Sony a ajuns la punctul în care nu mai poate ignora gamingul pe mobil. Pasul făcut de gigant

Autor: Adrian Popa | 30.08.2022
Sony a ajuns la punctul în care nu mai poate ignora gamingul pe mobil. Pasul făcut de gigant
Foto: Profimedia Images

Sony nu mai poate ignora fenomenul care este gamingul pe dispozitive mobile. Compania japoneză a cumpărat dezvoltatorul Savage Game Studios și a format divizia PlayStation Studios Mobile Division.

Gigantul japonez a rămas în urmă în acest domeniu. Principalele sale rivale investesc în jocuri video mobile de mulți ani sau și-au făcut loc pe piață prin achiziții.

Microsoft a anunțat că va cumpăra compania Activision Blizzard, care deține studioul King, dezvoltatorul fenomenului Candy Crush Saga. Cel mai mare producător de software din lume deține, de asemenea, Mojang, dezvoltatorul Minecraft, joc disponibil inclusiv în versiuni mobile populare.

Un alt exemplu este Electronic Arts. Compania a achiziționat în ultimii ani dezvoltatorul jocului Golf Clash, Playdemic, sau publisherul de succes Glu Mobile. Mai mult, EA lucrează la o versiune mobilă de Battlefield și la un joc „Lord of the Rings” pentru dispozitive mobile.

Citește și: Fill The Fridge: Jocurile hypercasual, care nu solicită prea mult creierul, sunt pe val acum

Take-Two Interactive a achiziționat, pentru 12,7 miliarde de dolari, Zynga, compania care deține titluri populare precum FarmVille sau Empires & Puzzles.

Brandul PlayStation este deocamdată inexistent pe piața de jocuri video mobile. În acest an, însă, Sony a anunțat că vrea să aducă jocuri populare de pe consolele sale pe smartphone-uri și tablete. Până în 2025, japonezii doresc ca jumătate din titlurile pe care le lansează să fie disponibile și în versiuni mobile. Compania face progrese și pe partea hardware. Sony a anunțat, în parteneriat cu Backbone, un controller de PlayStation 5 care funcționează împreună cu smartphone-uri iPhone.

Savage Game Studios nu a lansat încă un joc, ceea ce sugerează că dezvoltatorii firmei vor lucra la proiecte cerute de Sony.

Piața de jocuri video mobile este atât de importantă încât nu mai poate fi ignorată. Sunt multe titluri – 8 anul trecut, printre care amintim Honor of Kings, PUBG sau Genshin Impact – care generează venituri anuale de peste un miliard de dolari din micro-tranzacții.

Firma de cercetare Newzoo estimează că mobile gamingul va genera venituri de 103,5 miliarde de dolari la nivel global în acest an. Suma este de două ori mai mare decât cea care va fi înregistrată de jocurile video pentru console.

Sursa: Protocol

Urmărește Go4Games.ro pe Google News