Spacewar!, unul dintre cele mai vechi jocuri video, este acum disponibil pe o consolă portabilă

Autor: Adrian Popa | 01.08.2022
Spacewar!, unul dintre cele mai vechi jocuri video, este acum disponibil pe o consolă portabilă
Spacewar! (Spacewar!)

Spacewar!, unul dintre cele mai vechi jocuri video din lume, a fost relansat într-o ediție pentru consola portabilă Analogue Pocket.

Jocul a debutat pentru computerul PDP-1 în 1962 și a fost creat de dezvoltatori din cadrul Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Titlul a fost readus la viață prin intermediul openFPGA, un ecosistem gândit pentru dezvoltarea și conservarea de jocuri video.

PDP-1 (Foto: Wikimedia)

Spacewar! a fost creat de dezvoltatorul Spacemen3 folosind codul sursă original, disponibil gratuit.

Conservarea jocurilor video vechi este o sarcină dificilă. Unele companii au decis închiderea magazinelor pentru consolele vechi, iar jucătorii pierd accesul la titluri pe care le îndrăgesc. De exemplu, Nintendo plănuiește să renunțe, începând cu luna martie din 2023, la eshop-urile pentru dispozitivele Nintendo 3DS și Wii U.

Datorită openFPGA, însă, mai multe jocuri vor putea fi salvate.

Spacewar!, un shooter spațial, este inspirat de cărțile SF scrise de E.E. Doc Smith și a fost creat de un grup de studenți de la MIT. Navele erau pilotate cu „cutii de control”, care sunt considerate primele controller-e de jocuri video din lume.

Jocul nu poate fi pur și simplu descărcat pe Analogue Pocket. Este disponibil un ghid cu pașii care trebuie urmați.

Consola Pocket poate rula jocuri dezvoltate pentru familia Game Boy și pentru Sega Game Gear. Pe scurt, dispozitivul include un ecran cu diagonala de 3,5” (rezoluție de 1.600 x 1.440 pixeli, densitate de 615 ppi), protejat de Gorilla Glass, oferă conectivitate Bluetooth, are difuzoare stereo, jack audio de 3,5 mm și un mod multiplayer prin conectarea a două dispozitive. Bateria are capacitate generoasă, de 4.300 mAh.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News