstreze elementele reuşite introduse de Assassin’s Creed Origins şi să pună accentul şi mai mult pe componenta RPG a jocului. Au fost introduse astfel multiple alternative de dialog în timpul discuţiilor purtate cu NPC-urile importante, posibilitatea de a iniţia relaţii romantice cu anumite personaje din joc, precum şi opţiunea de a selecta sexul personajului principal la începutul poveştii. Nu în ultimul rând, acţiunea din Odyssey are loc cu sute de ani înainte de evenimentele din Origins, producătorii putându-se astfel concentra pe conflictul dintre Atena şi Sparta şi mitologia Greciei antice, fără a recurge din nou la firul narativ confuz din jocurile recente ale seriei.

Data lansării: 5 octombrie 2018


08. SEKIRO: SHADOWS DIE TWICE
(From Software/Activision)
PlayStation 4/Xbox One/PC

Ştiam încă de la gala de decernare a premiilor The Game Awards de anul trecut că japonezii de la From Software pregătesc un joc nou, însă teaser-ul misterios ne-a dus mai degrabă cu gândul la o continuare pentru Bloodborne. Astfel, nu mică ne-a fost surpriza când Sekiro: Shadows Die Twice a fost dezvăluit în timpul conferinţei de presă Microsoft, de publicarea jocului urmând să se ocupe nimeni alţii decât giganţii de la Activision. Mai mult, cei de la From Software au confirmat că nu vom mai avea de-a face cu un action-RPG în stilul seriei Dark Souls, Sekiro: Shadows Die Twice fiind gândit drept un titlu clasic action/adventure, cu lupte spectaculoase, dar şi cu segmente de gameplay stealth.

Perioada lansării: prima parte a anului 2019


07. FORZA HORIZON 4
(Playground Games/Microsoft)
Xbox One/PC

În timp ce seria principală Forza Motorsport a căzut într-o oarecare monotonie, subseria Forza Horizon s-a impus, în ultimii ani, drept cea mai bună opţiune pentru cei care caută curse cu maşini, fără a dori să obţină şi o diplomă de mecanic auto. Cu alte cuvinte, Forza Horizon a reuşit acolo unde titlurile recente ale seriei Need for Speed au eşuat, oferind o experienţă de racing plăcută, relaxantă, cu maşini şi locaţii exotice, fără a fi poluat de loot box-uri şi alte elemente nocive. Iar Forza Horizon 4 va continua în această direcţie, adăugând un mediu de joc „shared world”, plasat în Marea Britanie, ce va putea fi alterat în mod dinamic prin tranziţia între anotimpuri.

Data lansării: 2 octombrie 2018


06. GHOST OF TSUSHIMA
(Sucker Punch/Sony Interactive Entertainment)
PlayStation 4

Putem spune că E3-ul proaspăt încheiat a marcat „anul samuraiului”, nu mai puţin de trei titluri bazate pe renumiţii luptători japonezi debutând sau fiind prezentate în cadrul expoziţiei: Sekiro: Shadows Die Twice (despre care am vorbit un pic mai sus), Nioh 2 (al cărui trailer a fost mult prea succint pentru a fi luat în considerare pentru acest clasament) şi Ghost of Tsushima, cel mai recent proiect al studioului Sucker Punch (seria inFamous). De această dată am avut parte de o demonstraţie de gameplay extinsă, în care am putut admira atât mediul de joc deschis şi extrem de detaliat, precum şi secvenţe de luptă corp la corp, dar şi platforming şi stealth.

Perioada lansării: N/A


Vă aşteptăm pe Go4games pentru cea de-a doua parte a topului nostru, în care vom scoate în evidenţă cele mai bune cinci jocuri de la E3 2018. Nu ezitaţi să ne împărtăşiţi şi opiniile voastre folosind rubrica de comentarii de mai jos.

Top 10: cele mai tari jocuri de la E3 2018 – Partea a II-a

Urmărește Go4Games.ro pe Google News