Un muzeu al computerelor și jocurilor video retro a fost distrus de ruși în Mariupol

Autor: Adrian Popa | 01.04.2022
Un muzeu al computerelor și jocurilor video retro a fost distrus de ruși în Mariupol

Muzeul Computerelor din Mariupol a fost distrus de ruși în timpul bombardamentelor, potrivit fondatorului acestuia.

Punctul de atracție avea, de asemenea, multe exponate legate de jocuri și gaming, inclusiv 120 de computere și console video retro. În total, acolo erau expuse peste 500 de piese.

Dmitri Cherepanov, proprietarul muzeului, a anunțat vestea proastă pe pagina oficială de pe o rețea de socializare.

„Muzeul Computerelor din Mariupol nu mai este acolo. (…) Nu mai există nici muzeul, nici casa mea, dar voi supraviețui cu siguranță și voi găsi o casă nouă!”, a scris Cherepanov.

Bărbatul a spus că strânsese colecția de exponate în 15 ani. Unele piese erau din anii 1950, iar vizitatorii puteau vedea la muzeu ce fel de electronice foloseau oamenii în timpul Uniunii Sovietice.

Citește și: Suma uriașă donată până acum de gameri și companiile din industrie pentru Ucraina

Mai mult, vizitatorii aveau ocazia să se joace pe unele dintre dispozitivele retro, care erau funcționale.

Ca o ironie, site-ul muzeului este disponibil doar în limba rusă, nu și în ucraineană.

Mariupol, cel mai afectat de război oraș din Ucraina

Rușii bombardează Mariupol de câteva săptămâni, iar autoritățile estimează că 90% din clădirile orașului au fost avariate sau distruse. Din cauza războiului, peste 140.000 de oameni au fugit din localitate. Alte 170.000 de persoane au rămas și se confruntă cu lipsuri mari, deoarece orașul este asediat. Câteva mii de oameni au fost mutați forțat în Rusia.

Invadarea Ucrainei a determinat mai multe companii mari, inclusiv din gaming, să își suspende activitățile din Rusia sau să iasă definitiv de pe această piață. Chiar și compania Luxoft, fondată în 2000 la Moscova de un antreprenor rus, a anunțat că părăsește definitiv patria mamă.

Totodată, una dintre cele mai mari organizații din eSports, Na’Vi, a anunțat că nu va mai lucra cu jucători profesioniști care locuiesc în Rusia sau plătesc taxe acolo.

Surse: NME, PC Gamer

Foto: it8bit.club

Urmărește Go4Games.ro pe Google News