Sony a cumpărat Bungie pentru 3,6 miliarde de dolari. Ce se va întâmpla cu jocurile studioului

Autor: Cosmin Aionita | 01.02.2022
Sony a cumpărat Bungie pentru 3,6 miliarde de dolari. Ce se va întâmpla cu jocurile studioului
Foto: Sony Interactive Entertainment

Sony Interactive Entertainment a anunțat că a ajuns la un acord cu Bungie pentru a achiziționa studioul în schimbul deloc neglijabilei sume de 3,6 miliarde de dolari americani. Spre surprinderea multora, această mișcare nu va fi echivalentă cu transformarea seriei Destiny sau a viitoarelor jocuri realizate de Bungie în titluri exclusive pentru platformele PlayStation.

Dimpotrivă, conform declarațiilor oficiale venite din partea celor două companii, Bungie își va păstra independența creativă și după această achiziție și va putea să-și publice jocurile pe ce platforme dorește.

Deși mulți vor spune că, prin această achiziție, Sony pur si simplu a răspuns la inițiativa celor de la Microsoft de a cumpăra Activision Blizzard, se pare că preluarea Bungie era plănuită de aproximativ jumătate de an și nu are nicio legătura cu mișcările făcute de alte companii.

În schimb, prin trecerea Bungie în propria curte, Sony ar urmări să-și dezvolte eforturile multiplatform în domeniul jocurilor de tip live service, dar și să-și asigure serviciile unui dezvoltator specializat pe jocurile de tip first person shooter, în cazul în care, pe viitor, va rămâne fără noile titluri ale seriei Call of Duty (ce vor aparține de Microsoft).

Înainte de Sony, Bungie a trecut și pe la Microsoft

Bungie și-a început activitatea în 1991, primii ani ai companiei fiind sinonimi cu dezvoltarea și lansarea de jocuri video dedicate computerelor Apple Macintosh (precum seria Marathon) și, mai târziu, Windows (seria Myth). În 2000, Bungie a fost cumpărat de Microsoft, dezvoltând primele trei titluri ale seriei Halo în exclusivitate pentru consolele Xbox.

În 2007 a fost confirmată despărțirea de Microsoft, Bungie devenind, din nou, un studio independent. În 2013 a fost anunțată colaborarea cu Activision pentru dezvoltarea universului Destiny, primul joc al seriei fiind lansat în toamna lui 2014. Parteneriatul cu Activision a durat până după lansarea lui Destiny 2 din 2017, la începutul anului 2019 Bungie anunțând că renunță la înțelegerea cu fostul publisher.

Sursa: PlayStation Blog

Urmărește Go4Games.ro pe Google News