Rusia a blocat accesul la site-ul Chess.com. Ce acuzații îi sunt aduse platformei

Autor: Adrian Popa | 26.04.2022
Rusia a blocat accesul la site-ul Chess.com. Ce acuzații îi sunt aduse platformei
Foto: Pixabay

Site-ul Chess.com, unul dintre cele mai populare din lume printre jucătorii de șah, a fost blocat în Rusia. Platforma este acuzată că a publicat două articole despre războiul din Ucraina, considerate „informații false” de către autoritățile din statul condus autoritar de Vladimir Putin.

Chess.com, care are 50 de milioane de utilizatori în toată lumea, a fost blocat de organul de cenzură Roskomnadzor. Organizația a luat o măsură mai dură decât cea cerută de biroul Procurorului General al Rusiei, care a cerut doar blocarea accesului la cele două articole.

Site-ul, care oferă unele dintre cele mai mari premii din eSports în fiecare an, i-a interzis recent accesul pe platformă jucătorului rus Sergei Karjakin, care a susținut public ofensiva din Ucraina. Marele maestru, care s-a duelat cu norvegianul Magnus Carlsen în 2016 pentru titlul mondial, a fost suspendat pentru șase luni și de către Federația Internațională de Șah (FIDE).

Citește și: Un muzeu al computerelor și jocurilor video retro a fost distrus de ruși în Mariupol

Karjakin a lăudat, pe canalul lui de Telegram, decizia luată de autoritățile ruse împotriva Chess.com. „Este o mare pierdere pentru vorbitorii de rusă? Nu, în opinia mea. Încă o dată suntem martori la o situație în care platformele vestice își pierd publicul rus din cauza propriei fobii pe care o au față de Rusia”, a scris el.

Marile platforme de socializare vestice, precum Facebook și Twitter, au fost deja interzise de regimul de la Kremlin. O nouă lege pedepsește cu până la 15 ani de închisoare persoanele care distribuie „informații false” despre armata rusă. Din această cauză, mulți creatori de conținut populari au fost nevoiți să părăsească țara sau să își suspende activitatea.

Rusia a atacat Ucraina pe 24 februarie cu aproape 200.000 de militari. După ce nu a reușit să cucerească Kievul, armata rusă și-a stabilit noi obiective în sud-estul țării. Nici acolo, însă, rezultatele nu sunt cele dorite de Moscova.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News