Propaganda rusă s-a infiltrat în jocuri video populare, precum Roblox și Minecraft

Autor: Adrian Popa | 31.07.2023
Propaganda rusă s-a infiltrat în jocuri video populare, precum Roblox și Minecraft
Foto: Profimedia Images

În Minecraft, cel mai popular joc video din lume, jucători din Rusia au recreat recent bătălia pentru Soledar, un oraș din Ucraina capturat de Rusia în ianuarie. Clipul video a fost publicat pe rețeaua de socializare VKontakte.

Totodată, în jocul video World of Tanks a fost recreată parada de tancuri din Moscova organizată în 1845 după înfrângerea Germaniei Naziste.

Mai mult, pe Roblox un utilizator a creat forțe ale Ministerului de Interne, pentru a marca Ziua Națională a Rusiei (12 iunie).

Propagandă este distribuită și pe platforme precum Discord și Steam. Rusia încearcă să justifice, în fața copiilor, adolescenților și tinerilor, războiul pe care l-a declanșat în Ucraina.

Mai mult, într-un tutorial despre cum poți construi un catarg cu steagul Rusiei, creatorul spune „Glorie Rusiei”. Steagul apare într-o zonă numită Luhansk, care este un oraș real din Ucraina, aflat într-o regiune anexată ilegal de Moscova.

Tot în Minecraft, un jucător a organizat un concert de Ziua Rusiei, pe care l-a transmis live. La eveniment au participat artiști, celebrități și cel puțin un politician. Mama organizatorului, Ecaterina Mizulina, este o apropiată a președintelui Vladimir Putin.

În aprilie, peste 12.000 de jucători de Minecraft au participat la un miting politic de susținere pentru Partidul Democrat Liberal din Rusia (PDLR), potrivit formațiunii politice. Partidul, fondat în 1992 de Vladimir Jirinovski, a organizat evenimentul de ziua fostului propagandist (25 aprilie) și înaintea zilei de 1 mai. Jirinovski a fost un politician extremist, apropiat al președintelui Vladimir Putin.

„Lumea gaming-ului este o platformă care poate avea impact asupra opiniei publice, pentru a atinge o audiență, în special populația mai tânără”, a declarat Tanya Bekker, cercetător din cadrul companiei de securitate informatică ActiveFence.

Președintele Microsoft, Brad Smith, a avertizat încă din aprilie, la evenimentul World Economy Summit, că agenți ruși încearcă să „penetreze” comunități online de gaming, în special cele dedicate jocului Minecraft.

Regimul de la Kremlin știe cât de important este gamingul, mai ales pentru tinerele generații. De aceea, Vladimir Putin a cerut organizarea unui turneu major de eSports în Rusia. Jocurile populare din Vest, precum Counter-Strike: Global Offensive, sunt însă interzise.

Sursa: NYT

Ne puteți urmări și pe pagina oficială de Facebook!

Urmărește Go4Games.ro pe Google News