Comisia Europeană anchetează propunerea de achiziție a Activision Blizzard de către Microsoft

Autor: Adrian Popa | 09.11.2022
Comisia Europeană anchetează propunerea de achiziție a Activision Blizzard de către Microsoft
Foto: Profimedia Images

Comisia Europeană (CE), organul executiv al Uniunii Europene, a anunțat că a demarat o investigație aprofundată a propunerii de achiziție a Activision Blizzard de către Microsoft.

Instituția se teme că tranzacția ar putea afecta semnificativ competiția de pe piața jocurilor video. Potrivit CE, achiziția ar putea distorsiona inclusiv piața sistemelor de operare. Deoarece Microsoft deține Windows, compania ar putea face jocuri populare dezvoltate de Activision Blizzard, precum Call of Duty, exclusive doar pe această platformă, pentru a-i spori atractivitatea și așa mare.

Gigantul american a susținut în repetate rânduri în ultima perioadă că nu intenționează să retragă de pe platformele rivale Call of Duty, în cazul în care tranzacția primește undă verde.

Comisia Europeană spune că limitarea numărului de platforme pe care sunt disponibile jocurile poate provoca reducerea concurenței de pe piață, ceea ce va duce la prețuri mai mari, mai puțină inovație și calitate mai slabă a produselor și serviciilor oferite.

O tranzacție cu mize foarte mari

Investigația preliminară arată, potrivit CE, că Microsoft ar avea posibilitatea și potențialul stimulent economic pentru a adopta o astfel de strategie pe piața sistemelor de operare. Există deja foarte multe jocuri populare care pot fi jucate doar pe Windows, nu și pe macOS sau Linux. Potrivit Comisiei, achiziția Activision Blizzard nu va face decât să înrăutățească această problemă.

Ancheta actuală a CE va fi finalizată în martie 2023. Achiziția este analizată atent și în Marea Britanie. Brazilia și Arabia Saudită au dat deja undă verde tranzacției.

Microsoft a anunțat în ianuarie 2022 că intenționează să cumpere Activision Blizzard pentru aproape 69 de miliarde de dolari.

Faptul că tranzacția este analizată temeinic de autorități nu ar trebui să surprindă pe nimeni. Gamingul este una dintre cele mai importante forme de divertisment, iar piața este evaluată la aproape 200 de miliarde de dolari.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News