RedMagic 7S Pro review: Telefon de gaming cu ventilator și cameră under-display

Autor: Adrian Popa | 20.09.2022
RedMagic 7S Pro review: Telefon de gaming cu ventilator și cameră under-display

Când ne gândim la smartphone-uri de gaming, ne vin imediat în minte mărci precum ASUS ROG sau Xiaomi Black Shark. Însă probabil cea mai inovativă companie din domeniu este, în momentul de față, Nubia. Acesta este primul producător de smartphone-uri de gaming care a lansat, sub marca sa RedMagic, un model cu ventilator integrat și prima companie care a dezvoltat un telefon de acest gen cu cameră under-display (modelul RedMagic 7 Pro).

RedMagic 7S Pro este vârful de gamă actual al companiei. Smartphone-ul vine, în edițiile Supernova și Mercury, cu ventilator cu luminițe RGB. Versiunea mai ieftină, Obsidian, are luminițe care „respiră” pe partea din spate.

Telefonul, testat de noi în versiunea Supernova, are un design futurist. Cadrul este realizat din aluminiu folosit în industria aeronautică, iar în partea din spate găsim o combinație de sticlă vopsită și transparentă.

Spatele este foarte interesant, deoarece include foarte multe detalii. Pe o insulă mare din plastic, vopsită în culori de camuflaj, găsim ansamblul de camere, marca RedMagic și logo-ul acesteia, dar și o fantă pentru sistemul de ventilație, care scoate aer cald afară. Această zonă este înconjurată de sticlă transparentă sub care se află diverse detalii: text, o textură care imită fibra de carbon, cifre și imagini. Cel mai interesant detaliu este, însă, ventilatorul care se vede prin capacul din spate. Acest element este, de fapt, punctul forte al telefonului.

Un ventilator mic, dar eficient

Micul ventilator nu este acolo doar în scop de marketing. Dispozitivul, care poate atinge 20.000 rpm, este foarte eficient în răcirea telefonului, deși poate fi zgomotos la capacitate maximă (45 dB(A)). În testele mele, temperatura a scăzut rapid cu câteva grade atunci când am pornit ventilatorul și l-am setat la putere maximă. Operarea manuală a acestuia nu este, însă, necesară în cea mai mare parte a timpului, deoarece sistemul AI cu care este echipat telefonul pornește automat ventilatorul în anumite scenarii: ori de câte ori deschizi un joc video sau când telefonul este încărcat la viteză maximă, cu încărcătorul cu putere de 65 W cu care vine în cutie.

Cadrul telefonului include butoanele și elementele obișnuite – jack audio de 3.5 mm, Volum, Power, slot pentru cartelă, două difuzoare, microfoane -, dar și alte elemente, precum un buton dedicat, roșu, pentru accesarea unui spațiu dedicat de gaming, și o altă fantă prin care ventilatorul scoate aerul în lateral.

Lipsește, din păcate, o a doua mufă USB-C pe lateral, ca la ROG Phone 6 Pro, foarte utilă atunci când ai bateria descărcată și dorești să te joci cu telefonul conectat la priză. Cablul care vine din lateral te incomodează la început în multe jocuri.

Încărcarea telefonului în timpul utilizării nu este o activitate contraindicată în cazul acestui model, deoarece RedMagic 7S Pro are tehnologie de separare a încărcării, numită în acest caz Charge SEP. Când aceasta este activată, telefonul este alimentat direct de la priză, pentru a fi protejată bateria. Acumulatorul nu se încarcă, însă, cu funcția activată.

Tot pe cadrul telefonului se găsesc două trigger-e tactile, care pot fi programate de utilizator. Acestea sunt utile în general în shooter-e.

Citește și: ASUS a anunțat noi smartphone-uri de gaming: ROG Phone 6D și 6D Ultimate

Fiind mare și greu (250 de grame), există riscul ca telefonul să îți cadă din mână, iar efectele ar fi cu siguranță neplăcute. Din fericire, RedMagic include în cutie o husă transparentă, fumurie, care are decupaje speciale pentru a-i permite telefonului să disipe căldura.

Lipsește, în cazul acestui model, o certificare oficială pentru rezistență la praf și apă. Probabil ar fi fost greu de obținut din cauza ventilatorului, care trebuie să poată extrage aer cald din interiorul telefonului. E posibil, însă, ca smartphone-ul dispună de o oarecare rezistență la apă, deoarece tăvița pentru cartele SIM are o garnitură din silicon.

Un display conceput pentru gaming

Display-ul telefonului acoperă toată partea frontală. Există o margine mai groasă în partea de jos a ecranului, acolo unde se află conectorii acestuia. Display-ul nu este, însă, decupat sau întrerupt în niciun fel, deoarece RedMagic 7S Pro are cameră under-display. Zona acesteia poate fi observată doar când ecranul este privit din unghi și la lumină naturală.

Ecranul AMOLED al telefonului, protejat de Gorilla Glass 5, are o diagonală de 6,8”, rezoluție de 2.400 x 1.080 pixeli și aspect 20:9. Rata de răspuns maximă oferită este de 120 Hz, iar luminozitatea maximă de 600 de niți. Totodată, rata de eșantionare tactilă maximă disponibilă este de 960 Hz. Este un display rapid, conceput pentru gaming, nu pentru consumul de conținut multimedia, dar imaginile afișate au culorii vii, iar contrastul este ridicat.

Rata de refresh poate fi setată manual la 60, 90 sau 120 Hz. Din păcate nu există o opțiune pentru schimbarea automată în funcție de conținutul rulat, care ar fi ajutat la conservarea bateriei. Mai mult, navigarea în sistem este limitată la maxim 90 Hz. Totodată, rata de eșantionare maximă de 960 Hz trebuie activată din setări pentru fiecare joc în parte. Implicit, aceasta este setată la 480 Hz.

Senzorul de amprentă din display este foarte precis și rapid. Acesta ascunde o funcție interesantă: poate fi utilizat pentru măsurarea pulsului.

Este important de precizat faptul că telefonul vine cu sticlă de calitate deja aplicată pe ecran.

Viteză amețitoare

RedMagic 7S Pro este, la egalitate cu ROG Phone 6 Pro, cel mai rapid smartphone pe care l-am folosit vreodată. Versiunea primită la teste are 18 GB memorie RAM (o caracteristică ce ar fi impresionantă chiar și pe un PC), chipset Snapdragon 8+ Gen 1, grafică Adreno 730 și capacitate de stocare internă de 512 GB (UFS 3.1).

Orice comandă dată acestui telefon este executată la viteză amețitoare, iar jocurile, chiar și cele mai complexe, precum World of Tanks Blitz sau Kingdom Rush Frontiers 3D, pornesc rapid și pot fi jucate fără probleme, bineînțeles, cu cele mai avansate setări activate. Chiar și așa, datorită sistemului eficient de răcire, telefonul nu se încălzește foarte puternic.

Sistemul de operare este surpinzător de curat și seamănă, la prima vedere, cu versiunea stock de Android de la Google. Launcher-ul are, însă, câteva lipsuri: nu poți edita numele aplicațiilor și nici bloca layout-ul de pe ecrane pentru ca iconițele și widget-urile să nu se miște accidental. Lipsește aproape cu desăvârșire bloatware-ul (potențiale aplicații nedorite care nu pot fi eliminate din sistem). Singura aplicație terță preinstalată, dar care poate fi dezinstalată, este NextWord Browser.

Fiind un telefon de gaming, cu multe caracteristici dedicate acestui domeniu, telefonul are un meniu de setări diferit total față de cel din Android stock. Este disponibilă, de exemplu, o secțiune pentru o tehnologie numită neo AI, care optimizează automat telefonul pentru gaming, pornește sau controlează viteza ventilatorului. Ventilatorul are, de asemenea, câmp dedicat în setări.

RedMagic 7S Pro dispune de asistent pentru jocuri, în care utilizatorii pot vedea informații în timp real, pot înregistra conținutul de pe ecran, bloca notificările sau aloca mai multe resurse unui joc. Lipsește, însă, afișajul pentru temperatura sistemului. Probabil Nubia are atât de mare încredere în sistemul de răcire dezvoltat pentru telefon încât a considerat că această problemă nu mai există.

Există chiar și un mod imersiv de gaming, numit Game Space, care poate fi activat prin apăsarea butonului de tip slider din lateral. Acolo, într-o interfață dedicată, utilizatorii au acces la toate jocurile, setări și conținut legate de acestea. Sunt disponibile, de asemenea, mai multe plug-in-uri și imagini de fundal.

La capitolul sunet, telefonul stă de asemenea bine. Are două difuzoare puternice, care oferă sunet clar și dispune de certificare DTS. Mai mult, RedMagic 7S Pro oferă suport pentru sunet High Definition la 96 kHz prin intermediul conexiunii Bluetooth, dar și pentru standardul AAC.

Autonomie bună și încărcare foarte rapidă

Smartphone-ul are un acumulator cu capacitate de 5.000 mAh, iar autonomia oferită este excelentă. Acesta chiar este genul de telefon pe care îl poți folosi mai mult de o zi la o singură încărcare, pentru activități uzuale și cu condiția să nu te joci pe el. Chiar și când rămâi fără baterie, tehnologia de încărcare foarte rapidă (65 W) te salvează.

Nivelul bateriei crește văzând cu ochii când telefonul este conectat la încărcătorul dedicat. Practic, RedMagic 7S Pro poate ajunge de la 0 la 70% în doar 20 de minute! Lipsește, însă, tehnologia de încărcare wireless, dar aceasta oricum nu este practică pe smartphone-urile de gaming, care au acumulatori mari, pe care utilizatorii doresc să îi încarce cât mai repede.

Camere decente

Smartphone-ul are în partea din spate un sistem de trei camere: senzor principal Samsung de 64 MP, ultrawide de 8 MP și macro de 2 MP. Telefonul nu dispune de stabilizare optică a imaginii. RedMagic 7S Pro poate surprinde imagini la calitate bună, după cum vedeți în galeria foto atașată la articol. Noapte și în amurg calitatea imaginilor scade.

Există chiar și un mod Pro pentru cei care doresc să controleze manual camera.

Camera pentru selfie-uri este utilizabilă, dar produce imagini cu mult zgomot, spălate. Cu siguranță acesta nu este un senzor pentru fotografii demne de Instagram.

RedMagic 7S Pro – caracteristici tehnice principale:

Sistem de operare: Android 12 cu skin RedMagic 5.5
Display: 6,8”, rezoluție de 2.400 x 1.080 pixeli, rată de refresh de 120 Hz, rată de eșantionare tactilă de 480 – 950 Hz, protecție Gorilla Glass 5
Camere: principală de 64MP, ultrawide de 8MP și macro de 2 MP; frontală, under-display, de 16 MP
Chipset: Snapdragon 8+ Gen 1
Grafică: Andreno 730
RAM: 18 GB (LPDDR5)
Stocare internă: 512 GB (fără slot pentru carduri)
Baterie: 5.000 mAh, încărcare la 65 W
Jack audio: da
Conectivitate wireless: Bluetooth 5.2, Wi-Fi 6E
Greutate: 235 de grame
Dimensiuni: 166,3 x 77,1 x 10 mm

Concluzie

RedMagic 7S Pro este un smartphone pe care îl recomand cu încredere persoanelor care caută un astfel de dispozitiv. Este pur și simplu incredibil ca telefon de gaming, dar și ca unealtă de productivitate. Ventilatorul și camera under-display sunt caracteristici foarte interesante. Da, camerele nu excelează. Mai mult, lipsesc certificarea pentru rezistență la apă și praf, dar și încărcarea wireless. Toate aceste caracteristici sunt, însă, foarte importante pentru clienții de flagship Samsung sau Apple, nu pentru pasionații de Fortnite sau Genshin Impact. Aceștia din urmă doresc caracteristicile pe care RedMagic 7S Pro la include: ecran rapid, putere mare de procesare, software dedicat de gaming, sistem de răcire eficient și autonomie ridicată în jocuri.

Vestea bună este că pachetul vine la un preț decent. Versiunea testată, 18 GB / 512 GB Supernova, costă aproximativ 950 de dolari, în condițiile în care la iPhone 14 Pro Max prețurile încep de la 1.100 de dolari. Este disponibilă și o versiune de RedMagic 7S Pro care costă 780 de dolari. Aceasta vine cu 12 GB memorie RAM și capacitate de stocare internă de 256 GB.

Părţi pozitive
  • Design modern, bazat pe materiale premium; construcție de calitate
  • Putere de calcul foarte ridicată
  • Sistem de răcire avansat și eficient, centrat în jurul unui ventilator
  • Multe caracteristici software și hardware utile pentru gaming
  • Ecran care nu este decupat
  • Are jack audio de 3.5 mm
  • Nu include bloatware
Părţi negative
  • Nu are slot pentru carduri micro-SD
  • Lipsește un al doilea port USB-C în lateral, comun pe telefoanele de gaming
  • Nu oferă tehnologie de încărcare wireless
  • Nu este certificat pentru rezistență la praf și apă
Urmărește Go4Games.ro pe Google News